Til høsten er det stortingsvalg, og Norge kan få en ny regjering.
Friluftsmagasinet UTE håper det blir en regjering som tør å gå i mot oljenæringen og si et klart nei til oljeutvinning i de sårbare områdene i Lofoten og Vesterålen.
Utenfor Norges grenser, er Lofoten et av våre mest kjente naturområder – hit kommer folk fra hele verden for å oppleve urørt natur og levende kystkultur. Havområdet utenfor øygruppa har store naturverdier i form av fiskeriressurser, sårbare korallrev og sjeldne fuglefjell. Her er det viktige gyteområder for en av verdens største fiskebestander, hekke- og overvintringsområder for sjøfugl og fødeområde for hele den norske bestanden av spekkhoggere. Alt dette gjør havområdet ekstra sårbart for oljeutslipp.
Selv om petroleumsnæringen påstår noe annet, er ingen oljeutvinning helt risikofri. Utenfor Lofoten og Vesterålen kan ett enkelt utslipp ødelegge hele økosystemet.
Store deler av Norskehavet er allerede åpnet for oljevirksomhet. Langs kysten har det gitt mange viktige arbeidsplasser. Utenfor Lofoten og Vesterålen vil oljeletingen skje nærmere land enn andre steder på norsk sokkel. Ved et uhell, vil oljesølet raskt nå strandsonen. Miljøorganisasjonene er samstemte når de fraråder oljeutvinning, og UTE er enig med”Folkeaksjonen oljefritt Lofoten og Vesterålen” som tror det er mulig å utvikle området basert på fiskeri, reiseliv og landbruk. Sammenlignet med de nødvendige investeringene i oljeutvinningen, er det ikke mye som skal til for at Lofoten og Vesterålen kan utvikle ny næring basert på marine ressurser og fornybar energi.
Da regjeringen tidligere i år la fram Naturmangfoldloven, omtalte miljø- og utviklingsminister Erik Solheim dette som den viktigste loven for norsk natur noensinne. Etter mange års intern kamp i regjeringen – og omfattende press fra oljenæringen – har lovet blitt kraftig vannet ut i forkant av framleggelsen. Det har blitt lagt fram et utkast der lovens viktigste virkemidler for å bevare arter og naturtyper ikke skal gjelde mer enn 12 nautiske mil fra land. Dermed kan ikke den nye loven hindre oljenæringen i å slippe til i Norges mest verdifulle havnatur. Norge er raskt ute med å kritisere land som driver miljøfiendtlig næring. Sør-amerikanske og afrikanske land utsettes for norsk press når de hugger regnskog og driver tømmervirksomhet i sårbare områder. Uten et permanent norsk vern av Lofoten og Vesterålen vil disse argumentene ha liten troverdighet. Norge kan ikke fortsette som en eksportør av klimaforurensing samtidig som vi krever at andre – langt fattigere land - skal avvikle sin klimafiendtlige næring.
Norges regjering har skapt forventninger om at vi skal være ledende på klima. Da kan vi ikke være de ivrigste til å åpne nye leteområder for å finne mer forurensende fossilt brensel, en av hovedårsakene til den globale oppvarmingen. Løsningen på klimakrisen krever at vi senker energiforbruket og bruker fornybar energi. Dersom vi åpner nye oljefelter i sårbare områder, vil Norge aldri framstå som det foregangslandet vi ønsker å være. Hvis noe land i verden skal ha råd til å miljøhensyn og la oljefelter ligge urørt, må det vel være Norge - verdens rikeste land?
I 2006 ble Lofoten og Vesterålen midlertidig stengt for oljevirksomhet. I kommende stortingsperiode skal forvaltningsplanen for Barentshavet revideres. I september oppfordrer UTE deg til å stemme på et parti som sikrer at områdene vil bli petroleumsfrie. Konsekvensene av et oljeutslipp kan bli katastrofale. I verste fall uopprettelige.
TRYGVE