Det er mange måter å møte kritikk på; du kan med vilje dra deler av kritikken ut av sin sammenheng, avfeie den som tull og svekke motdebattantens troverdighet ved å dra inn uvesentligheter som ikke har noe med den egentlige diskusjonen å gjøre. Alternativt kan kritikken imøtesees som et innspill til hvordan du kan bli bedre og du kan gå i dialog med kritikeren for å bedre forstå hva som ligger bak utspillet.
Etter at UTE i forrige utgave trykket et leserbrev og brukte leder-plassen til å kommentere uheldige konsekvenser av enkelte deler av Turistforeningens (DNT) kurs- og turleder-virksomhet, har organisasjonen og aktører tilknyttet DNT gjort alt dette. Heldigvis ser det ut som det først og fremst er den siste måten å møte kritikk på som får betydning for utviklingen fremover.
Lederen og leserbrevet i forrige UTE ble gjengitt i en rekke lokalaviser og i Aftenposten, Nationen, Dagens Næringsliv og økonomimagasinet Kapital. I Aftenposten fikk en kortversjon av UTE-lederen dessverre overskriften ”Turistforeningen ødelegger for lokalt næringsliv”. Det var for bastant, og DNT reagerte derfor sterkt når organisasjonen flere steder enn i UTE fikk kritikk. Det er forståelig. Men verken mitt innlegg eller leserbrevskribenten i UTE kritiserte den generelle frivillighetskulturen i DNT. Dugnadstimene organisasjonen legger ned i sitt hytte- og stinettverk er noe som alle fjell- og friluftsinteresserte i Norge setter pris på. Det mener jeg kom klart fram i det jeg skrev, selv om DNT først valgte å framstille innlegget mitt som en kritikk av hele dugnadskulturen i Frivillighets-Norge. Åpen kritikk av et nasjonalt ikon som DNT er noe som ikke gjøres uten at det blir sterke reaksjoner og i denne utgaven av UTE har vi måttet utvide debatt-seksjonen med to sider for å få plass til alle innleggene.
Nå ser det imidlertid ut som DNT har lyttet til innspillene og tatt noen av disse til etterretning. Det er svært positivt. I midten av februar inviterte DNT leserbrevskribenten i UTE til et møte for å diskutere muligheter for fremtidig samarbeid. En stund etter dette sendte DNTs fagsjef for fjellsport ut et brev til alle aktørene knyttet til Norsk Fjellsportforum (NF). NF er et samarbeidsorgan for ulike aktører som driver med klatring-, bre- og tindesport, og som samler både DNT og kommersielle fjellsport-bedrifter. I brevet oppfordret fagsjefen DNTs medlemsforeninger og fjellsportgrupper til å inngå tettere kontakt med de ulike NF-sertifiserte aktørene rundt omkring i landet. Samtidig ba hun om innspill fra NF-aktørene til hvordan DNT bedre kunne samarbeid med andre aktører for at enda flere mennesker kan komme seg ut på tur i trygge rammer. I brevet ble det også lagt fram et tilbud til alle NF-arrangørene der de kunne få mulighet til å synliggjøre sitt tur- og kurstilbud på den nye nettsiden Ut.no, en storsatsning som NRK og DNT står bak.
Dette bør NF-arrangørene benytte seg av, og det var samarbeid av denne typen UTE etterlyste. Her ser det ut som om DNT kan bruke sitt nettverk og sin posisjon til å bygge allianser med lokale aktører og bidrar til at organisasjonens kanaler også løfter fram andre tilbud enn sine egne. DNT kan med disse tre initiativene forhåpentligvis bidra positivt til utviklingen av lokalt næringsliv i Fjell-Norge.
At DNT tar innspill utenfra alvorlig, ble også klart da organisasjonen, rett før denne utgaven gikk i trykken, hadde et møte med kitere, surfere, klatrere og elvepadlere. En av grunnene til dette initiativet var delvis en UTE-debatt fra i fjor høst, der UTE etterlyste en felles organisasjon for utøvere av nye friluftsaktiviteter. I UTE er vi stolte av å ha skapt et debattforum som kan bidra i utviklingen av norsk friluftsliv. Det blir spennende å se hva som kommer ut av DNTs nye, positive initiativ.
TRYGVE
Les UTE-lederen "Kortreiste guider" fra UTE #47 her. I utgaven av UTE som er i salg nå, kan du lese flere debattinnlegg fra blant annet DNT, Norgesguidene og Senter for bygdeforskning