Når du som fersk bruker begynner å utforske løypene, oppdager du kart-tavlene i alle større kryss. Her står det avmerket hvor i løypenettet du befinner deg, samt delavstand mellom alle kryss i området. Det er nesten umulig å gå seg vill. Sesongen med oppkjørte spor varer gjerne fra slutten av oktober til ut i mai, altså mer enn halve året.
Slikt setter treningsløpere og skientusiaster pris på.Når folk vil ha hytte i fjellområdet mellom Hafjell og Sjusjøen er det skiløypene som har størst attraksjonsverdi. Derfor er løypepreparering her prioritet nummer en. I høysesongen prepareres de mest populære løypene to ganger daglig. Standarden er en bred skøyteflate med to klassisk-spor. Noen steder er det enda bredere, med fire eller seks klassisk-spor for langrenn.
LOKALE SERVERINGSSTEDER
PELLESTOVA ligger på østsiden av Hafjellet, er åpen hele året og man kan kjøre helt fram med bil. Her er det overnattingsmuligheter og til og med et eget hundehotell. Sesongen 2018/19 åpner også et helt nytt serveringssted rett nedenfor Pellestova.
Fra Mosetertoppen Skistadion er det 5 kilometer å gå til Pellestova, fra Nordseter drøyt 8 kilometer og fra Holmesetra ca. 18 kilometer, litt avhengig av løypevalg.
HORNSJØEN HOTELL OG KAFE har mange sitteplasser, fin utsikt og er tilgjengelig fra for eksempel Pellestova (11 km), Nordseter (11 km) eller Sjusjøen (ca. 16 km). Det er også vinterbrøytet vei helt fram.
LIENDEN KAFE og varmestue er et enkelt serveringssted, som ligger rett vest for Sjøseterfjellet i Øyerfjellet. Det er fem kilometer å gå dit fra Mosetertoppen Skistadion, 8 kilometer fra Pellestova, og 16 kilometer fra Nordseter.
ILSETRA ligger omtrent en kilometer vest for Pellestova. Her er det servering, men også muligheter for å leie leiligheter. Ilsetra er et gunstig utgangspunkt for å gå på Slåseterfjell eller Nevelfjellet.
Skiterrenget her ligger i hovedsak mellom 800 og 1000 meters høyde, og løypenettet strekker seg i et slakt og udramatisk landskap: Over store myrer, åser, rundt en rekke sjøer og forbi diverse seter- og hyttegrender, uten mange krevende bakker.
Det går også løyper på snaufjellet, som til utsiktspunktet Kriksfjelltoppen (1052 moh.). Er det kraftig vind eller tett snødrev, kan man velge å gå i løypene som er mer beskyttet i lavere skogspartier.
Det som kanskje er en overraskelse for mange, er hvor kort en må gå fra de store hyttebyene ved Sjusjøen og Hafjell for å komme ut i urørt natur.
Fra den tette bebyggelsen ved Mosetertoppen skistadion, er det bare noen få hundre meter til stillheten i fjellskogen og vidstrakte myrer og lier nordover og østover. Det er også mulig å ta avstikkere til noen av Statskog sine åpne buer.
ØYER TURSKILØYPER
• Ikke-økonomisk virksomhet med formål å finansiere og preparere for skiløyper i Hafjell og Øyerfjellet.
• Etablert som andelslag i 2005, har et styre på syv ulønnete personer.
• Preparerer rundt 300 kilometer skiløyper mellom Ringebu i nord og Nordseter/Lillehammer i sør.
• Tre moderne løypemaskiner, og et mannskap bestående av fast ansatt løypebas og åtte deltidsengasjerte sjåfører og medarbeidere.
• Bruker rundt fire millioner kroner i året på å kjøre skiløyper, i sesongen fra slutten av oktober til begynnelsen av mai.
• Foretar også skilting, lager kart, etablerer nye løyper, nye bruer, vedlikeholder løypenettet med skilting, kart, løypekryss, informerer om løypestatus med mer.
Øyvind Wold
Øyvind Wold har skrevet boka 35 flotte turer i verdens beste skiterreng på oppdrag fra Hafjell og Øyer Turløyper.