SHARING IS CARING: Hvem vil du dele friluftslivet ditt med? Illustrasjon: Didrik-Magnus Andresen
Lesetid: 3 minutter
HARDDISKEN MIN ER 47 ÅR GAMMEL. Nettopp derfor er den grå og full av riper.
Likevel: den durer og går – nesten hver dag. Når jeg inn imellom kobler meg på, blir jeg gjerne møtt av et skred av filer. Det er åpenbart at harddisken min prioriterer lagring av naturopplevelser. Livets trivialiteter – som for eksempel lønnsslipper, workshops eller oppussing av kjøkken – prioriteres ikke. Det kan virke som om disse filene komprimeres eller – i verste fall – slettes automatisk. For å gjøre plass til enda flere naturopplevelser.
EN RASK SJEKK av harddisken avslører på mange måter et stort behov for opprydning og en helt ny mappestruktur. Enn så lenge lever jeg godt med at filene ligger hulter til bulter der inne – tilsynelatende uten noen form for organisering. Akkurat nå dukket det opp et minne om den gangen jeg kjøpte en brusboks på Flatbrehytta, la den nederst i sekken, gikk Jostedalsbreen på langs og åpnet boksen på toppen av Lodalskåpa. Teorien var at brusen ville smake bedre etter tre dagers vandring. Det stemte ikke.
Vis meg hvilket skikort du har og jeg skal fortelle deg hvem du er (sånn circa, da).
Jeg aner ikke hvorfor nettopp denne filen dukket opp på skjermen min akkurat nå. Jeg vet heller ikke hvorfor den kobles til en helt annen fil: den gangen jeg klatret en bortgjemt nordvegg i Sunnmørsalpane – uten å fortelle noen om hvor og hva vi skulle. Ruta var mosegrodd, lang og seriøs.
Mot slutten – etter over 10 taulengders nybrottsarbeid og et førstemannsfall – begynte det å regne.
JEG HAR FORSØKT å løpe fra et tordenvær i Tatrafjella, overnattet på Jægervasshytta, gått spektakulære fotturer ovenfor Pontresina.
Jeg har ruslet gjennom Breheimen, kokt havregrøt på Vakkerstøylen, spist potetball på Reindalssetra. Jeg har svømt med niser utenfor Lofoten. Kjørt på ski ved Riksgränsen. Syklet stier ned fra Rainbow Mountain i British Columbia. Sammenliknet bollene på Kikut og Kobberhaughytta. Padlet Geirangerfjorden. Gått Hjørundfjorden rundt. Tent opp i vedovnen på Olavsbu. Spist vannmelon under Store Knutsholstinden. Båret to liter vaniljeis over Gullmorbreen. Snudd på Mont Blanc du Tacul.
Likhetene ved moderne skikjøring og tradisjonell vestlig kolonialisme er påfallende. Kolonistene erobret havet, vi erobrer fjellet.
DET HAR VÆRT bryllup på Turtagrø. Kvisting i Stølsheimen. Vardebygging i Tafjordfjella. Balansering på Bladet i Molladalen. Rumpeakebrettrace ned fra Glittertind. Stisykling fra Sognefjellshytta til Øvre Årdal – via Skogadalsbøen. Windsurfingkurs i Tarifa – uten å bli god i windsurfing. Padling utenfor Korsika. Klatring av enkle ruter på Sardinia. Studier av folk som klatrer vanskelige ruter på Sardinia.
Jeg har gått på rulleski i Campania. Brent skosålene på vulkanen Hekla. Løpt en runde på asfalten i Tórshavn. Hoppet i strikk utfor ei bru i Ålesund, fisket i Skarvheimen uten å få en eneste fisk, takket ja til et tandemhopp flere tusen meter over Voss.
Jotunheimen er stedet for de store fjellopplevelsene. Her finner du tips til både dagsturer, fjellturer fra hytte til hytte og ryggtraverser med eller uten tau.
JEG NEVNER IKKE disse filene på harddisken for å skryte. Det ville vært flaut. Jeg har – som du ser – overhodet ingen bragder å skryte av. Jeg ramser opp disse filene for å komme fram til et filosofisk, eksistensielt og ekstraordinært essensielt poeng: jeg kan huske alle menneskene jeg delte disse opplevelsene sammen med. Jeg kan huske ansiktsuttrykkene deres. Smilene. Entusiasmen. Spenningen. Optimismen. Latteren.
Vil du ha en utfordrende fjelltur i flott terreng, uten unødvendig stor risiko? Her er seks fjell som krever form, forhold og kunnskap.
KANSKJE NETTOPP DETTE er viktigst denne sommeren: Å dele noen nye naturopplevelser.
Og nå snakker jeg ikke om deling i sosiale medier. Det har ofte begrenset verdi. Det jeg snakker om – i slow motion, slik middelaldrende menn gjerne mansplainer – er å dele nye naturopplevelser sammen med familie, sammen med venner, sammen med mennesker du ønsker å bli kjent med.
Slik at din egen harddisk fylles med nye, store filer. Filer som vil ligge der – uten mappestruktur, hulter til bulter – i mange, mange år.
«Det kommer et rykk som bare et ekte Poma-trekk kan gi. Voksne kvinner og menn har blitt dratt ut av skistøvlene av det rykket».
Hva synes du om denne saken?
Eivind Eidslott er fast spaltist på utemagasinet.no. Tekstene kan også leses i printmagasinet Fri Flyt.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.