/ Løping

Lå an til rekordtid – måtte bryte på grunn av tåke

Tommy Haga og Christian Brurås ville løpe inn til «fastest known time» på Hjørundfjorden rundt til fots, men måtte til slutt sette sikkerheten foran.

Sist oppdatert: 27. juni 2019 kl 16.35
Tommy Haga og Christian Brurås velger å legge løperuta til terrenget, for å få med seg indrefileten av Hjørundfjorden rundt. Foto: Privat
Tommy Haga og Christian Brurås velger å legge løperuta til terrenget, for å få med seg indrefileten av Hjørundfjorden rundt. Foto: Privat
Lesetid: 3 minutter

Torsdag klokken 13.30 startet tidtakingen da Tommy Haga og Christian Brurås begynte på sitt eget ultra-fjelløp rundt Hjørundfjorden, på en måte som aldri er gjort tidligere.

Etter en meget god start, ble duoen utfordret av tåke på løypens crux på vei fra Trandal og over til Nordkoppen. Etter over tre timer med klyving, ble det besluttet at de måtte sette sikkerheten først og avbryte løpet. 

– Vi lå an til å slå nåværende rekord med god margin, så var en tung avgjørelse, skriver Haga og Brurås, som nå planlegger å gjøre et nytt forsøk til høsten. 

MÅTTE BRYTE: Tett tåke satt kjepper i hjulene for Tommy Haga og Christian Brurås sitt ultraløp Hjørundfjorden rundt. Foto: Christian Brurås
MÅTTE BRYTE: Tett tåke satt kjepper i hjulene for Tommy Haga og Christian Brurås sitt ultraløp Hjørundfjorden rundt. Foto: Christian Brurås

Her kan du lese om løpet og målet:

I 2010 ble Hjørundfjorden rundt løpt på tidtaking første gang, av to lokale løpere fra Volda, og i 2012 løp Mads Gausdal og Torstein Lianes fra Ålesund inn til rekordtiden 19 timer og 40 minutter.

– Det begynte med at vi planla å gå turen på en uke, og oppretta ei Facebook-gruppe. Men så begynte folk å kommentere og tøffe seg om at de brukte så og så lang tid. Tre dager, to dager og så videre. Vi blei lei, og bestemte oss for å knuse tida til alle andre, fortalte Lianes til Sunnmørsposten før løpet.

Skal løpe i «så mye terreng som mulig» 

Selv om Hjørundfjorden rundt har blitt gjennomført som løp et par ganger tidligere, vil opplevelsen og utfordringene være nye denne sommeren.

– Det som er blitt gjort før, er å ta «raskeste veien» rundt. De som har løpt runden tidligere tok asfalten så mye som mulig rundt turen, forklarer Haga.

Rutevalget denne gangen blir noe annerledes: Haga og Brurås planlegger å gjennomføre et rent fjelløp, og unngå å løpe på asfaltveien – så godt det lar seg gjøre.

Løpeturen blir en 100 kilometer lang rundtur i noe av det vakreste terrenget Norge har å by på.

Her ser du ruta de har valgt å løpe, for å få med seg så mye terreng som mulig. Kart: Kartverket
Her ser du ruta de har valgt å løpe, for å få med seg så mye terreng som mulig. Kart: Kartverket

– Da vi begynte å tygge på denne for to år siden, så tenkte vi å legge ruta så tungt som mulig. Det blir ikke så mange topper, men vi velger å løpe ruta i fjellet og langs fjorden, få med oss indrfileten av Hjørundfjorden, og unngå asfalten så mye som mulig, forteller Haga.

 

– Vi ser fram til det meste!

– Ruta er ganske skjønn. Mange går runden over flere dager, og særlig vinterstid på ski, har jeg forstått at toppene er et populært mål, sier Haga.

Christian har vært på mange av toppene tidligere.

– Det som gjør dette annerledes er at vi nå linker alle turene sammen til ett digert prosjekt. Det er den biten vi gleder oss mest til.

Les også: Denne sommeren kan Mina (3) den yngste til å gå hele Hjørundfjorden rundt.

Merket Dynafit er med på laget. Uansett tid, så lenge utfallet blir at runden gjennomføres, blir det rekord. Tiden de løper inn på blir en såkalt «first known time» og dermed også «fastest known time» (FKT).

– Vi har satt oss som overordnet mål å komme under et døgn, og alt raskere enn det blir som en bonus, sier Haga.  

Blir møtt av heiagjeng

Om alt går etter planen, kan kompisene ventes i mål innen fredag formiddag. 

– Vi gleder oss til vi passerer Molladalen, som er et klatreparadis, cirka to-tre timer før mål. Der blir vi møtt av venner og kjente som venter på at vi kommer og skal springe det siste stykket med oss. 

De som vil, kan følge Haga og Brurås live underveis på Hjørundfjorden rundt her!

Publisert 27. juni 2019 kl 16.35
Sist oppdatert 27. juni 2019 kl 16.35

Relaterte artikler

Testet: Hoka Tecton X 3

Hokas kvikke terrensko med karbon

Asics Metafuji 2024
Testet: Asics Metafuji Trail

Fulldemper med karbonsåle

Arcteryx Sylan Pro joggesko for sti og terreng gul
Test av Arc´teryx Sylan

Test av Arc'teryx Sylan

KVELDSMØRKET: Du får fartsfølelse når du løper med lykt.
UTEs løpeskole

Løp med lykt

trandalhatten
Turtips på Sunnmøre

Høyt over Hjørundfjorden

nnormal tomir 2.0
Test av Nnormal Tomir 2.0

Test av NNormal Tomir 2.0

Test av Scott Supertrac Ultra RC
Test av Scott Supertrac Ultra RC

Test av Scott Supertrac Ultra RC

simen holvik badwater 135
Tips fra ultraløper Simen Holvik:

Simen Holvik om hvordan forberede seg til ultraløp

patagonia slope trail runner vest 2024
Test av Patagonia Slope Trail Runner

Lett løpevest fra Patagonia

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen