Østlendinger slipper å reise langt for å komme seg til gode skiløyper, men hver vinter fordeles snøen noe ujevnt.
Vi har oppdatert vår oversikt med steder som melder om flotte muligheter for ski og vinteraktiviteter nå.
Budor
Ut fra startområdet er det noe kupert, men når du kommer inn på Hedemarksvidda er den relativt snill. Turen til Budor tar en time fra Gardermoen og halvtime fra Hamar og Elverum med bil og har derfor mange skiløpere i løypene både på hverdagene og i helgene.
Nesten alle løypene blir preparert daglig. Det er GPS på løypemaskinene som går ut fra Budor til Gåsbu så her kan du følge med over nett hvor det nylig er kjørt løyper.
Er det lysløype?
Ja, fra skistadion og opp til Budor Skitrekk. Slukkes kl. 21:30
Lillehammer – Sjusjøen
Skiforholdene er meget gode på begge sider av fjellet – både på Rena og Lillehammer.
Sjusjøen ligger en liten halvtime fra Lillehammer. Her finner du 350 km med fantastiske oppkjørte skiløyper i snill natur. Løypene blir kjørt kontinuerlig. Vi har laget en egen guide med tur- og overnattingstips på Sjusjøen.
Lygna skisenter er en av Østlandets flotteste skistadioner. Anlegget ligger 620 meter over havet og regnes som forholdsvis snøsikkert. Lygna var også arena for langrenns-NM 2023 og er internasjonalt godkjent for både klassisk og fristil.
Dette er også et flott utgangspunkt for fine skiturer innover Hadelandsåsene.
Løypene prepareres jevnlig, og eies av 7 idrettslag.
Er det lysløype?
Ja, 10 km. Slukkes kl. 22. Et barneskileik-anlegg er også belyst og ligger 200 meter fra riksvegen ved Lygna. Her er det satt opp en ny lavvo i treverk.
Turekspertens tips
• Flere steder har tråkkemaskiner med GPS som oppdaterer når og hvor løyper er kjørt, og som blir tilgjengelig på skisporet.no.
Hovedankomsten for langrenn er ved Høgevarde Fjellpark, og hit går det også en egen buss – Høgevardebussen – som også kan kjøre videre til Fyrisjø ved forespørsel, for enklere tilgang til løyper og hytter høyere opp i fjellet.
Mest nærliggende for langrenn er koblingen mot Norefjell og Sigdal, eller vestover Hallingdalsløypa hvor du kan gli i preparerte skispor helt til Hallingskarvet.
Fyrsjø, Vardefjell og Fisketjern er populære blant barnefamiliene. I Heimseter-området er en skogsløype på 10 kilometer.
Høgevardetoppen er på 1459 moh. Dette løypenettet har to tilknytningspunkter på Hallingdalsløypa som strekker seg fra Norefjell, forbi Høgevarde via Nes, Veståsen, Sangefjell, Kikut og til Ustaoset – totalt 144 kilometer.
Er det lysløype?
Nei
Hovden
Ja, på Hovden kan du gå på ski. Her er alle løypene er maskinpreparerte i full bredde med mulighet for både klassisk og skøyting. I finvær, uten vind og snøfokk, er det fint å gå med hodelykt i løypa på Lundane. Dette er en av de spesielt gode løypene for skøyting.
Terrenget i Hovdens løypenett er svært varierende fra lett kupert skogsterreng i de lavereliggende områdene til flate myrområder, perfekt for skøyting, og brattere fjellterreng som leder inn på de hvite viddene på ca. 1200 moh.
Lysløype? Ja, 10 km. Slukkes kl. 23
Oslo-marka
Det er Skiforeningen, som har ansvaret for langrennsløypene rundt hovedstaden. Vinteren 2023 har startet godt med mye snø, kaldt vær og magiske forhold i marka.
Fine utgangspunkt for langrennsturer er for eksempel Sognsvann (nord), Frognerseteren (nord), Linderudkollen (Lillo), Lillo Skiarena (Lillo), Skulleruddumpa (øst) og Skansebakken (vest).
Det er kjørt Snellingenrunden daglig den sist tiden. Løypa er 4.8 km. Vanligvis preppet som Klassisk av Skiforeningen, men her kan du også skøyte.
Det er noen isete partier innover mot Snellingen, men ellers gode forhold, spesielt i klassisk sporene.
Er det lysløype? Nei
Vierli, Rauland
Vierli ligger på ca. 780 meter over havet, med skiløyper som strekker seg både høyere og lavere i terrenget. Nå meldes det om «alldeles nydelige forhold» fra dette området og det meste av løyper er kjørt.
Beitostølen
Det er gode forhold på mye av løypenettet som slynger seg fra stadion og helt opp i fjellet, men det er noen avblåste og isete partier, spesielt oppe i høyden.
Per i dag er det 40 km med langrennsløyper, 22 km av disse er kjørt for både klassisk og fristil. Løypene blir preparert daglig og ellers etter behov.
Er det lysløype?
Ja, 5 km. Slukkes kl 22 hver dag.
Hallingdal/Golsfjellet
Hallingdal har mer enn 2000 kilometer oppkjørte løyper og av disse har Gol og Golsfjellet ca. 300 km løyper som blir kjørt opp hver eneste vinter.
Løypelagene gjør en fantastisk jobb og har muligheter for både skøyting og klassisk.
Er det lysløype, når slukkes lyset? Ja, på Solseter skistadion
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.