/ Skitur

Brovoll er Oslo-folkets redning

Brovoll på Romeriksåsen er ofte løsningen når Oslo-folk trenger sin dose med snø og ski. Her legger snøen seg ofte tidlig, når det regner andre steder i marka.

Sist oppdatert: 3. februar 2017 kl 14.00
BROVOLL: Her er det milevis med skiløyper som ligger klare både for to og firbente. Foto: Lillian Langseth
BROVOLL: Her er det milevis med skiløyper som ligger klare både for to og firbente. Foto: Lillian Langseth
Lesetid: 6 minutter

Her er det! Snø så langt øye kan se. Skogen er fortsatt grønn, med et hint av snø på.

Det er tidlig i januar. Snøkanonene går for fullt, slik at en blanding av kunstsnø og natursnø kan bres utover.


Der jeg vanligvis går på ski, er det snøfritt. Men her, ved Brovoll nord for Oslo, er det endelig vinter. Jeg setter på meg skiene og de første stavtakene går i snøen. Selv når jeg vet at treningsøkten blir tung gir alltid de første stavtakene og lyden av at skiene glir bortover snøen, meg en god følelse.

Pål Gleditsch (69) synes skisesongen så langt har vært dårlig. Han har brukt 45 minutter på å komme hit. 
– Jeg reiser hit fem ganger i uken. Det kan jeg gjøre fordi jeg er pensjonist.Jeg trener fordi det er gøy og jeg trener også til Birken, sier han. 
Vanligvis trener han i Nordmarka, men på en sesong som årets, er han ikke i tvil om hvor skiturene skal legges.
– Valget om å dra til Brovoll er ikke vanskelig. Her finner jeg det aller beste føret. Det er ikke bare best snø, men det er også best tilrettelagt, fordi Skiforeningen har gjort en god jobb, forteller han.

Brovoll ligger 417 meter over havet og det strekker seg 60 kilometer i forskjellige retninger med løyper.  Litt oppe i høyden og inn i landet, er det kaldere og mer stabil vinter.

Derfor satser Skiforeningen helt bevisst på at det skal være fine langrennsløyper her, når snøen uteblir nærmere Oslo. Snøkanonanlegget er plassert på Brovoll i visshet om at det ofte er minusgrader og gode muligheter for å få brukt dem.

langrenn brovoll
FOR ALLE: På Brovoll er det plass til alle. Både for Pål Gleditsch som trener til Birken og Anne Marie Fjeldvang som liker å holde skiferdighetene sine ved like. Foto: Lillian Langseth

Løypene starter med en rett strekning før første utforbakke. Nederst i bakken krysser man en bro før løypene fortsetter innover i skogen. Deretter kommer en slak stigning. Så kommer bakkene. Det er ingen monsterbakker, men motbakker er det. Det går oppover en stund før det flater ut og igjen møter på en ny stigning. Fra 417 meters høyde er man oppe i 550 meter etter ca. 2,5 kilometer. På vei oppover passeres en gammel hytte. Når toppen er nådd, kommer en lang utforbakke. På toppen velger flere å snu.
Mot bunnen av bakken er noen deler av løypen smal og noe oppkjørt. Når man er kommet i bunn av bakken, kan man også velge å snu eller gå videre innover slakt mot venstre. Det er mange valgmuligheter når du tar utgangspunkt fra Brovoll. 

For skientusiastene og alle andre som venter på snø, har denne vinteren vært den verste på 50-60 år. Det er lite snø stort sett på hele Østlandet og dette skaper uro for blant annet arrangører som er avhengig av snø. Birkebeinerrennet har hatt en nedgang i flere år og rammes av at snøen uteblir. Flere av deltakere dropper rennet, fordi de ikke får skitrening.


Jeg hadde også ambisjoner foran denne skisesongen. Den startet i desember på Beitostølen og fortsatte med et skirenn på 45 kilometer allerede første uken i det nye året. Derfor er det skuffende med snømangel i nærområdet – og desto bedre å benytte seg av et sted som Brovoll. 

Brovoll ligger ikke langt fra der jeg bor. Det er alltid bra løyper og lett å finne plass til bilen. Det skal sies at det er mange biler der i helgene, men i løypene er det ikke tett med mennesker og man slipper å gå som sild i tønne. Når løypenettet er spredt utover 60 kilometer er det godt med plass.

Anne Marie Fjeldvang (25) synes også at skisesongen i år har vært veldig kjedelig. Hun bor for tiden i Danmark, men når hun er hjemme i Norge tar hun turen til Brovoll for å få gått på langrenn

–Jeg håpet på å komme hjem til snøvær, men det har det vært lite av. Da jeg fikk høre at det var snø på Brovoll, var det opplagt å reise hit. Jeg har ca. 45 minutters reisevei. Det er langt, men det er verdt turen hit til Brovoll, sier hun.
Vanligvis trener hun i Gjerdrum når det er snø der, men nå finnes det ikke antydning til snø der heller.

– Brovoll er stedet som er nærmest. Det er ikke så mange andre steder det er snø for tiden. Det er snø i Holmenkollen, men da må man inn til byen og snøen er også mye bedre her på Brovoll enn i Holmenkollen, forteller hun.


Også på Brovoll kan mildværet slå inn, og løypenettet har til tider vært redusert. Men på en dårlig snøvinter, har dette området hatt langrennsforhold siden november. 
Nå er det snø i luften og flere skimuligheter vil bli utforsket andre steder. Men grunnlaget er lagt på Brovoll.

VENDER TILBAKE: På grunn av snøforholdene vender de tilbake til sitt favorittsted for å gå langrenn. Foto: Lillian Langseth
VENDER TILBAKE: På grunn av snøforholdene vender de tilbake til sitt favorittsted for å gå langrenn. Foto: Lillian Langseth

(Artikkelen fortsetter under)

langrenn brovoll
FAR OG DATTER: Monica Wyszynski og Alfred Wyszynski har også valgt å legge skituren til Brovoll. Foto: Lillian Langseth

ALDRED WYSZYNSKI (65),MONICA WYSZYNSKI (42) 

Hva tenker du om skisesongen så langt?
Det har vært altfor lite snø til å kunne gå noe særlig på ski, så det har ikke blitt så mange skiturer enda. Snøen har skuffet litt i vinter, men det er veldig fint på Brovoll. Det er fint at Skiforeningen bruker så mye tid på å lage fantastiske skiløyper her, ellers hadde det ikke vært noen ting.  

Hvor lang reisevei har du til Brovoll?
Vi bor på Roa så vi bruker ikke mer enn en fem minutter.

Trener du mot noe spesielt, eller vil du bare gå på ski?
Vi går på ski for å komme oss ut i naturen. 

Hvorfor valgte du å dra til Brovoll?
For det første er Brovoll det nærmeste, kan til nød gå i Nordmarka, men der har det vært lite eller ingen snø. Her på Brovoll slipper man å tenke på at man går over vann og usikker grunn. 

Kjell_Berg_1
ALDER ER INGEN HINDER: Kjell Berg ligger ikke på latsiden selv om han har passert 70 år. Foto: Lillian Langseth

KJELL BERG (72)
Hva tenker du om skisesongen så langt?
I år har det vært litt lite snø da, så det blir litt lenger å reise for å komme seg ut i skisporet, men det går bra.

Hvor lang reisevei har du til Brovoll?
Jeg har en tre mils reisevei så jeg bruker vel en ca. 30 minutter til Brovoll.Vanligvis bruker jeg å gå på ski litt lenger sørover her mot Nannestad. Men når det er lite snø så må jeg opp hit. For her er det fint skiføre.

Trener du mot noe spesielt, eller vil du bare gå på ski?
Jeg går kun på ski for å trimme litt, og å komme meg ut i naturen.

Hvorfor valgte du å dra til Brovoll?
Det er et veldig fint terreng å gå i her. Det er ikke et sted i nærområdet som har så fint skiføre og flotte løyper som på Brovoll. Her er det løyper for alle!

• 10 fine steder å gå langrenn

Brovoll

Brovoll utfartsparkering ligger i Lunner kommune. Det er 50 minutter kjøring (53 kilometer) fra Sinsenkrysset. Som regel er du avhengig av bil for å komme dit, men når det er dårlige forhold andre steder, setter Skiforeningen opp buss. Det er omtrent 60 kilometer med løyper. Lysløype finnes ikke, men det er mange som går med hodelykt på kveldstid.

Publisert 3. februar 2017 kl 14.00
Sist oppdatert 3. februar 2017 kl 14.00

Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen