Et turrenn er ikke bare en konkurranse. Det er også milevis med velpreparerte løyper. Det er arrangører som jobber hardt for å gi deg en best mulig opplevelse. Din oppgave er å følge sporet som fører inn i vinterlandskapet og fram til et mål. Kanskje kjenner du mest gleden av å være underveis. Komme inn i en rytme. Være i gang. Enten du går alene eller sammen med noen, så har du uansett mange rundt deg som du som du deler turen med. Mange trekker fram nettopp det med turrenn. At det er sosialt og gøy. Et fint mål å ha. Noe å se fram mot.
Svalbard Skimaraton
25. april
Sannsynligvis det eneste turrennet der løypevaktene har rifler for å holde nysgjerrige isbjørner på avstand. I november, når det er mørkt og korte dager, da skal alle på ski, men det er jo på slutten av sesongen det virkelig er flott. Svalbard Skimaraton byr på 42 kilometer og 21 kilometer, og har et ubegrenset antall plasser. Start og mål er ved Gruve 6 i Adventdalen, cirka 7 kilometer fra Longyearbyen.
Nordmarka Rundt
28. februar
En rundtur på 10 mil med start og mål på Sognsvann. Rennet går via Kikut og Katnosa til Mylla og tilbake via Spålen, Langlia og Tryvann. Konseptet med Nordmarka Rundt er helt enkelt å gå 10 mil på ski. Se på det som et slags selvbergingsprosjekt. Det er ingen matstasjoner, løypemerking eller chiptiming. Her går du med egen matpakke i sekken, og det er to bemannete drikkestasjoner underveis. Nordmarka Rundt ble arrangert for første gang i fjor, og til tross for at førsteutgaven ble en ufattelig tung affære med sludd og kladdeføre, har mange deltakere bedt om at rennet blir videreført. Rennet er en liten reaksjon på styret rundt merker og sekunder og tideler, har tiltrukket seg deltakere som synes mange renn blir slitsomme med logistikken og organiseringen rundt. – I mange renn ser du bare hælene på de foran deg, og ikke noe av naturen rundt. Jeg vil at Nordmarka Rundt skal være en opplevelse, og at folk er stolte av å ha gjennomført 100 kilometer på ski og utfordret seg selv i fin natur, sier initiativtaker Thorkild Gundersen. Rennet er gratis, påmelding ved oppmøte 07.30 og fellesstart klokka 08.00. Facebook.com/Nordmarka-Rundt
Åpent klubbmesterskap i NTNUI
22. februar
GIR ALT: Knallhard femmil med servering av karbonader og brennevin underveis, tradisjon tro. Foto: Simen Kjelsrud
Klubbmesterskapet til NTNU Idrett er unikt i Norge, kanskje i hele verden. Her kjøres femmil med intervallstart og løypelengde på 2 x 25 kilometer i Bymarka. Ved runding serveres det karbonader, suppe, øl og brennevin. Nostalgien er noe av det som gir rennet særpreg. Hele rennet er lagt opp for å vise respekt og ære for gamlegutta og måten de kjørte skirenn på. Rennet er femmil med individuell start. Du blir tidlig tatt igjen av folk som åpner for hardt. Men det er nærmest umulig å gå en femmil med individuell start uten å sprekke. Den som sprekker sist, har vunnet. Løypeprofilen er hard. Blanke ski er ikke å anbefale her. Damene blir ikke avspist med en tremil, de får gå samme løypa som gutta.
LES OGSÅ: Femmila – pipe, koteletter og vørterøl
Moraløpet
28. februar
Med unntak av Vasaloppet, hvor ellers får vinnerne en ordentlig laurbærkrans rundt halsen ved innkomst? Moraløpet er Norges nest eldste skirenn, kun slått av Birkebeinerrennet, og byr på knappe tre mil mellom Åkre i Rendalen og Koppang i Stor-Elvdal. Et trivelig, gammeldags skirenn med heiing langs løypa og rød saft på matstasjonen. Er konkurranseinstinktet intakt, bør målet om laurbærkrans være et bra mål? Moraløpet kjøres annethvert år med start på Koppang og annethvert år med start på Åkre. Rennet går i klassisk stil.
Sirdal Skimaraton
28. februar
Her er mottoet: Mye ekstraservice. Du kan velge mellom 45 kilometer og 23 kilometer. Renndagen er lørdag 28. februar, men søndag 1. mars som reservedag dersom værforholdene gjør det uforsvarlig å gjennomføre etter planen. Her tar arrangørene ansvar for god oppkjøring. I høst arrangerte de gratis barmarkstrening med langløpskometen Audun Laugaland i forkant av sesongen, og senere gratis kurs i smøring og i skiteknikk. Uken etter Sirdal Skimaraton arrangeres et eget fristilmaraton med gratis deltakelse for å bidra til å øke interessen for skøyting også blant mosjonistene.
Se video med gjennomgang av traseen!
Valdresmarsjen
7. mars
Valdresmarsjen byr på 65 kilometer i klassisk stil fra Beitostølen til Danebu. Valdresmarsjen frister med fantastiske løyper i snaufjellet. Selv om mange er godt kjent rundt Beitostølen, går Valdresmarsjen i traseer som ikke er like mye brukt. De raskeste er i mål på rundt 3,5 timer, men for de fleste er ikke tidsbruken viktigst. Dermed er mye av jaget som kjennetegner en del andre turrenn som blåst bort. Arrangøren tilbyr også 35 kilometer trimklasse med start på Vangsjøen. Alle løpere må bære sekk. Rennet har 15-årsjubileum i år.
Golsfjellet Rundt
14. mars
Golsfjellet Rundt inngår i Hallingtrippelen, med terrengsykkelritt og løp utover sommeren og høsten. Løypa går rundt hele Golsfjellet, og du kan velge mellom 21 kilometer eller 40 kilometer. 40-kilometer er tøff med ganske mange høydemetre, men gir utrolig flott 360 graders utsikt over fjellheimen i Sør-Norge. Er det sol, ser du Hallingskarvet, Jotunheimen, Hemsedalsfjella og helt ned til Norefjell. Settingen med start og mål på Oset Høyfjellshotell gjør det til et hyggelig arrangement for hele familien. Golsfjellet Rundt arrangerer eget skirenn for barn, og for de som helst vil heie på andre er det mange muligheter til å komme seg ut i løypa og se løperne underveis. Hotellet åpner garasjeanlegget sitt for de som trenger et tørt og egnet sted å smøre ski. De har også svømmebasseng og badstue, som pleier å slå bra an både blant løperne og eventuelt familiemedlemmer som ikke vil gå rennet.
Slarverennet
21. mars
Mens andre dameskirenn sliter med rekruttering, er det smekkfullt i Slarverennet ukevis før start, uten at de har brukt ei krone på markedsføring. Jenteskirennet fra Hemsedal via Ål til Gol byr på 100 prosent trivsel og skiglede.
Slarverennsdamene er opptatt av å bremse kroppspress og fokus på tidtaking, og at alt man gjør må måles hele tida. Her skal deltakerne bruke dagen, ha med seg godt i sekken, og ta seg tid til stoppene underveis. Slarverennet har ikke bare drikkestasjoner, de har musikk og kiosk, og de fyrer opp bål utenfor lavvoen og setter fram benker med skinnfeller. Deltakerlista inkluderer både tidligere landslagsløpere og jenter som ikke har tatt i skiutstyr på årevis.
HovdenTour
21. mars
Til tross for at arrangøren drister seg til å kjøre rennet samme dag som Birkebeinerrennet, foretrekkes HovdenTour av tusenvis med turløpere. Her kan du velge mellom 42 kilometer og 22 kilometer i klassisk stil. Rennet har start og målgang på Hovden i Setesdal. Løypa går i spennende terreng i fjellene øst for Hovden, gjennom både fjellbjørkeskog og snaufjell.
Rennet og skal være et godt alternativ både for racerne og for de som legger mer vekt på det sosiale og en hyggelig tur over fjellet. Turrennet er åpent for barn ned til ti år i følge med voksne. Mange gjør HovdenTour til en familietur.
Engadin Skimarathon, Sveits
8. mars
Her blir du garantert ikke alene. Kanskje får du også et glimt av Dario Cologna? Med over 13.000 deltakere er Engadin Skimarathon verdens største fristilmaraton, men antall nordmenn er foreløpig beskjedent. Rennet er 42 kilometer, og går på rundt 1800 meter over havet.
Starten er i Majola helt på den italienske grensen, og løypa snor seg over et par store vann, og forbi OL-hoppbakkene fra 1948 i St. Moritz. Rennet er sehr gemütlich fra første meter, og det er fest med Biergarten, ompamusikk og underholdning i målområdet.