Langrenn i Oslo – de beste stedene å starte skituren
Hvor er det best å gå ut fra, når du vil på skitur? Ikke alle er så heldig at de kan spenne på seg skiene rett ut fra der de bor. Her er forslag til hvor du kan starte langrennsturer i Oslo
Noen av utfartsstedene vi nevner, har har både t-banestopp og busslomme, slik at det er mulig å komme seg dit kollektivt, også.
Vinteren 2025 er i gang
Etter nyttår kom et skikkelig snødump over Oslo. Skiforeningen er ansvarlig for løypene i marka. De oppgir følgende steder som du trygt gå ut med langrennsskiene nå:
Sørkedalen, Sognsvann, Lillomarka arena, Linderudkollen, Fossum, Ringkollen, Varingskollen, Sørli (Nittedal), Nordåsen (Nannestad), Skullerud, Greverud, Vestmarksetra og Eineåsen og Holmenkollen.
SOGNSVANN: Hvis du er ny i byen eller lite kjent, er det ikke alltid lett å vite hvor du skal starte. Mang en tur starter ved Sognsvann. Foto: Gunhild Soldal
Sognsvann P
Sognsvann er trolig den største og mest populære utfartsparkeringen for skitur i marka.
Her er det ca. 640 parkeringsplasser, offentlig toalett og en kiosk som iblant er åpen. Mange velger å ta t-banen (nr. 3) til Sognsvann med ski, en effektiv transportetappe fra Oslo sentrum med jevnlige avganger.
Strekningen Sognsvann-Ullevål er markas svar på Karl Johan.
Ofte er det best for klassisk i denne traseen, fordi den er smal. Kveldstid er det lysløype på strekningen og unødvendig med hodelykt.
Det er ikke lysløype i den vestlige eller østlige traseen mellom Sognsvann og Ullevålseter, som kan være en alternativ rute.
Fra Ullevålseter kan du gå videre mot Skjennungstua, Kobberhaughytta, Tryvann, Kikutstua og Frognerseteren, eller i østlig retning mot Hammeren og Brekke, som også har forbindelse til Sognsvann.
Reiser du kollektivt, har du muligheten til å starte fra Sognsvann og ta t-banen fra Frognerseteren.
Nordmarka i Oslo har over 2600 kilometer med skiløyper. Det er alltid muligheter til å finne en løype du liker, og som ikke så mange andre bruker. Marka-kjenner og forfatter Bjørn Revil byr på sine favoritt-turtips.
Lillomarka Arena/Badedammen P
Lillomarka Arena er hjemmebanen til blant andre Høybråten og Stovner IL, Årvoll langrenn, Oslo skiskytterlag, Hasle-Løren Ski og Lillomarka skiklubb. De drifter skianlegget sammen med Oslo kommune og Bymiljøetaten, og her er det stort engasjement og god aktivitet.
Skistadion ligger like ved Badedammen og Steinbruvann på Grorud, med gode parkeringsmuligheter for deg som kommer kjørende.
Herfra går det an å knytte seg inn mot løypenettet nordvest i Lillomarka, og for eksempel gå en runde i retning Gjelleråsen, Bleiktjern og Sørskogen – eller gjennom Bispedalen til Lilloseter.
Selv om det ikke ser ut slik på en del digitale kart i skrivende stund, går det fint an å ta utgangspunkt i Lillomarka Arena og hekte seg inn på turløypene derfra. Kanskje er også Krutthuset kafé åpen?
LANGS AUREVANN: Et idyllisk vann i Lillomarka. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
BYENS BESTE BELIGGENHET? Lillomarka Arena kan friste med fine løyper, gode muligheter for kveldssol og naturløyper innover i marka. Foto: Gunhild Soldal
Linderudkollen Arena
Linderudkollen P er et godt utgangspunkt for langrenn, med lysløype hvor det er treninger og aktivitet nesten hver kveld i vinterhalvåret.
Sjansen er stor for at det står Kjelsås IL på ryggen til ungdommene som fosser forbi på Linderudkollen Arena. Det kan være vel så fint å ta med hodelykt og gå en kveldstur videre innover i vinterskogen herfra. Husk at du trenger ikke 100.000 lumen. Kanskje trenger du ikke lykt i det hele tatt, på grunn av lyset fra byen.
Fra Linderudkollen har du muligheter i retning Solemskogen og Sinober, eventuelt nordøst mot Lilloseter eller til Årvoll. En kortere tur er å gå mot Trollvann og Trollvannstua, ikke langt fra Grefsenkollen. Linderudkollen Sportsstue ligger i umiddelbar nærhet.
SKIDAG: Linderudkollen er et fint utgangspunkt for små og store skiturer. Foto: Gunhild Aa. Soldal
Movatn
Selv om det er regn og slaps i Spikersuppa, kan være kan det være hvitt og vakkert på Movatn.
Ved Movatn stasjon er det kun plass til 12 biler, og de er forbeholdt togkunder. Det er ikke er tillatt å parkere langs veien. Det sikreste er derfor å ta Gjøvik-toget, som stopper her.
Movatn stasjon ligger innenfor sone 1 og dermed kommer deg hit med en trikkebillett.
Plan B er å parkere ved Mobekken utfartsparkering og følge Kudalen oppover mot løypenettet, for eksempel i retning Tømte.
MOVATN-KJELSÅS: På dagtid går du denne strekningen medsols. Kveldstid kan det være ganske magisk, også. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Årnes P
Mellom Bogstad gård og Wyller finner du parkeringsplassen Årnes. Det er også et busstopp like ved (41-bussen). Ved jordet er det lett å se hvor langrennsløypa starter, og som tar deg innover en flott del av Bærumsmarka, for eksempel over Tjæregravshøgda (uttales med stum v).
Vårt forslag er å gå opp mot Abbortjern og hekte seg på Tjæregravsrunden, som tar deg forbi Haslumseter Kapell, Brunkollen og Østernvann.
Vi tester jevnlig hodelykter som gjør det mulig å holde på utendørs, selv om det er mørkt ute. Både lette hodelykter og kraftige hodelykter når du trenger mer lys.
Skansebakken P
Var det fullt på Årnes P, kan du fortsette helt til veien ender i Sørkedalen. Da kommer du til Skansebakken. Her er det ofte kalde temperaturer, noe som gjør at langrennssesongen kan starte tidlig og slutte sent.
Deler av løypenettet følger grusvei, noe som gjør det enkelt for løypekjørerne å preppe fine skøytetraseer. Herfra har du flotte muligheter innover mot Heggelivann og innover Krokskogen.
I helgedagene kan det være travelt på parkeringsplassen, og du bør vite hva du skal si hvis Skiforeningens utsendte spør om du er medlem.
Det går buss (41-bussen) helt inn til Skansebakken. Det er også parkeringsmuligheter fra Sørkedalen/Elveli, noen kilometer lengre øst.
Turforslag: Skansebakken – Løvlia – Skansebakken
Distanse: Ca. 36 km
Stilart: Klassisk og skøyting
LA DET SVINGE: Et sted mellom Skansebakken og Løvlia. Foto: Gunhild Aa. Soldal
Svartbekken P
Nå er vi utenfor Oslos kommunegrense, men Svartbekken fortjener å bli nevnt som en flott innfallsport til marka. her er det gode sjanser for fine tidligturer, ettersom snøen pleier å legge seg tidlig her.
Fra Svartbekken må du være forberedt på bakkestart, men med gode muligheter for å finne varmen og rytmen etter forholdsvis kort tid.
Mange foretrekker å kjøre videre opp til Mylla, og starte turen der. Derfra er det flatere terreng.
Kommer du kjørende fra Oslo, er det et stykke å ta seg hit, så det kan være verdt å sjekke Skiforeningens føremelding før avreise. Turen kan for eksempel gå i retning Tverrsjøstallen, eller opp mot Bislingen, ut fra form og føre.
– Selv løpere i verdensklassen sliter med skøyteteknikken på ulike fører og terreng, sier langrennseksperten.
Dette er de mest typiske feilene, og slik rydder du opp i problemene.
Soveposer og tarpen er pakket i pulken, og fellene festes godt på fjellskiene. Nå står Nordmarka for tur.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.