Søppel i langrennsløypa

Sportshelter kjører i seg energi og glemmer naturen. Det er høysesong for langrenn og langrennskonkurranser, og det bærer spesielt Oslomarka preg av.

Sist oppdatert: 10. februar 2011 kl 15.33
søppel i løypa
RENT OG PENT: Sånn vil vi at lypene skal se ut! Foto: Dag Hagen
Lesetid: 4 minutter

Søndag 6. februar kunne UTE observere tomme energidrikkbeholdere i stort antall langs løypene. Vest for Kikut i Nordmarka var det så tett som noen meter mellom beholderne, i flere kilometer.

Informasjonssjef i Skiforeningen, Mette Habberstad, kan fortelle at dette ikke er en ønsket situasjon, men at forklaringen er lørdagens skirenn Holmenkollen skimaraton.

– I dag (mandag, red. anm) vil vi rydde opp. Vi kjører scooter langs løypen og plukker opp alt søppel.
– Hvorfor kaster løperne fra seg beholderne?
– På slike renn føler vel løperne at de har så dårlig tid at de ikke vil putte embalasjen tilbake der de oppbevarte den.

– Gjør Skiforeningen noe med hensyn til holdningsskapning mot forsøpling i marka?
– På alle informasjonstavler vi har satt opp står det oppfordring om å ikke forsøple, og i disse dager er vi profilert i de fleste store medier om at folk må bruke turvett og sunn fornuft. Vi bruker også egne kanaler for å nå ut til våre medlemmer.

Om det hadde snødd lørdag eller søndag ville søppelet bli godt tildekket og man ville neppe klart å få renset løypene.

En annen ting som UTEs skiløperjournalist la merke til var at så og si samtlige emballasjer var av merket Maxim.

Brandmanager hos Maxim, Tom Kristoffersen, er ikke fornøyd med situasjonen.
– Dette var ille! Sånn skal det selvsagt ikke være, og det er helt klart at vi ikke setter pris på at det ligger strødd Maxim-emballasje i skisporene. Vi har i mange år sponset renn og andre sportsarrangementer, men arrangørene rydder opp etter arrangementet. Eksempelvis sponser vi Skarverennet og deler ut produkter under Birken, men da går det flere personer etter rennet og plukker opp alt som deltakerne evt. har kastet i fra seg. Vi har derfor ikke opplevd at dette har vært et problem, men skal sørge for å minne våre samarbeidspartnere om behov for opprydding, sier han til utemagasinet.no

– Når det er sagt har vi produkter som folk bruker under trening, og at folk kaster søppel er dessverre et miljøproblem og et bruksproblem; noe vi har prøvd å bevisstgjøre brukere med. Vi har satt på en synlig logo på emballasjen som skal minne brukerne på å kaste emballasjen i en søppelkurv. Dét er dessverre ingen garanti for at det finnes egoister som velger å kaste søppel ifra seg. Vi har ikke sponset noe denne helgen, ei heller delt ut gratis produkter, så jeg er usikker på hvorfor det lå så mye Maxim-emballasje der du gikk. Det ble gjennomført Holmenkollen Skimaraton på lørdag, det er jo nærliggende å tro at du har gått i skispor hvor dette rennet ble gjennomført. Vi har kontaktet Skiforeningen i dag (7. februar, red. anm) og blitt satt over til en telefonsvarer, men vi skal forhøre oss om hvilke retningslinjer de har mht opprydding etter arrangementer, fortsetter Kristoffersen.

– Som et tilleggspunkt vil jeg si at det er rart at ikke de som kaster ifra seg søppel forstår at områdets kvaliteter blir svekket når de kaster søppel. Folk bør forstå at jo mer søppel de kaster, jo mer forurenset blir skogen eller marka de trener i, og jo færre kommer til å bevege seg der. Jo lavere bruk, jo mindre tilrettelagt blir området. Så en tankevekker for forsøplerne bør være at deres søppel kan faktisk hindre dem til å trene på samme sted en annen gang. Jeg håper at dette er første og siste gang du opplever å finne emballasje fra Maxim-produktene våre i skiløypene, avslutter Kristoffersen.

 Redaktør i UTE, Sandra Lappegard sier at forsøpling under løpene burde medføre diskvalifikasjon.

– Løpsarrangørene burde ta miljøansvar og diskvalifisere løpere som forsøpler. Dette blir blant annet gjennomført under Terrengsykkelrittet i Marka, der syklistene blir diskvalifisert om de blir tatt for å kaste fra seg søppel. Man burde forvente at skiløperne også klarer å putte emballasjen tilbake i jakkelomma, og kaste den i søppelposer, eventuelt at den samles inn på matstasjonene.

Så gjenstår det da å se under kommende turrenn, om arrangører og løpere tar mer hensyn til naturen enn de fattige sekundene de vinner på å kaste emballasjen fra seg.

Publisert 10. februar 2011 kl 15.33
Sist oppdatert 10. februar 2011 kl 15.33

Relaterte artikler

langrenn på budor
Langrenn på Hedmarksvidda

Langrenn på Budor

FLYTTBAR BINDING fra Salomon
Rottefella-seier i Lagmannsretten

Rottefella-seier i Lagmannsretten

madshus race pro
Prisgunstig felleski

Test av Madshus Race Pro Skin

madshus redline
Blant årets beste felleski

Test av Madshus Redline Skin

fischer twin skin carbon pro
Test av Fischer Twin Skin Carbon Pro

Test av Fischer Twin Skin Carbon Pro

test av felleski
Test av Salomon S/max 22/23

Test av Salomon S/Max eSkin 22/23

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen