Høyesterett har besluttet å avvise anken fra Amer Sports etter dommen fra Borgarting Lagmannsrett. Dermed går Rottefella seirende ut av en årelang patentstrid i retten.
Saken handlet om det flyttbare bindingssystemet MOVE som Rottefella lanserte i 2018.
– Nå er vi fornøyd med at en mangeårig kamp endelig har fått sin avslutning. Dommen er viktig for flere enn oss i Rottefella, den vil ha stor betydning for alle innovasjonsdrevne virksomheter, sier Torstein Myklebostad, administrerende direktør i Rottefella, i en pressemelding.
– En kamp for å beskytte vår teknologi
Rottefellas Move-system er laget for å enkelt kunne flytte bindingen på langrennsski frem eller tilbake, slik at man umiddelbart får bedre feste eller bedre glid, uten at man behøver å ta av seg skiene.
Oppfinnelsen er beskyttet av Rottefellas eget patent, samt et ytterligere patent lisensiert fra Madshus.
Det finnes ulike løsninger av flyttbare langrennsbindinger, som særlig har vært aktuelt på felleski, som har fast fell i smøresonen.
Rottefella og Madshus mente at bindingen fra Salomon og Atomic var for lik deres produkt, og gikk til sak mot eierselskapet Amer Sports for brudd på patentrettigheter.
Sommeren 2022 ga Oslo tingrett fullt medhold til Rottefella og Madshus. Dommen ble anket av Amer Sports, men Borgarting lagmannsrett kom i juni 2023 frem til samme resultat som tingretten. Nå har altså Høyesterett avvist Amers siste anke, og saken har fått sitt punktum. Dommen fra lagmannsretten, som nå blir rettskraftig, innebærer et forbud mot at andre enn Rottefella kan markedsføre og omsette bindingssystemet.
– Det er en oppfinnelse som er blitt svært godt mottatt av sportsbransjen og forbrukerne. Vi tok en betydelig risiko da vi bestemte oss for å investere i utviklingen av dette produktet, og vi var derfor villige til å ta kampen for å beskytte vår teknologi, sier Myklebostad.
Rottefellas prosessfullmektige i saken, Halvor Manshaus i advokatfirmaet Schjødt, mener avgjørelsen innebærer viktige prinsipielle avklaringer.
– Dette er ikke første gang norske oppfinnelser er blitt forsøkt kopiert av internasjonale aktører. Slike etterligninger kan true viljen til å investere i ny innovasjon og utvikling, slik at nye løsninger uteblir. Denne saken har nå blitt vurdert av tre instanser, sist nå i kjennelsen fra Høyesterett, og setter opp et viktig vern for bedrifter som satser på innovasjon og nyskapning, sier Manshaus.
Rottefella og Madshus ble av lagmannsretten tilkjent en erstatning for økonomisk tap på 9,2 millioner kroner. Rottefella får i tillegg dekket totalt 10 millioner kroner i sakskostnader.