For de fleste er skøyting en vanskeligere måte å gå på langrenn, og ikke minst mer slitsomt enn klassisk diagonal gange.
Vanligvis er det fordi teknikken er feil.
Går du korrekt med skøyteski, på rett utstyr og og i godt preparerte løyper, så kan du holde ut like lenge som ved den klassiske teknikken .
– Selv løpere i verdensklassen sliter med teknikken på ulike fører og terreng, sier langrennsekspert Ragnar Bragvin Andresen, skitrener og tidligere verdensmester på rulleski
I videoen går han gjennom de typiske skøyteproblemene folk sliter med når de skøyter på ski.
Sitt ikke for langt bakpå
– Har du tyngden på hælen og lener deg overdrevet forover, er det lett å grave seg ned i snøen. Trikset er å holde seg oppå. Da må du få foten godt under deg og tyngden på fremre del av foten. Da får du mer fart i fartsretningen, forklarer Bragvin Andresen.
For å unngå å komme bakpå, må du sørge for å ha skarp vinkel i ankelleddet. Spiss knærne over tærne, få hælene bakover, og ha tyngden på fremre del av foten. Ha tyngden på en ski av gangen.
– Når du starter et skøytetak, så trykker du hardt ned og skyver ut. Hofta skal være framfor hælene, og pass på å holde hofta høyt. Du skal ikke sitte ned.
«Strake armer er svake armer»
Med stive bein og stive armer er det vanskelig å få kraft.
– Pass på å få kraftsenteret under deg, kom ned i beina og trekk armene mer inntil deg. Der er du sterk, sier Andresen, og fortsetter:
– Strake armer er svake armer. Armene er sterkest nær kroppen, og svakere langt ute.
Kort oppsummert bør du ha med deg disse fire punktene
• Spisst kne og knærne over tærne
• Trykk kraften ned og skyv ut
• Trekk armene inntil kroppen
• Hold hofta over eller framfor hælene
Ta en titt på innslaget og se om du kjenner deg igjen i eksemplene til Ragnar Bragvin Andresen. Det er i prinsippet enkle ting å fikse, så kanskje blir det med flyt over skøytingen i vinter.