Vi har forlengst fått islagte skøytebaner innendørs, islagte skøytebaner. Innendørs klatresentre, svømmehaller, fotballhaller og velodromer hvor syklistene kan holde farta oppe. Kanskje bør det ikke komme som noe sjokk at skinasjonen Norge har fått en helårs innendørs alpinbakke og langrennsløype inne – selv om slike snøhaller er mer utbredt i Kina?
Kan du bruke dine egne ski?
Ja. Hvis du mangler du langrennsski eller ønsker å prøve deg fram, er det mulig å leie komplett langrennsutstyr.
Hvordan er snøen inne på Snø?
Produksjonssnøen er helt ok for skigåing og skikjøring. Den er laget for å vare noen måneder og den store forskjellen sammenlignet med snøen ute, er at den endrer seg ikke. Skihallen holder stabilt fire minusgrader, så snøkvaliteten er dermed ganske konstant.
Hvordan er traseen?
Langrennsløypa er plassert over over alpinbakken på Snø, i en messanin. Traseen er omtrent en kilometer lang, fem meter bred og til sammen 31 høydemeter.
Med andre ord er det en variert løype som ikke er helt flat. Skiløypa inne på SNØ har både flater, motbakker, nedoverbakker og tilhørende svinger, og det er mulig å forlenge løypa med 500 meter. For deg som vil «monsterbakke-trene», så er det muligheter for det mellom klokka 6 og 10 på morgenen, før alpinbakken åpner.
OBS: Hold venstre!
Det er ett klassisk-spor i traseen, ellers er det fristil som gjelder.
Men vær obs på at mens du i utendørs langrennsløyper skal holde deg i det høyre sporet, så er det motsatt inne på SNØ. Her har de lagt sporet på venstre side i traseen. Hele løypa er «enveiskjørt», med tydelig skilting.
Er det verdt å betale 275 kroner for å gå på ski inne?
Tja, det er i hvert fall en påminnelse om at tilrettelagte skiløyper utendørs også koster og er ressurskrevende. Vårt inntrykk er at løypa er best egnet som treningstrasé hvis du trenger å – eller ønsker – å gå på snø. Prisen for barn er 220 kroner (dagspass).
Når det er er gode snøforhold utendørs i nærheten av der du bor, vil nok utendørs langrenn være hva de fleste foretrekker. Men vi hilste på flere i løypa som allerede hadde kjøpt seg ski-pass, med mål om å legge ned en god del treningstimer her framover.
Seriøse langrennsløpere vil kanskje foretrekke rulleski på asfalt eller mølla, annen barmarkstrening for langrenn eller å dra på sommerski på Sognefjellet, eller ta en økt på SNØ i blant. Her er det kunstsnø hele året.
FASILITETER
Det snødekkete arealet er på 36.000 m2. Den varme delen består av sportsbutikker, treningssenter, restauranter og andre relevante servicetilbud fordeler seg over tre etasjer. Herfra har du innsyn til skihallen.
Det er kun snøhallen som krever skipass.
Hvem møter du i løypa?
Du vil møte folk som vil gå på ski, rett og slett. Enten det er klubbløpere, mosjonister, pensjonister, nybegynnere eller proffer. Løypa er åpen for folk i alle aldre.
Ifølge Snø skal det være plass til 200-400 langrennsløpere. Vi synes det høres veldig mange ut på en gang, med mindre alle går i samme takt.
Inntil videre er vår erfaring at «trafikken» jevner seg fint ut, uten at man blir gående i kø.
ÅPNINGSTIDER
Tirsdag-fredag: 06-21
Lørdag-søndag: 06-18
Hva trenger du av klær?
Det samme som om du skulle gått på ski ute. Vi var glade for at vi hadde tatt på oss stillongs, hansker og lue eller pannebånd.
Selv om fire minusgrader utendørs er relativt, så er temperaturen konstant inne på Snø.
Hva smører du med?
Her har vi ikke fasiten ennå, dessverre. Snø har et ønske om å tilby føre for blå festevoks, så et par tynne lag med det kan fungere. Hvis du er opptatt av feste, ville vi nok heller gått for noe varmere varianter. Noen gode lag med VP65, for eksempel.
Kunstsnø er forholdsvis grovkornet og det sliter mer på smurningen. Klistersmurning er ikke tillatt her, og fluorforbudet har du vel vent deg av forlengst? På Snø ønsker de å holde snøen ren. Disse løypene egner seg slik sett fint for å terpe skøyteteknikken.
Er det lov å ha med hund?
Nei.
Kommer man seg hit uten bil?
Ja, med tog eller buss er det omtrent 500 meter å gå til skihallen. Det er en forholdsvis stor parkeringsplass om du kommer kjørende med bil.
Hva får du ikke inne på Snø?
Naturopplevelsen, slik du får ved skiturer i skogen eller på fjellet, får du ikke her. Men skiene dine får du benyttet.