«Digital Løpestige» som «vil representere neste generasjon Via Ferrata – et klatre-konsept som vil tilgjengeliggjøre klatresporten for nye bruker-grupper» – heter det i Norges Forskningsråds informasjon prosjektet, som ble tildelt 16 millioner kroner for prosjektperioden 2021 - 2024.
Bak prosjektet Climb Norway AS i samarbeid med SINTEF og Fosen Aktiv.
Å tilgjengeliggjøre klatresporten for nye brukergrupper høres jo tilforlatelig og inkluderende ut.
Men prosjektet «Digital Løpestige» har jo ikke noe med klatresport å gjøre og har slett ikke noe til felles med fjellklatring. Men dette elektroniske infrastruktur-prosjekt har lykkes i å få sterkt ettertraktede forskningsmidler til et foretakende som blir lansert som «klatresport» – et saksfelt som ligger langt utenfor kompetanseområdet for ekspertene som Forskningsrådet valgte til å levere beslutningsgrunnlaget.
Kriteriene som de skulle forholde seg til (Forskning og innovasjon, Virkninger og effekter, Gjennomføring), var for øvrig heller ikke velvalgte for et tema som favner om norsk kultur- og naturarv – jf. fjellklatring som ur-formen for friluftsliv i den norske tradisjonen.
«Å tilgjengeliggjøre klatre-sporten for nye brukergrupper høres jo tilforlatelig og inkluderende ut.»
I Norge er folk særlig engasjert i friluftsliv. I gjentatte spørreundersøkelser siden tidlig 1990-tall svarer 9 av 10 at de deltar. På spørsmål om hvorfor, svarer de at de gjerne er på turer i naturen med familie og kamerater. Når de blir spurt om å utdype svaret, krysser nær 1 av 2 av for at de «søker naturens mystikk», mens 8 av 10 nordmenn angir at de søker «stillhet og ro».
Vi fjellklatrere er derfor i godt selskap når vi blir opprørt over en naturskadelig aktivitet (jf. naturarven), der tilbudet er å løpe etter en lyshare og konkurrere med venner i fjellveggen.
Begeistring kommer først etter ‘å ha stått han av’ – men ikke blant taperne…
De som satser en tusenlapp for en «brukeropplevelse» av «inte-grasjon mellom bruker og anlegg», blir snytt for det gledelige naturmøtet – en glede som er tilgjengelig for alle, høyt og lavt – og gratis!
Nils Faarlund er spaltist på utemagasinet.no. Her finner du flere av hans tekster.