KANOLIV ER ET FINT LIV: Men det er lurt å lære av erfarne padlere før man legger ut på langtur. Foto: Sandra Lappegard
Lesetid: 5 minutter
En kanotur kan være såre enkelt – og gøy! Men det er veldig lurt å bruke litt tid på å lære seg det mest elementære om sikkerhet, før man går i vannet.
Øystein Køhn har yrkestittel «villmann», og har en padle-CV som er lenger enn mye annet. Han har padlet kano siden 1963, og var med å starte det første organiserte kanoarbeidet i Norge.
Og så har han selvsagt padlet det meste av vann- og vassdrag i Norge, og en haug i andre land.
Hva er det viktig å tenke på når du skal ut på kanotur?
– Hvis du ikke har noen erfaring med turpadling, bør du alliere deg med en erfaren padler og lære deg de fundamentale padleteknikkene før du legger ut på tur. Først og fremst må du lære å bli trygg i kanoen og hvordan du padler rett fram uten å bytte side med åra hele tiden. Når du mestrer dette, bør du lære de mest elementære styretakene, slik at padlingen blir morsom og lett, ikke bare vingling og irritasjon over at kanoen aldri går dit du vil.
Et godt tips er å gjennomføre noen velt under trygge forhold, slik at du vet hva som skjer og hvor mye kanoen tåler av krengning. Da vil du føle deg mye tryggere på vannet. Begynn med korte turer, så kan ut utvide vanskelighetsgrad og lengde etter hvert som erfaringen kommer.
Hva trenger man av utstyr?
– Ut over vanlig turutstyr trenger du ikke så veldig mye ekstra for en padletur, bortsett fra kano, riktig tilpasset åre og en personlig vest som skal passe din kropp og tyngde uten å gnage eller irritere. Ikke svømmedyktige (eller usikre) padlere skal bruke flytevest/plagg, mens det ellers er tilstrekkelig med en god svømme/padlevest.
I tillegg anbefaler jeg vanntette pakkposer for det utstyret som ikke tåler fuktighet (klær, sovepose, mat, fyrstikker og annet). Vanntette pakkposer med rullelukking, pakket ned i ryggsekken, er en fin løsning. Fotoutstyr, GPS, mobiltelefon og annet teknisk utstyr bør pakkes i f.eks. Pelicase, Ortlieb-pakning eller annen emballasje som er vanntett og tåler en trøkk.
Plastsekker (søppelsekker) eller plastposer er ikke brukbart til dette formål. Glem heller ikke remmer eller snorer til å feste utstyret i kanoen, for alt som ikke flyter skal festes. Husk kart og kompass, eventuelt, ekstra batterier til GPS. Nå har det kommet en egen trygghetsknapp for padlere.
Om du ikke kan drikke vannet du padler på, er det kjekt med en drikkeflaske, for du blir lett tørst i solvarmen. På varme vår- og sommerdager må du huske å smøre huden og beskytte deg mot refleksene fra vannet. De kan gi deg stygge solforbrenninger.
Et vanntett pakket skift er lurt å ha, om du skulle være så uheldig å velte. Jeg anbefaler også en bredbremmet hatt som holder regnvann og sol vekk fra ansikt og nakke. Briller bør være festet med snor rundt halsen.
Hva kjennetegner en god kanoelv?
– Det er helt umulig å beskrive hva som er en god eller dårlig kano-elv. Det kommer an på ambisjoner og ferdighetsnivå, og ikke minst hvor langt man gidder eller orker å bære. Mens en nybegynner, eller familie på tur, ønsker en rolig elv uten tekniske utfordringer og bæringer, vil den erfarne villmarkspadleren gjerne ha mer øde elver med tøffe stryk, variasjon og store vanskeligheter. Jeg har bare ett godt stikkord for valg av padlerute: Tur etter evne og ferdigheter.
Du bør heller ikke nødvendigvis velge en elv, for Norge har utallige vann og vassdrag som egner seg glimrende for turpadling på alle nivåer. Selv vil jeg helst av elva/ruta er vekslende og renner utenfor bebygde strøk. At vannet kan drikkes er for meg et must, og det må være mulig å slå leir uten å irritere de «fastboende».
En regel du bør merke deg som nybegynner: Padle aldri en elv eller en strekning du er i tvil om du vil mestre. Da er det bedre å bære rundt de vanskelige partiene. Begynn med små turer, og utvikle dine ferdigheter gjennom egen erfaring. Ta imot tips til kajakk- og padleturer.
10 sikkerhetsråd for padlere:
Ta aldri sjanser og vurdér situasjoner og forhold som kan oppstå før du legger ut.
Bruk alltid vest når du er i kano. Skaff deg padlevest som er tilpasset din kropp.
Ved padling i krevende elv bør det brukes hjelm og vest som beskytter overkroppen mot slag.
Padle langs land og unngå store kryssinger, spesielt i vind.
Legg ikke ut i hardt vindvær og ta værmeldingen alvorlig.
Padle helst flere sammen og fortell andre hvor du skal og når du kommer hjem. Gi beskjed om hjemkomsten forsinkes.
Oppfør deg skikkelig ombord. Velt eller tøys aldri med noen som ikke selv er med på moroa og er innstilt på et bad.
Padle aldri elv eller stryk du ikke er sikker på å mestre.
Planlegg turen etter svakeste deltaker og husk mottoet «tur etter evne». Da får alle deltakerne en fin opplevelse.
Tving eller overtal aldri noen til å padle forhold de ikke selv har lyst eller føler seg kompetente til.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.