Like etter klokka 18.30 skal juryen ha bestemt seg for å avbryte Südtirol Ultra Sky Race på grunn av kraftig torden- og regnvær. Ulykken skjedde 2100 meter over havet like ved innsjøen San Pancrazio/Kratzberger Zee nord i Italia, i nærheten av grensa til Østerrike. Da var den norske løperen mellom to sjekkpunkter.
Nå etterforskes arrangørene for uaktsomt drap. Seks personer i organisasjonskomiteen er under etterforskning.
To vandrere var nær stedet hvor lynet slo ned, og har blitt identifisert. De var minst fire øyenvitner til hendelsen da Silje Fismen ble truffet av lynet, og omkom.
Kristian André Aalerud deltok i det samme løpet, men var allerede i mål da løpet ble avlyst.
– Vi ble informert om muligheter for uvær i forkant av løpet, og at løpsledelsen ville sende ut meldinger på mobil hvis løpet ble stoppet midlertidig eller avlyst, og også om stasjoner der man kunne komme ned fra løypa. Men ultraløperne startet fredag kveld, og de var fortsatt ute i løypa. Vi startet jo senere enn dem og var i mål på formiddagen, forteller Aalerud.
– Vi er veldig lei oss, hendelsen kom som et sjokk på oss alle, uttaler pressetalsmann Hannes Kröss.
Tenkte at det kunne vært meg
Fjelløper Malene Blikken Haukøy deltok i løpet Grossglockner Ultra 110K i Østerrike samme helg. Også der ble det varslet om uvær og mulig avlysning.
– Da jeg hørte om hendelsen tenkte jeg at det kunne vært meg. Vi ble varslet på forhånd om dårlig vær og visste at det kunne komme beskjed om at vi måtte avbryte. Det begynte å lyne og tordne da jeg hadde igjen omtrent 13 kilometer, da var nede fra siste toppen. Det var mange som ble stoppet og ikke fikk løpe. Det mener jeg er bra, dette er noe man må ta på alvor, sier Haukøy.
Hun følte seg ikke utrygg underveis.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
– Det var mye folk ute i løypa, også helsepersonell. Man kan jo fort bli litt naiv og stole for masse på det som er rundt. Samtidig så blir en så sliten på slutten at det å ta alle sikkerhetsvurderinger selv, når man har nok med å sette den ene foten foran det andre, gjør at man klarer ikke alltid å tenke rasjonelt. Derfor er det så viktig at arrangørene er med og tar dette på alvor, sier Haukøy.
Utsatt situasjon
Fjelløper Lars Erik Skjervheim erkjenner at han utsetter seg for mer risiko i et løp, enn ved trening.
– Man tar mer risiko fordi det står mer på spill, og fordi det er en organisasjon som ivaretar sikkerheten. Det er mulig at vi ikke tar ansvar nok selv, det er en aktuell problemstilling hvorvidt ansvaret er på deltaker og arrangør, sier Skjervheim.
Han har vært med på arrangementer med null sikt og vært på grensa med å løpe seg bort.
– Jeg har ikke opplevd tordenvær til fjells, da vil jeg helst holde meg unna. Men det kan komme fort. Det gjelder hele tiden når man er til fjells, at man følger med på hvordan forholdene utvikler seg, at man ikke låser seg til ruta eller målet, men løfter blikket og ser an været når man er ute til fjells, og er villig til å endre ruta, sier han.