Trolløypa er en av Norges lengste, merkete skiturer. Her finner du langrennsspor, som strekker seg fra Rondane mot Lillehammer i storslått vinterlandskap.
TROLLØYPA: Forblåste spor blant annet mellom Venabygd og Øksendalen gjorde sitt til at turen alt i alt tok et par timer lenger enn planlagt. Men omgivelsene kunne derimot nytes i enda større grad. Foto: Rune Malterud
Lesetid: 5 minutter
«Europas flotteste skiopplevelse». «En skidrøm mellom høgfjell og daler.» «Et eventyr fra nasjonalpark til OL-by.» «Tre døgn i himmelen.»
Det spares ikke på superlativene når den 150 kilometer lange Trolløypa mellom Høvringen og Sjusjøen skal beskrives.
Turen starter ved foten av Rondane, før den bølger seg sørover høyt over Gudbrandsdalen, helt ned til skogsområdene ved Lillehammer.
De fleste velger å dele opp distansen med én eller flere overnattinger underveis, og enda flere velger å gå kortere deler av ruta.
Men hva med å prøve hele turen på én dag?
Koronasituasjonen har de to siste vintrene sørget for at de aller fleste turrenn naturlig nok har blitt avlyst. For oss som er glad i lange turer med ski på beina har det gitt anledning til å tenke ut noen nye utfordringer, og planlegge egne langturer.
Mange har valgt seg ut distansemål. Noen vil gå lengst mulig på 24 timer, noen få vil gå Birken-løypa fire ganger på rad og mange får endelig prøvd seg på turer de har snakket om i lang tid.
For undertegnede var nettopp det siste punktet tilfellet.
Et par år tidligere deltok jeg på det 120 kilometer lange turrennet Trollski Marathon, som går i den sørlige delen av Trolløypa fra Venabygdsfjellet til Sjusjøen. Men egentlig uten å ha sett noe særlig av omgivelsene og det fantastiske landskapet som da var innhyllet i tett tåke.
Ønsket om å repetere turen har derfor vært sterkt. Og som litt ekstra krydder tilføye resten av den merkede Trolløypa nord for Venabygdsfjellet, helt fra Høvringen ved Rondane nasjonalpark. Løypa går i forholdsvis lett, men stadig varierende terreng, uten noen særlig bratte partier, og med en total stigning på omtrent 2000 høydemeter.
Utfordringen med denne turen er nok ikke egentlig lengden i seg selv, men å treffe noenlunde med både vær og føreforhold, siden deler av ruta går i høyfjellet rundt 1100 moh.
I tillegg til at løypenettet nedover Gudbrandsdalen prepareres av en lang rekke løypelag og foreninger, med ulike intervaller. For velger man å gå turen på langrennsski slik vi gjorde, er man avhengig av forholdsvis ferske spor for å komme seg helt frem, på en rimelig tid.
I tillegg er én av strekningene på turen, de ca. 20 kilometerne og snaut 300 høydemeterne mellom Kvamfjellet og Venabygdfjellet kun en kvistet scooterløype, uten sporsetting, så dette strekket kan by på utfordringer på tynne langrennsski.
De aller fleste velger nok markaski eller lette fjellski til turen, evt fjellski med kortfeller.
I Trolløypa føler man seg faktisk skikkelig på langtur, men faktum er at man aldri er langt unna hverken vei eller hytter underveis, og det er mange muligheter for å korte ned turen om man ønsker.
Der løypa passerer gjennom hyttefelt, er det ofte folksomt, og duften av grillpølser og varm kakao kan nok virke noe demotiverende for de som bare skal fort videre.
Til tross for at vi gikk turen midt i uka før påske, og værmeldingen var god, var det veldig lite folk å se underveis i løypa. De få vi møtte gikk enten med fjellski og pulk, og var ute på flerdagsturer, eller på familietur rundt i hytteområdene.
Løypebeskrivelse
Fra start på Høvringen 950 moh. går første del oppover i nydelig høyfjellsterreng til omtrent 1.100moh forbi Smuksjøseter Fjellstue der også grensa til Rondane nasjonalpark passeres, og videre til Peer Gynt-hytta. Her får man utsikt til de majestetiske toppene i Rondane, med den karakteristiske Smiubelgen i nordøst. Etter løypekrysset med ruta nordover til Rondvassbu, heller det ned mot Mysuseter på 850 moh.
Herfra følger løypa Furusjøvegen i lett bølgende skogsterreng over til Kvamsfjellet.
Etter Furusjøen og Kvamsnysætrin starter den mest utfordrende delen av turen, over Eldåbu til Klopptjønna på Venabygdsiden.
Det smale scootersporet snirkler seg først rett østover opp gjennom bjørkeskogen, og så et par kilometer på snaufjellet ca 1.100moh, før den selvbetjente DNT hytta Eldåbu dukker opp i skogkanten på andre siden av dalsøkket. Her dreier løypa i sørlig retning, og fortsetter 5-6 kilometer i lett kupert fjellterreng til Klopptjønna 1030 moh. der man endelig møter løypenettet på Venabygdsfjellet.
Fra start har man da tilbakelagt omtrent 50 kilometer.
Herfra følger ruta den nordlige delen av løypenettet, og videre gjennom åpent vidde og fjellandskap på 950-1100 moh mot Øksendalen, 25 kilometer nærmere målet.
Man er nå inne i Ringebu/Østfjell løypenettet.
Etter Øksendalen fortsetter Trolløypa svakt stigende gjennom skogsterreng og over myrer mot Vetåbu, før løypa dreier rett sør igjen forbi Goppollen og mot Øyerfjellet/Hafjell. Herfra og helt frem til Sjusjøen, via Pellestova og Nordseter følger man godt etablerte løyper, med spor som kjøres opp flere ganger i uka. Det gjelder allikevel å ha tunga rett i munnen i dette området, mylderet av løyper gjør det nemlig lett å miste Trolløypa litt, slik vi gjorde i noen kilometer. Men heldigvis går det mange veier til Rom, og det var uproblematisk å orientere seg tilbake til rett spor uten alt for mye omvei.
De siste kilometerne ned mot Sjusjøen Skistadion er det bare å nyte, og vite at man forhåpentligvis ikke har glemt å organisere transport herfra.
Alternativt kan man også fra Nordseter ta seg ned til Lillehammer om ønskelig.
Pakklista
Størrelse på ryggsekken er jo ofte smak og behag. Vi brukte løpesekk/løpevest på 8-12 liter og fikk plass til alt oppi, når dunjakka var festet utenpå. Inkludert en camelback på 2 liter, som vi fylte opp igjen da vi var omtrent halvveis på turen.
• Vindsekk
• Camelback 2 l
• Førstehjelp
• Vindtett jakke og bukse
• Ulltrøye
• Ekstra hansker/lue/buff
• Ekstra sokker
• Tynn dunjakke
• Solbriller og solkrem
• Sportstape
• Toalettpapir
• Skismøring ut fra forholdene (evt felleski)
• Ekstra trinser
• Ekstra skitupp
• Strips, multitool
• Skjøtestykke til teltstang (for rep av brukket stav)
• Mat, drikke og energi
• Kart, kompass, gps
• Powerbank til mob/gps
• Hodelykt
I tillegg må man vurdere mer varme klær ved kaldere vær, som skotrekk, vest, votter etc, i tillegg til spade, termos, kokeapparat etc.
TROLLØYPA
Løypeinfo: Hele Trolløypa er merket på Skisporet.no, med sanntidsoppdatering på løypepreparering.
Når: Trolløypa er stikket fra 1. februar, men for å kunne utnytte lenger dager kan det være lurt å vente til mars-april. I påsken kjøres også løypenettet hyppigere enn vanlig. I forbindelse med Trollski Marathon i begynnelsen av april, kjøres hele løypenettet fra Venabygd til Sjusjøen. Været er uansett en veldig viktig faktor på denne turen, siden deler av løypa går i vindutsatt fjellterreng.
Alternativ rute: Det er flere mulige start- og stoppsteder om man ønsker å korte ned turen: Høvringen, Mysuseter, Kvamfjellet, Venabygdfjellet, Øksendalen/Pellestova, Hafjell, Sjusjøen, Lillehammer.
Organisert tur: Discover Norway arrangerer en 9 dagers tur uten guide, men med bagasjetransport mellom overnattingsstedene. Dagsetappene er 18-35 km.
Kart: I Nordeca sine 1:50 000 kart er Trolløypa merket.
• Rondane Nord • Rondane Sør • Ringebu • Øyer-Lillehammer.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.