Kan en plantebasert glider være redningen i skisporet? Nå satser amerikanske Mountainflow på å vinne norske skientusiaster. Swix lanserer også en helt ny fluorfri serie denne sesongen.
FLUORFRITT TILBUD: Det finnes råd mot både kladdeføre og dårlig glid. Renere og mindre miljøfiendtlige produkter preger utviklingen. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Lesetid: 2 minutter
Det store fortrinnet med fluorkarboner har vært de vann- og smussavstøtende egenskapene, som har gitt enda bedre glid og raskere ski, særlig ved vått føre.
Fluor så langt har vært ansett som helt nødvendig for å få skiene så raske som de beste løperne er vant til å ha skiene. Men for de fleste er fluorfritt normen, og over 70 prosent av skismurningen til markedslederen Swix er allerede uten fluor.
Altså betyr det lite for de aller fleste skientusiaster og mosjonister at det internasjonale skiforbundet først har vedtatt forbud mot fluor i konkurranser fra 2021.
Produktsjef i Swix, Åge Skinstad, forteller likevel at skientusiaster vil få enda bedre produkter til vinteren.
– Vi begynte arbeidet med å fase ut fluor allerede i 2013, da C8-fluoren ble forbudt. Fluor var universalløsningen, fordi det var så vannavstøtende. Glidmessig fungerer det som en teflonpanne, vannet preller av og friksjonen blir mindre. Vi har jobbet lenge med å finne løsninger som har like gode egenskaper som fluor, sier Skinstad.
Da han startet som produktsjef i Swix i 2017, var fluor et salgsargument. Nå har alt snudd.
– Swix F4 Easyglide var en enkel glidvoks folk ville ha i alpinbakken eller i lomma på anorakken. I dag er det motsatt. Nå er det et salgsargument at det ikke er fluor. Et annet moment med de nyere produktene er at du ikke trenger smørebukk eller smørerom. Det er enklere påføringsmetodikker enn tidligere, med sprayer, svamper og børster, sier Skinstad.
Hvor naturvennlig kan et produkt som skismurning egentlig bli?
– Skismurning kan bli 100 prosent nedbrytbart i naturen. Den nye Pro By Swix-serien vår er det. Dette er noe vi har utviklet sammen med Madshus og forskningsmiljøet på NTNU, sier Skinstad.
Vegansk skismurning
Samtidig som Swix er markedsleder på skismurning, koster produktene fort det tredobbelte av norske priser i USA.
Historien om Mountainflow startet i det små i 2016 i Canondale, Colorado.
Gründeren Peter Arlein smeltet glideren for å se hva den inneholdt, med et ønske om å lage en mer miljøvennlig kopi av skismurning og sykkelolje.
Etter mange år i skiindustrien begynte han å fundere på hvilke plantemidler eller ekstrakter som kunne erstatte petroleum, samtidig som det løste typiske utfordringer som kladder under skia og dårlig glid.
Den største utfordringen har vært å nå fram til kundene.
– Det har vært krevende å komme inn i butikkene, men det virker som det er litt lettere i år. Særlig i butikker hvor det selges toppturutstyr, sier Tor Andersen i Sportspro, som importerer Holmenkol.
FLUORFORBUDET
• Det internasjonale skiforbundet (FIS) forbyr smøreprodukter med fluor i skirenn. Forbudet skal gjelde fra 2021, men er allerede innført for alle klasser til og med 16 år i Norge.
• Forskning har vist at fluorproduktene kan være helsefarlig for smørere. Samtidig er fluoren som blir igjen i naturen skadelig for fauna og dyr. Det ble funnet fluorrester i meitemarken langs skiløypene i Holmenkollen.
• Fra 1. juli 2020 blir en type fluor forbudt (PFOA – perfluoroktansyre) i EU. FIS-forbudet gjelder alle typer fluor.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.