– Fluor har vært et sensitivt tema, og vi har hatt vonde saker knyttet til fluor, sier Åse-Line Eide i Swix. Den nye panteordningen som gjør det mulig å sende inn skadelig fluorsmøring har vært en umiddelbar suksess.
ALT SKAL BORT: Swix, med Åse-Line Eide i spissen, vil ha fluorfrie forhold i skisporet. Foto: Privat
Lesetid: 4 minutter
Det er godt vitenskapelig dokumentert at fluor ikke er bra for verken kroppen eller naturen.
Swix, som er den største produsenten av skismøring kjører nå en kampanje hvor de anbefaler folk å sende inn produkter med fluor.
Belønning venter
Kampanjen, som er en slags panteordning: Alle som leverer inn skismurning får et gavekort på 500 kroner som de kan handle for i Swix sin nettbutikk.
Produktene kan også leveres i deres butikker på Lillehammer og Lørenskog.
I tillegg er det mulig bruke en pose eller eske du har liggende hjemme og bestill gratis opphenting med tjenesten Helthjem.
Fluorholdig skismøring fra andre aktører også blir tatt imot.
– Folk skal føle at dette er noe de får igjen for å gjøre, forteller Åse-Line Eide, som er ansvarlig for kampanjen.
Det står mange halve og hele skivokser rundt omkring i norske boder, garasjer og smørekofferter, både med og uten fluor. I butikkene selges fortsatt fluorholdig glider og festevoks over disk.
Prosjektlederen er derfor overrasket over hvordan den nye Swix-kampanjen har blitt møtt.
Den første uka fikk de godt over 1300 forsendelser med fluorsmøring fra privatpersoner.
– Jeg visste ikke hva vi skulle forvente. Fluor har vært et sensitivt tema, og vi har hatt vonde saker knyttet til fluor. Hovedbudskapet vårt er at all skismøring fra Swix er fluorfri. Vi hadde håpet på 1000 innsendte bidrag i løpet av kampanjen. Bare å løpet av første uken har vi registertert 1363 innleveringer. Det er imponerende.
Hvilke tilbakemeldinger får dere?
– Noen sier at det var på tide. Andre sier takk for at dere tar grep. Vi har vært opptatt av å virkelig legge tilrette for at det skal være sømløst, sier hun.
Et ubestridt problem
De «tradisjonelle» skismøringene som rød, blå og grønn stift inneholder normalt ikke miljøfarlige stoffer. Enkelte smøreprodukter derimot, som glider, skirens og voks, kan blant annet inneholde løsemidler, og perfluorerte og polyfluorerte stoffer. Disse brytes veldig sakte ned i miljøet, og mange av stoffene kan hope seg opp i næringskjeden og være giftige. Det er påvist over store deler av verden – også i arktiske områder ved at stoffene finnes igjen i fisk, fugl og isbjørn. Det har blitt funnet fluorrester i meitemark langs skiløypene i Holmenkollen og store konsentrasjoner i skianlegget Granåsen i Trondheim.
Flere av fluorstoffene kan gi fosterskader og er mistenkt for å være kreftfremkallende. Det finnes blant annet indikasjoner på at fluorstoffer kan påvirke immunforsvaret og effekten av vaksiner.
Skismøring er en av mange kilder til den totale mengden fluorstoffer, og som omfattes av den nye EU-reguleringen. Forbudet kun mot den åttekjedete fluoren, kjent som C8, mens C6 er tillatt å bruke i verdensup ut sesongen 2022.
– C6 er fortsatt lov å bruke, men det er uansett ikke bra og derfor bestemte vi oss for å stoppe all produksjon og kommersielt salg i 2020. FIS har lenge sagt at de kommer til å innføre totalforbud. Vi er en ledende aktør innen skismurning og ønsker å pushe bransjen mot en fluorfri framtid. Da unngår vi at folk bruker det og blir mer bevisst på å bruke fluorfri skismøring, sier Eide.
Da de første rapportene kom i 2013 begynte Swix, sammen med SINTEF, å forske på nye stoffer som kunne erstatte fluoren i skismøring. På amatørnivå foregår mye av skiprepareringen i kjellere, garasjer og smøretelt, der ventilasjonsforholdene har vært mangelfulle.
– Vi har lagt ned utallige timer på forskning utvikling av fluorfri skismurning. Konsekvensene er først og fremst at det pusher oss å bli bedre og til å sprenge grenser der folk gjerne tenker at det vi har er godt nok, mener Eide.
Ingen skam i skiløypa
Hvor mye kampanjen koster ønsker ikke Swix å svare på.
– Det vil jeg ikke gå ut med, men den koster. Akkurat i dette tilfellet handler det om at vi tar grep. Du skal ha god samvittighet når du går ut på ski, sier Åse-Line Eide.
Kampanjen varer fram til 1. mai.
Tar dere imot skismurning fra andre produsenter enn Swix ?
– Ja, helt uavhengig av produsenter. Hovedbudskapet vårt er at vi vil bli kvitt dette, sier hun.
FLUOR I SKISMURNING
PFOS og PFOA er syntetiske stoffer som inngår i produksjonen av blant annet skismøring, kosmetikk, gardiner, sportstøy og brannskum. Stoffene slippes ut i naturen og gjenfinnes i vann og matvarer.
Flere av dem brytes svært langsomt ned i naturen, hoper seg opp i kroppen og kan være helseskadelige.
Miljødirektoratet og myndighetene i mange andre land er opptatt av å stanse bruken av fluorstoffer, og det vil komme nye forbud.
Med den EU-reguleringen fra 2020 av perfluorerte stoffer er målet utfasing av all fluorholdig skismøring.
Miljødirektoratet anbefaler å droppe fluor i skismøringen. Gammel skismøring kan leveres som farlig avfall, og skal leveres til mottak.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.