Sliter du med motivasjon til å løpe ute når det blir mørkere og kaldere? Her er 10 tips som pleier å funke for oss mens vi venter på snøen og vinteren.
LØPING UTENDØRS: Mange foretrekker å trene innendørs når det blir mørker og kaldere. Denne artikkelen handler om å fortsette å løpe ute. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Lesetid: 6 minutter
Mange av oss skulle gjerne hatt skiføre rett utenfor døra nå. Men når snøen ikke er der, gjelder å ta forholdene som de er, og heller gripe sjansen til å gjøre noe annet. Ofte kan det være kjempefint å løpe ute, for eksempel.
Foretrekker du å løpe i skogen, går det an å bruke mellomsesongen til en løpetur på asfalt. Eller kanskje utforske et annet område?
1. GRIP DAGSLYSET
Har du studier eller en jobb som gjør at du kan være litt fleksibel, går det an å legge løpeturen mens det ennå er lyst ute. Dagslyset blir for de fleste mer verdt nå som dagene er kortere og en løpetur må ikke vare så lenge. Farten og lengden styrer du selv.
Det fine med løping er at du kan få mye ut av en 30 minutter, enten det er snakk om intervaller, rundtur i nærområdet eller til og fra jobben.
2. TA EN KVELDSTUR
Rakk du ikke dagslyset? Fortvil ikke, det er ikke så mørkt ute som det virker. Både asfaltveier, grusveier og lysløyper hvor snøen ikke har lagt seg kan brukes til løping, uten at det er behov for navigering.
I Oslo har det flere steder blitt så opplyst at det diskuteres å dempe eller begrense belysningen på kvelds- og nattestid. Ikke bare for å spare strøm, men fordi det forstyrrer flora og fauna.
3. TA MED HODELYKT
Du trenger ikke å ha veldig sterkt lys på lykta di, for øynene vil kunne tilpasse seg mørket. En god løpelykt har god variasjon mellom lysbredde og lysfokus. Utemagasinet tester jevnlig hodelykter.
Vår erfaring er at det er behageligere å løpe med en hodelykt som ikke rister og dingler på hodet. Husk bare å lade den i tide, ha noenlunde kontroll på hvor lenge du har lys og skru av om du ikke trenger den, eller noen kommer i møte.
Hvis du løper med hodelykt, vil de fleste som kommer i din motgående retning vil sette pris på om du blender ned, eller holder foran lykta eller ser en annen vei enn rett på dem.
VETTU HVA: Vettakollen i novemberlys. Foto: Kristoffer H. Kippernes
4. BLI MED PÅ STRAVA
Når du løper alene, kan du styre din egen fart og koble av på den måten. Solitude, som det heter så fint. Men folk er forskjellige. Noen løper for treningens skyld. Andre først og fremst for å lufte hodet, utforske kjente og ukjente områder, eller for moro skyld.
Kanskje vil du kjenne deg igjen i alle disse grunnene, og før du vet ordet av det er du på Strava, du også. Får oversikt over hvor du har løpt, kjemper om segmenter og høster kudos.
Skulle ikke løping være avkobling, spør du?
Tja, for en del er det motiverende å være en del av den globale prestasjonsgruppen.
Noe av det fine med løping på mølle er den får deg til å strukturere løpingen, finne og holde en gitt fart på beina. Men selvfølgelig kan det samme også gjøre ute. Vi snakker om intervaller.
Den sosiale faktoren skal ikke undervurderes, og kanskje spesielt ikke nå. For det å løpe med andre som holder noenlunde samme fart og rytme som deg kan være både motiverende og inspirerende. Du må ikke melde deg inn i en løpeklubb, selv om det finnes mange formelle og uformelle vrier. En fast dag, en fast bakke, et fast oppmøtested kan gjøre planleggingen enkel og det går naturligvis an å veksle på!
6. FRISK LUFT
Våren 2020 oppstod en ny mediedebatt om hvorvidt forbipasserende løpere kunne spre mer smitte enn gående, i forbindelse med Covid-19.
Ifølge Folkehelseinstituttet er det ingenting som tyder på det stemmer. Frisk luft er ganske forfriskende i seg selv, også med løpefart.
7. LØP MED GODE SKO
Løpingens naturlige enkelhet.. Ja, kanskje med unntak av joggesko?
Mange nybegynnere holder på å ramle av på grunn av alle valgmulighetene innen joggesko, og de du løper med ute trenger gjerne litt mer grep.
Ivrige løpere veksler gjerne mellom flere par som en del av skadeforebyggingen.
Vi har gjort tester av allsidige løpesko som takler både grus, asfalt og sti.
I klesveien kommer du langt med en ikke altfor tykk trøye i ull eller syntetetisk fiber under løpejakka. Lue/pannebånd og hansker kan være godt å ha når det blir kjølig.
Interessen for å løpe med klokke gjelder ikke for alle, men for mange gir pulsklokka inspirasjon til å løpe mer, raskere og lengre, og den følger med på kilometer, høydemeter, hastighet og pulsen din.
Husk at du ikke skal sette rekord hver gang. Da kan du møte veggen før sola snur!
SKOGSSTIER: Ofte er de mer skånsomme å løpe på enn grus og asfalt. Foto: Kristoffer H. Kippernes
9. «DET FØLES SÅ GODT ETTERPÅ»
Slapp av, vi skal ikke overdrive påstanden. Kanskje har du aldri opplevd det som kalles «runners high» og nå har du begynt å tvile på hele greia. Runners high skjer ikke nødvendigvis på hver eneste løpetur. Uansett, så skal det likevel litt til for at du ikke sitter igjen med noe som helst positivt etter endt løpetur. Om løpingen i seg selv ikke var noe høydepunkt, kanskje fikk du et oppdatert blikk på stien du løp? Oppdaget du noe annet?
Om formen er begredelig og det overhodet ikke var noe ålreit opplevelse, så har du i det minste gjennomført. Den neste turen, kanskje den blir en beste?
10. NATUROPPLEVELSEN
Noen vil antakelig hevde at en løpetur umulig kan tilføre det helt store. Og at det i hvert fall ikke har noe med friluftsliv å gjøre. Men når det er mørkt ute og det regner, for eksempel en onsdag i november og du er ute på en kort løpetur. Og du fortsetter helt til du kommer til et sted, for eksempel et utsiktspunkt eller dit hvor det kan passe å snu.
Der går det an å stanse, skru av lykta for en stund og la øynene få tilpasse seg mørket. Det er ingen garanti for at naturopplevelser i seg selv vil gjøre deg til en bedre løper.
Men kanskje vil du oppdage noe annet. Vi våger til og med påstanden om at naturopplevelser i mørket kan være bra. Gode utendørsopplevelser må ikke alltid handle om bål.
Gunhild Aaslie Soldal har mangeårig erfaring som journalist og redaktør for utemagasinet.no. Hun er særlig interessert i fjellturer, ski, sykkel og løping på sti. I tillegg er hun helt sentral i våre utstyrstester. Har du tips til Gunhild? Send henne en e-post:
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.