Mange har høye forventninger til felleski, eller skin-ski, ettersom de har blitt solgt inn som mer vedlikeholdsfrie langrennsski som du slipper å smøre. Her får du svar på typiske spørsmål om felleski.
FELLESKI FOR LANGRENN: Når vintertemperaturene svinger, gjerne på en og samme dag, kan det fort være felleskiene som er det beste valget. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Lesetid: 6 minutter
Hva er felleski?
Kanskje burde vi heller kalle det fellski: Kort fortalt er felleski klassiske langrennsski med fastmontert fell i festesonen. Fellen ser ut som en et stykke pels der hårene går samme vei.
Forskjellen på felleski og smøreski er at du med smøreski kan tilpasse skiene dine med ulik skismurning ut fra temperatur, snøforhold og terreng. På felleskiene er det skiprodusenten som har satt standarden.
Felleski dominerer fremdeles markedet for klassiske langrennsski. De kan være aktuelle som de eneste langrennsskiene du trenger, eller som et tilleggspar. Les våre tester av felleski.
På hvilke fører fungerer felleski best?
Felleskienes frammarsj skyldes nok mange synes det kan være vanskelig å smøre seg til gode ski, og at mange ser fordelen med å slippe smørejobben før skituren.
Selv om allround-egenskapene ved felleski gjerne dyrkes, er det fremdeles slik at felleski kommer aller best til sin rett når det er rundt null grader pluss/minus og ved typisk klisterføre. Det kan være litt vanskeligere å treffe med smurningen under slike forhold.
Grunnen til at felleski ikke benyttes i verdenscup, er at det ofte handler om sekundstrid, og ingen tid til å drive med kompromisser. I Birken og andre langløp har utviklingen gått dit at de sterkeste langrennsløperne staker hele veien.
Det kan godt være at mange som stiller til start i Birken, vil kunne hatt en flott opplevelse over fjellet med felleski, ettersom man må være forberedt på vekslende temperaturer og snø gjennom dagen.
Hvem passer felleski for?
Felleski er midt i blinken for deg som har lite eller ingen interesse av skismøring, men som er glad i å gå på ski. Det passer også for deg som synes det er helt ok å smøre ski, men som trenger et klassisk-par som kan gi noe feste og noe glid på typisk nullføre eller klisterføre. Du kommer deg raskere ut.
Ingen skiprodusenter har hittil klart å lage en felleski som fullt ut matcher en god smøreski preparert av spesialister. I kombinasjonen glid og feste ofte blir det for mange kompromisser å ta når det står om hundredeler. Derfor er det først og fremst fritidsmosjonister felleski rettes mot.
(saken fortsetter under)
Petter Skinstad, TV2 sin langrennsekspert og tidligere felleski-tester for utemagasinet, vant Fredagsbirken i 2015 med felleski.
Hva skiller billige fra dyre felleski?
Prisforskjellene handler først og fremst om sålekvalitet og stivheten i skia. Kjernen i skiene utgjør også en vesentlig forskjell, både på vekt og «liv» eller spenst i skien.
De rimeligste modellene har ofte mer fokus på stabilitet og det er prioritert mer feste framfor glid. De dyrere langrennsskiene har ofte stivere og lettere materialer som er mer kostbare, i tillegg til at det er mer fokus på glidegenskapene.
Det er ofte slik at stivere ski krever noe bedre skiteknikk. Men du kan fint velge en mykere racingski, som kan være lettere å få feste med.
Flere felleskimodeller kommer med ulike stivheter i samme lengde, som bør gjøre det mulig å treffe ganske presist.
Hvordan velger riktig felleski?
Kroppslengde og vekt er viktige faktorer når du skal velge best mulig ski. Her lønner det seg å være ærlig for å få en best mulig tilpasset ski til ditt bruk. Ellers kan du ende med en felleski som subber og glipper.
Skiselgerne i sportsbutikken bør spørre deg litt om teknikken din og hvilke type turer du har foran deg, om du skal bruke felleskiene til tur, trening/mosjon og om du har noen skirenn i kalenderen.
Slike faktorer vil indikere hvor stive eller myke skiene må være for at fellen skal få kontakt med underlaget og snøen.
Måles spenn på samme måte som på smøreski?
Ja og nei. På smøreski måles spennkurven for å finne smørelomma hvor du legger hard- eller myk festevoks.
Smørelomme er ikke et tema på samme måte ved felleskiene, for her er det skiprodusenten som har forhåndsbestemt målene. Alle ski måles i fabrikken før fellen settes på, og det freses et spor i skien slik at fellen ligger jevnt.
Dybden i sporet kan reguleres og det er ulik stivhet i skiene.
Ved noen ski prioriteres det mer feste, mens racing-modellene vil ha mer fokus på glid. Du vil som sagt få flere ulike stivheter på samme lengde ski.
felleski
Hvor lange skal felleski være?
Lengde på felleski bestemmes ut fra samme utgangspunkt som ved klassiske langrennsski, ca. 20 centimeter lengre enn kroppslengde. Det er ikke helt uvanlig å gå noen centimeter ned på lengde.
Det skyldes at felle-sonen er noe kortere enn smørelomma. Her er også kroppsvekt med og avgjør. Tyngre løpere bør justere opp med en lengre ski igjen.
Hva må jeg vite om slip av sålen?
Hvordan skiene er slipt handler om strukturen og glidegenskapene i sålen. Sålen kan være spisset mot et gitt føre, eller det kan være en universalstruktur som skal gli bra på flere forskjellige fører.
Jo kaldere og nyere snøen er jo finere burde strukturen i sålen være. Jo våtere snø, jo grovere bør den være. Målet med riktig struktur er å drenere bort vannet slik at skien glir best mulig.
For felleski er det generelt gjerne litt grovere struktur enn på klassisk, smørbare langrennsski som er beregnet på kaldere skiføre.
På racingski vil du finne ski som egner seg for kaldt, allround og vått føre.
Justerbare bindinger til felleski?
Flyttbare bindinger ble introdusert for å kunne ta bedre vare på smøreegenskapene til skiene, og felleskienes inntog gjør denne typen binding litt mer aktuelt.
Har du trygt feste, så kan du flytte bindingen bakover for å få bedre glid. Sliter du med å få feste, kan du prøve å flytte bindingen lenger fram.
Justerbare bindinger er ikke 100 prosent nødvendig på felleski, men det kan være en fordel ettersom felleski som blir brukt på ulikt føre og i ulikt klima, eller hvis kroppsvekten har endret seg siden forrige skisesong.
Du trenger ikke å ha med deg verktøy for å kunne flytte på bindingen. Enten må du ta av deg skien, eller du kan gjøre det i fart.
Det er særlig to varianter som benyttes på felleski for langrenn:
• 100 prosent mohair
• mix-fell (mohair og nylon)
Blandingsfell med nylon gir mer feste og har økt slitestyrke, men noe mindre glid. De rimeligste skiene leveres som regel med miksfeller.
Hvor lenge varer fellene før de må skiftes ut?
Det vil variere en del. Ofte oppgis 500-800 kilometer som en indikator for når fellene er modne for utskifting.
Her kan du følge litt med selv. Når fellen begynner å bli slitt i kantene, eller du merker at du begynner å få glipptak og det neppe skyldes teknikk, spor eller føre, kan tiden være moden for utskifting. De fleste sportsbutikker som selger ski, skifter også fell.
Selv om felleski selges som vedlikeholdsfrie, finnes det preparater som fjerner smuss og skitt og som tar bedre vare på fellene.
VEDLIKEHOLD AV FELLESKI: Både Vauhti, Swix og Toko har produkter for å ivareta fellenes egenskaper.
Kan du bytte fellene selv?
Ja, på de fleste felleski kan du skifte feller selv. Det vanligste er å levere inn til sportsbutikker som selger ski, som har det som en del av sin service.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.