16 millioner til trakassering av vår kultur- og naturarv–uhørt!
Vi lever i ett av verdens mest vel-lykkede land. Vel-lykket ved at vi har hatt den lykke å ha praktisk talt ubegrenset, rettmessig tilgang til naturgoder som fossekraft, olje og gass, og vellykket politisk og teknologisk håndtering av disse kildene til velstand.
Denne velstanden har imidlertid sin pris. Den fører med seg en oppjaget livsstil, bl. a. med mentale påkjenninger/lidelser – og kjedsomhet – som følge. Vår livskvalitet har tapt seg siden 1960-årene. Hva har vi i søkkrike Norge mistet ved å styre vårt demokrati etter maksimal samfunnsnytte?
Ved vanligvis å begrense oss til kroner- og-øre verdier i vår samfunnsstyring, taper vi kvaliteter i vår levemåte som mangler markedsverdi. Det får følger for en betydelig andel av vår naturarv, f. eks, bratte fjellsider. Og det rammer en vesentlig andel av vår kulturarv, f. eks. fjellklatring – ur-friluftslivet med opphav i de alpine dannelsesreisene fra midten av 1800-tallet. Maksimering av samfunnsnytten utarmer vår tilværelse ved å begrense våre muligheter til gledelige møter med fri natur, og til å engasjere oss i skapende, kulturell utfoldelse. Dette er evner og anlegg som vi mennesker har arvet fra våre fjerne forfedre og som svarer med å tære på vår livskvalitet, dersom de misligholdes.
Arbeiderklassens filosof, Karl Marx, advarte mot «fremmedgjøringen» som fulgte med den moderne produksjonsprosessen og psykologien påviser «ubehaget i kulturen» (jf. Freud). Vår tids evolusjonspsykologi, hjerneforskning – og ikke minst den oppsiktsvekkende, raske fremveksten av elektroniske medier som okkuperer vår bevissthet (jf. Zuckerberg og kolleger) – avslører hvordan vår oppmerksomhet trakasseres i Modernitetens samfunn. Hos produsentene av programmer for det som misvisende kalles «sosiale medier», er det rett og slett en brutal kapring av vår oppmerksomhet som er forretningsideen.
«Ethvert inngrep reduserer den lindringen kultur- og natur-arven kan gi dagens stressede mennesker.»
Noen av oss i Andersnattens Venner har brukt nærmere to år på å forsvare den heller beskjedne Andersnatten (733 m) i Sigdal kommune mot degradering til tivoli i form av entringsanlegg, modell via ferrata. Beskjedne dimensjoner eller manglende sjeldenhetsverdi fratar imidlertid ikke et landskapstrekk eller et kulturuttrykk egenverdi. Enhver degradering utarmer vårt livsrom:
Naturen er Kulturens Hjem!
Ethvert inngrep reduserer den lindringen kultur- og naturarven kan gi dagens stressede mennesker.
Foten ned fra Statsforvalteren og angjeldende departement for grunneieres forsøk på å gjøre uproduktive Andersnatten til pengemaskin under påskudd av samfunnsnytten (jf. påstanden om arbeidsplasser …), var en viktig grensesetting fra vårt styringsverk. Gledelig var også at «de fem store» i norsk naturvern og friluftsliv – NKF, NTK, NORTIND, NNV og DNT (de to siste ved underavdelinger) var samente i høring til Statsforvalteren.
Det lover godt i anledning av det oppgjøret med borebolt-innflasjonen på Sør- og Østlandet på 2000-tallet (i et antall av et femsifret tall) som nå er i gang på Kolsås – og undervegs for det provoserende forskningsprosjektet Digitalisert Via Ferrata som muliggjør nestegenerasjons klatreopplevelse.
For denne «innovasjonen» er de påspandert utrolige 16 mill. av våre skattepenger av Norges Forskningsråd, for legitimering til entring i via ferrata-anlegg som «klatring» for folk flest, samtidig som intensjonen er å åpne for konkurranse, basert på elektronisk logging i stupene – en trakassering av norsk kultur- og naturarv.
Nils Faarlund er fast spaltist på utemagasinet.no. De kan også leses i Fri Flyts printmagasin. Her finner du flere av hans tekster.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.