Packrafter har for lengst inntatt friluftsmarkedet med storm, og inntrykket mitt er at mange skryter denne farkosten opp i skyene. Men er dette hele sannheten? Jeg er ikke helt enig.
OPPSETTET: Når alt er rigget opp ligger bare fisken og venter, eller?
Lesetid: 4 minutter
Se for deg at du skal legge på tur til fjells, eller til skogs for den saks skyld. Tanken om såre og ømme bein gjør det fristende å google «packraft best i test».
Men før du smeller igjennom med en ordre på mange tusen kroner, har jeg lyst til å dele min erfaring fra bruk av denne snope oppblåsbare båten.
For jeg har selv vært i det samme tankesettet. Det startet vel for alvor for min del da Lars Monsen & co bestemte seg for å ta i bruk disse båtene i sine tv-serier på NRK. Det virket jo veldig praktisk, tenk å kunne fiske fra disse båtene og nå ut til de virkelig store fiskene?
Som jo selvsagt svømmer midt på vannet.
Alltid.
Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
Klar for eventyr?
Etter innkjøpet av en packraft i middelklassen prismessig, var jeg klar for eventyr, eller rettere sagt; klar for en tyngre sekk å bære med meg til fjells. For det er jo ikke bare den lette og fine båten som skal med, du skal ha med åre, sittepute, spruttrekk, stangholder, finne, og ikke minst redningsvest og gjerne en elektrisk pumpe. Selv om båten i seg selv er meget lett sammenlignet med andre farkoster, tar det sin plass i sekken.
Hvor skal turen gå? Plutselig må du finne områder som egner seg for packraft, og det kan være vanskeligere enn man først antar. Det gjaldt i hvert fall meg. Og gjengangere var ofte: Er vannsystemet noenlunde sammenhengende? Hvor er vannskillet? Hva med elva, er den for smal, for stri, for mye steiner eller er det mange grunne partier?
Skal du padle kano, kajakk, SUP eller packraft? Her er fire tiltak som bidrar til å hinder spredning av parasitter i elver og vassdrag.
I det hele tatt mange tanker som gir grobunn for nye bekymringer, som en fotvandrer ellers ville unnsluppet.
For all del, jeg ser poenget; det er en opplevelse å kunne padle, og et forfriskende skifte fra en ellers monoton gange i myr, kratt og over x antall høydedrag. Men hva om det blåser litt motvind? Og på fjellet har det vel en tendens til å gjøre det? Da savner man fort kratt og kjerr når man står på stedet hvil med båten.
Slitsomt i lengden
En annen ting jeg har erfart, er at jeg fort blir sliten i armene, og jeg vil tørre å påstå at jeg har muskulaturen i orden. Det kan ha noe med sittestillingen, som er svært lav.
Spesielt når jeg har dorget med fiskestanga har jeg merket dette. Båtens konstruksjon gjør det uunngåelig å ikke få en litt side til side bevegelse, og man må holde padlingen konstant for å få fisket.
Det beste alternativet er vel å padle med ei markklyse eller ei lita flue bak båten, og for guds skyld, ikke bruk et stort og langt markdrag om du fortsatt vil være en lykkelig båteier.
Jeg gikk til innkjøp av en slik båt for å først og fremst utforske bruken av båten til fiske. Og en annen litt merkelig erfaring jeg har, er at når jeg først er utpå med båten og klar med kastestanga, så kaster jeg gjerne innover mot land. Så egentlig står jeg fra land og kaster utover, og sitter i båten og kaster innover.
Og hvorfor det?
Jo, det kan ha noe med marbakken å gjøre…
Det er som regel der det svømmer mest fisk.
Tenk deg godt om
Så er det selve opprigg og nedrigg av båten. Det er litt styrete, og etter at lykkerusen over nyinnkjøpet har roet seg, har tendensen for min del vært at det er mer og mer tiltak å skulle drasse dette med seg.
Misforstå meg rett, om du er tilhenger av båtlivet og har sansen for konseptet, supert. Men for meg som kanskje vil fiske mer effektivt heller enn å forflytte meg raskest mulig, så tilsier erfaringen min at å bruke vadere både er lettere å bære med seg, mer praktisk på flere måter, og gjør at jeg ofte får fisket der jeg vil. Foruten om de største fiskene da, de svømmer jo alltid midt på vannet…
Markus D. Holmer er journalist i JEGER. Han har hatt lidenskap for jakt hele livet, spesielt rype- og skogsfugljakt. Han tester utstyr, lager reportasjer og dekker nyhetssaker. Har du en sak Markus kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Packrafting har på få år blitt populært i Norge. Vi dro på tur til Øyungen og fikk med oss gode råd om oppblåsbare båter og turtriksene som tar oss trygt ut på vannet.
Chattooga i sørstatene, med kilde i North Carolina, er en av de mest ikoniske i USA. Her får du bli med på ferd med packraft ned elva, og plukke opp noen gode tips på veien.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.