DNT: – Framstillingen av hytter som høyfjellshotell blir feil

DNT har blitt kritisert for å ha et for luksuriøst hyttetilbud på Hardangervidda. Generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang svarer.

Sist oppdatert: 7. oktober 2019 kl 14.30
Lesetid: 2 minutter

Dag Terje Klarp Solvang er generalsekretær i Den norske Turistforening (DNT)

Den siste tiden har enkelte kritisert Den Norske Turistforenings tilbud på Hardangervidda. Hyttene våre omtales som hoteller, og transport av mat og drikke inn til de betjente anleggene beskrives som «rødvinsløyper».

Debatten om hvordan norsk natur skal brukes er viktig, og den går til selve kjernen i DNTs lange historie. Men det som bør være en debatt om hvordan vi skal skal bruke skog og fjell – både jegere og vandrere – blir dessverre ødelagt av de karikaturene som tegnes.

I 151 år har våre medlemsforeninger lagt til rette for at folk kommer seg ut på tur. Vi er en stolt forvalter av den norske friluftstradisjonen, og tror fullt og fast på at man blir glad i naturen ved å bruke den. Debatten om bruk og vern av natur er gammel, og vi har vært en viktig deltaker helt siden foreningens fødsel. Diskusjonen om utviklingen av vårt tilbud – våre hytter, ruter og stier – foregår hver dag i DNT-familien, både sentralt og lokalt.

LES OGSÅ: Hymne til det kompliserte friluftsliv

«Gjestene sover på flermannsrom, de kan dusje i fellesdusj og spiser middagen på langbord sammen med andre fjellvandrere.»

DNT-nøkkelen passer i døra på drøyt 560 hytter over hele landet. 520 av dem er enkle hytter der man ordner seg selv, de fleste uten strøm og med utedo. 42 av 560 hytter er betjente, med vertskap og matservering. Noen har også vannklosett, men en god del har utedo. Gjestene sover på flermannsrom, de kan dusje i fellesdusj og spiser middagen på langbord sammen med andre fjellvandrere. Fremstillingen av våre betjente anlegg som høyfjellshotell er med andre ord helt feil.  

(Artikkelen fortsetter under bildet)

«520 av dem er enkle hytter der man ordner seg selv, de fleste uten strøm og med utedo.»
Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT

Skjermbilde 2019-10-07 kl. 14.15.06
Skjermbilde 2019-10-07 kl. 14.15.06

Vi ønsker velkommen debatten om hvordan vi skal bruke skog og fjell på en måte som gir nye generasjoner mulighet til de samme opplevelsene som vi kan ha. Diskusjonen må handle om hvordan vi kan verne sårbare områder mot for mye trafikk. Men den må også handle om hvordan vi kan gjøre friluftslivet tilgjengelig for flere. For norsk natur har plass til både jegeren i steinbua og barnefamilien i køyeseng på Krækkja turisthytte.  

LES OGSÅ: Test av vintersoveposer

DNTs hyttenett

• Øvre Numedal Fjellstyre organiserer jakt og fiske i store deler av Hardangervidda. Jeger og sekretær Hans-Jørgen Jahren har sett seg lei på aktiviteten til DNT, som kjører varer inn i fjellet, blant annet flere tonn med diesel til aggregatene, for elektrisk lys og varmt vann. Det var TV 2 som først omtalte saken

• Helt siden Hardangervidda nasjonalpark ble opprettet i 1981 har det vært mange og lange diskusjoner om hvem og hvor mye kjøring man skal tillate. I utgangspunktet er all kjøring forbudt i nasjonalparken, men tilsynsutvalgene for vidda kan gi dispensasjon for kjøring til jegere, fiskere, sauesankere, oppsyn, hjelpemannskap og DNT.

Publisert 7. oktober 2019 kl 14.30
Sist oppdatert 7. oktober 2019 kl 14.30

Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen