Løping på fjellstier kan gi deg noe av det beste med sommeren. Men iblant trengs trengs det litt planlegging. Her er våre erfaringsbaserte turtips til løpeturer over tregrensa.
INNBYDENDE FORHOLD: Her fra Urkeegga langs Hjørundfjorden. Foto: Håvard Myklebust
Lesetid: 7 minutter
Vi må skynde oss å si at det å løpe i fjellet er noe annet enn å løpe på kjente stier i marka, eller på friidrettsbanen. Man vet aldri hva vinteren har gjort med en sti, det er forskjell på merkete turstier og dyretråkk, og dessuten må ta hensyn til skiftende vær, navigering, dårlig mobildekning og konsekvensene hvis man skulle bli skadet og er for tynnkledd og dårlig utstyrt.
Når det er sagt, så kan fjellet by på glimrende forhold som gjør det mulig å ferdes med joggesko og lettere oppakning enn klassiske fjellsko og tursekk. Terreng og høydemeter vil variere, og være med og styre tempoet.
De turforslagene som vi nevner her vil variere fra å være alt fra formiddagsturer, ettermiddagsturer, dagsturer, helgeturer – til turprosjekter som kan pågå over flere dager.
10-20 km
1. BESSEGGEN
Visste du at Norges eldste fjelløp arrangeres over Besseggen, Fra Memurubu til Bessheim hvert år i midten av juni?
Stigningen over den berømte fjellryggen starter ved Memurubu, før det fortsetter videre oppover mot toppunktet 1743 moh.
Her må du være forberedt på både sti og steinete underlag, og at turen i hovedsak foregår over tregrensa.
I sommersesongen kan det være folksomt over Besseggen. De aller fleste som ferdes her, velger å gå. Ettersom turen over Besseggen er såpass populær, gjør logistikken med buss, båttransport og overnatting ganske smidig.
Det går an å forlenge turen ved å ta båten helt inn til Gjendebu, og inkludere Bukkelægeret. Eller å starte løpeturen på stien langs vannet fra Gjendesheim til Memurubu, i stedet for å ta båten.
Distanse: 14 kilometer (Memurubu-Gjendesheim)
2. KNUTSHØ
Besseggens nabo er et godt synlig fjell på Valdresflya. Knutshø har måttet tåle mer trafikk de siste årene, til bekymring for Statsforvalteren og særlig på vegne av kongeørn og andre fugler som hekker her på forsommeren.
Det er mulig å få en rundtur om Knutshø ved å følge ryggen opp, og fortsette på stien nedunder fjellet, langs Leirungsåe tilbake til utgangspunktet. Det er tilrettelagt parkeringsplass langs veien.
Turen kan forlenges med start fra Gjendesheim, om du ikke har noe imot noen kilometer med asfalt i tillegg.
Distanse: Ca. 12 km (18,5 km fra DNT Gjendesheim)
Høydemeter: 652
3. KRÅNIPA, RAUDNIPA OG HANANIPA
Byfjellene i Bergen er tilrettelagt for turvandrere og turister og til tider kan det faktisk være litt trangt om plassen, spesielt på fine helgedager.
Men om man tar seg tid til å bevege seg litt i utkanten av kommunegrensen, finnes det flere fjellperler som egner seg med joggesko.
Helt nordøst i Bergen kommune finner vi en slik perle – en rundtur som tar deg over grensen til tre kommuner, Bergen, Samnanger og Vaksdal, og opp på tre fjelltopper som alle bærer navnet Nipa til «etternavn», Krånipa (706 moh.), Raudnipa (710 moh.) og Hananipa (711 moh.).
Til alle disse er det stort sett god og tydelig sti, men som en rundtur byr den på noen partier med litt mer teknisk terreng og tråkk.
Turen kan gjøres som en rolig treningstur på rundt tre timer for den aktive. For en turgåer er det greit å beregne det dobbelte.
Turen starter fra Skulstad ca. 500 meter øst for demningen ved Skulstadvatnet.
Distanse: Ca. 15 kilometer
Antall høydemeter: Ca. 900
50-100 km
4. TREKANTEN I TROLLHEIMEN
De fleste som går den kjente fjellturen Trekanten i Trollheimen bruker tre dager og to overnattinger, en populær helgetur i Trollheimen.
Med joggesko og minimal oppakning gjennomfører de aller sprekeste (eller de med dårligst tid?) strekningen i løpet av en dag, og uten overnatting.
Etappen mellom Gjevilvasshytta og Trollheimshytta har flest høydemeter. Mellom Jøldalshytta og Trollheimshytta står valget mellom strekningen via Svartådalen (færre høydemeter ) eller over Geithetta.
Du kan vurdere om du vil legge turen oppom fjelltopper Trollhetta og Blåhøa, avhengig av form og værforhold.
Hvert år i månedsskiftet august-september arrangeres Oppdal Fjellmaraton, en flott løpsarrangement med start fra Gjevillvasshytta.
Å springe frå hytte til hytte har blitt ein trend i trenden og det er noko som har stått på to-do-lista mi lenge. I juli fekk eg endeleg laga plass i kalenderen, og løpesekken vart pakka for eit lite eventyr gjennom Breheimen nasjonalpark.
I boka Toppturar i Sunnmørsalpane (Fri Flyt forlag) beskrives en relativt tøff variant som inkluderer fjelltopper underveis, og samme rute kan man også gjøre i sommerhalvåret.
For den løpeglade anbefaler vi heller to alternative ruter:
Hundeivik-Trandalskaret-Trandal-Litledalen-Nordkopskaret-Urke-Øye-Konedalen-Vest for Salefjellet-Viddal-Bjørke-Finnes-Kjerringkjeften-Kvamsedalen-Kvistaddalen-Holen-Lisjedalen-Standal-Festøya.
Mellom Hundeidvik og Festøya er det fergeforbindelse.
2. Følg samme rute, men erstatt Urke-Øye med Urke-Langseterdalen-Patchellhytta-Øye og Standal-Festøya med Standalseidet-Kvanndalskaret-Molladalskaret-Barstadvik-Festøya.
Denne turen innebærer i så fall mer sti og dalfører enn asfalt, og omtrent 1200 høydemeter mer.
Totalt brukte han 15 timer og 43 minutter etter å ha tilbakelagt 97,6 kilometer og 5750 høydemeter. Ruta går ikke opp på noen sunnmørstinder, men nesten.
Mulige overnattinger underveis vil være i Trandal, Urke (eller Patchellhytta), Bjørke, Sæbø og Standalshytta. Det er verdt å nevne at en gjeng har ryddet stier mellom Leknes og Trandal, som kan bli et alternativ til den myteomspunne – og krevende – overgangen over Nordkopskaret.
Distanse: Ca. 97 kilometer (førstnevnte variant)
Høydemeter: Ca. 5750
100K →
6. SOGNEFJORDEN PÅ LANGS
Sognefjorden er Norges lengste fjord. Å skulle velge fjellvegen med joggesko er selvsagt enda lengre, men den forbilledlige fjelløperen og rando-stjerna Malene Haukøy har bevist at det er mulig å ta beina fatt langsmed fjorden, med lett sekk og joggesko.
Sommeren 2019 løp den spreke sogningen fra Skjolden i Luster til Portvika i Hyllestad, en tur som innebar totalt 303 kilometer og 20.850 høydemeter.
Malene brukte seks dager på denne turen, og var nedom Sogndal, Balestrand, Kyrkjebø og Leirvik underveis.
Det går fremdeles gjetord om den gangen Xreid gikk gjennom Jotunheimen, fra Turtagrø til Beitostølen via kjente steder som Fanaråken, Skogadalsbøen, Vetti og Tyinholmen.
Det er fullt mulig å gjenta denne turen uten startnummer også, og uten matstasjoner og helsesjekk inkludert, men det kan være greit å huske på å melde din ankomst til turisthytta om du baserer deg på den type overnatting.
Den norske turistforening har et eget langtur-konsept, eller Signatur som de kaller det, basert på sitt rike stinett. Ryger er en av disse langturene, som strekker seg gjennom Ryfylkeheiene. Er du motivert for en virkelig langtur, kan du lese videre.
Ruta starter i skogsterreng fra Eikebrekka i Bjerkreim mot Haukeliseter sør for Hardangervidda.
Turen er totalt 220 kilometer og det er 16 DNT-hytter på strekningen. Disse kan man planlegge etappene ut fra, for eksempel Tomannsbu, Grautheller, Hovatn, Storsteinen og Jonstøl.
Vær obs på at Holmavatnhytta er stengt i jaktsesongen.
Løypa går gjennom variert terreng og stiene er for det meste godt merket med unntak fra Sandvatn til Børesteinen.
Denne etappen var nøklet uten rødmerking. Ellers i løypen er det noen kryss (hvor en skal ta av stien og over på en annen) der en må være litt våken.
Distanse: 215-220 km
Høydemeter: Ca. 9000
9. ASMALØY, HVALER
Å løpe langs kysten krever kun litt form og noen løpesko. Stedvis er det også fjellgrunn som kneiser rett opp fra havet, som for eksempel kyststiene på Asmaløy i Hvaler kommune – og derfor fortjener også Asmaløy å bli med i denne oversikten. Her vil du finne lange svapartier som er spennende å løpe på.
Da er det bare å kle seg etter forholdene, kanskje ei vindjakke (og langbukse), for vinden river godt i det åpne landskapet.
Det er ikke flust av kiosker og butikker i området, så det kan lønne seg å ha med litt mat og drikke til etter løpeturen.
Når du kommer til Asmaløy kan du i utgangspunktet starte turen hvor som helst. Øya har et areal på 9,1 km2. Med andre ord er det ingen stor øy.
Stinettverket strekker seg rundt hele øya, men selve indrefileten er kyststien som går fra Brattestø og forbi Pikesten fyr. Et godt sted å starte turen fra er den lille parkeringsplassen som ligger ved Gravningen, rett ved busstoppet Åsebu.
Distanse: Uspesifisert
Antall høydemeter: Uspesifisert
Tipsene er utarbeidet av Matti Bernitz Pedersen, Malene Haukøy, Fredrik Berentsen, Rune Eie, Johannes Rummelhoff og Gunhild Aaslie Soldal
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.