Spørsmålet mange stiller seg når det kommer til felleski er: om og når proffene kommer til å ta de i bruk. Vi lot programleder Ragnar Bragvin teste feste og glid på klassiske smøreski mot felleski.
Under innspillingen av God på langrenn gjorde UTEs langrennsekspert Ragnar Bragvin Andresen et enkelt eksperiment:
Klassisk-skiene hans ble smurt på morgenen, etter de rådende og antatte forhold som snøen ville ha for dagen. Glid og feste var så godt som optimalt, og det skulle egentlig bare mangle når det er en skiproff som står i smøreboden.
Men at skiene fortsatt skal være gode utover dagen er naturligvis et ønske og mål, men i de aller fleste tilfeller usannsynlig. I vår situasjon var det umulig.
Væromslag gjorde klisterføret til voksføre noen timer senere.
Felleskiene, som ikke har vært rørt siden de ble sendt fra fabrikken satt som spiker, mens skiparet med smøring ble glatte som skøyter i motbakken.
Det er to måter å få gode ski på: Du kan bruke lang tid i smørebua med klister og ulike festevokser, eller du kan bruke felleski.
– Felleskiene har tatt markedet med storm, og det er det gode grunner for. Du trenger ikke lenger god tid eller kunnskap om smøring for å få gode ski, sier proffløperen som står bak privatlaget Team JobZone og er verdensmester på rulleski.
1-0 til felleskiene
Etter seks timer på klisterføre, kan Ragnar fortsatt gå opp motbakken i diagonalgang med god teknikk på felleskiene, mens de smurte skiene er blitt så bakglatte at han får glipptak fra starten av motbakken.
– Felleskiene vinner 1-0 mot tradisjonelle smørbare ski. Klisterskiene som var perfekte i formiddag er blitt bakglatte og glipper etter noen timer og litt endringer i føret, sier Andresen.
Derfor vinner felleskiene:
Det er lett å få spikerfeste
Der er lett å få brukbar glid
Det er vanskelig å bomme totalt på smøringen
«Ikke så rart» tenker du.
Enig, men hvor ofte er det egentlig ikke forandring på føret gjennom dagen, og hvor stor «sweet-spot» har en smurt ski?
Hvor god til å smøre må du være for å slå en felleski, og hvor glad skal du være i å smøre for at det er verdt det?
Dette er spørsmålene vi lufter i den femte episoden av »God på langrenn».
RAGNAR BRAGVIN ANDRESEN (EKSPERTEN)
Ragnar er en pedagogisk type, med usedvanlig god innsikt i hva han driver med. Langrenn. Det kommer godt frem i serien. Ikke minst når han karikerer langrennsstiler fra langt tilbake til 1960-tallet og frem til i dag på bare noen sekunder. Kanskje er det den gode bevisstheten på kroppsmotorikk og teknikk som har sørget for at Ragnar opptil flere ganger er blitt verdensmester på rulleski. Forøvrig er han teamsjef for Team Job Zone - og programleder i «God på langrenn».
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.