TEST AV TØRRDRAKTER: Vanntemperaturen er ikke alltid like innbydende som vannet. Foto: Pål Trygve Gamme
Lesetid: 16 minutter
utemagasinet.no har testet åtte tørrdrakter. De egner seg godt om vinteren, men selv midt på sommeren og med vanntemperaturer over 15 grader vil du ha stor glede av tørrdrakt ved øving på redningsteknikker, eskimorulle og veksling mellom høy og lav aktivitet i vindfylt kystklima.
Du blir en tryggere padler fordi det er mer behagelig å øve på de fuktige aktivitetene, og fordi du selvsagt vil tåle å være lenger i vannet før du blir kritisk nedkjølt.
Trygghet med tørrdrakt
Husk at om drakten gir deg god beskyttelse og holder vannet og kulden på avstand – så må du gjøre deg selv sikker i egne ferdigheter med å komme ut av, og tilbake igjen, i kajakken.
Etter prøvebading med en tørrdrakt og tilstrekkelig isolasjon under, kan du lett få følelsen av å være litt for trygg, og at du har ervervet deg en usårbar rustning mot naturen eller farlige elementer. Sjekk derforgrundig at løkken til spruttrekket er lett å gripe selv med is og frosne fingre (gjerne påfestet ekstra taustump med knuter).
Tørrdrakten kan også sette deg i uventede og vanskelige situasjoner med sin tykkelse og oppdrift:
Når du velter med mye luft i drakten vil du, i motsetning til med tettsittende klær, ikke uten videre falle ut av kajakken. Du flyter i stedet som en blåsebøye ved siden av og kanskje med beina i en fastlåst situasjon, spesielt dersom sittebrønnen er liten.
Frost kan raskt sette obligatorisk sikkerhetsutstyr som pumpe og årepose ut av funksjon og kajakkens ror og senkekjøl fryser gjerne fast.
Øv derfor i trygge omgivelser på situasjoner som kan oppstå når du ikke har dette utstyret tilgjengelig. Alle draktene i denne testen fungerte fint både i vannet, kajakken og generelt til turbruk.
Et par av draktene puster litt svakere enn de andre, men ellers er det mye personlig preferanser som avgjør om du liker passformen og de ulike detaljene og utstyrsfunksjonene.
Passform
bør du prøve ut nøye ved kjøp, fordi det er betydelige variasjoner mellom ulike personers rygg/ben-lengde og den faktiske størrelsen til de ulike leverandørene varierer mye selv om de er merket med samme størrelse. Palm og Aristic er noe mindre i størrelsen enn de andre. Prøv drakten i sittende stilling på gulvet og simuler padlebevegelser for å få et best mulig inntrykk. Husk at du må beregne plass til flere lag isolerende klær under, slik at du er kledd etter vanntemperaturen.
Vedlikehold av tørrdrakt
En tørrdrakt er en stor investering, så sørg for at du gjør vedlikehold som angitt.
Skader eller feil på drakt koster mye; gjerne drøyt 2000 kroner for å bytte glidelåsen, og opp mot 800 kroner for å bytte en mansjett eller gummifot.
At drakten har holdbarhet og garanti for å holde vann, også etter noen års bruk, blir derfor noe av det viktigste.
Membranstoffet i draktene får gjerne lekkasjer etter en del bruk, spesielt i føtter og ellers der det gnisser tusenvis av ganger mot kajakken.
Alle draktene i testen har lukkede føtter festet til drakten. Det er viktig at draktens sokker er romslige, så du kan ha tykke ullsokker inne i dem.
Det betyr at du også antakeligvis må anskaffe deg nye, større neoprensko til å ha utenpå – for trår du på bakken i «drakte-sokkelesten» har du fort hull i drakten.
Til vinterbruk bør den utvendige skoen være 5 eller 7 mm neopren og gå godt over anklene, men med god plass til to par tykke ulsokker, kan en tynnere og lavere sko også fungere.
Gummiføtter benyttes på de rimeligste draktene, men blir klammere, selv uten svettende aktivitet. De er dessuten mer utsatt for skader og morkning, og er vanskeligere å få ned i neoprenskoene.
Materialer
Mansjettene sørger for en nær hermetisk lukning rundt hals og håndledd, og de er av to hovedtyper; latex eller neopren.
Førstnevnte er mest vanlig og sitter gjerne noe tettere, men føles også mer ubehagelig.
For å gjøre latexmansjettene mer behagelig kan de utvides noe med å plassere en vinflaske med lunkent vann i armene og en kasserolle i halsen, eller klippe slik at omkretsen blir større.
Neoprenmansjettene isolerer bedre og holder gjerne lenger før de råtner eller går i stykker.
Vi kunne ikke merke lekkasjer ved bading selv om disse mansjettene potensielt kan gi glipper rundt en slank hals i spesielle vinkler.
Om testen
Testingen av tørrdraktene har vært foretatt ved bading, padling med mye vann i sittebrønn og padleturer i varierende tempo over flere timer med påfølgende pauser.
Alle draktene har holdt tett og vært utformet slik at de gir tilstrekkelig god bevegelighet for langvarig padling. Draktenes pusteevne påvirker i stor grad brukskomforten og hvor mye du vil fryse i pauser og rolig aktivitet.
For å sammenligne disse egenskapene mellom draktene har UTE, i tillegg til turpadling, tydd til tester i kontrollerbare omgivelser innendørs under identiske forhold. Likt undertøy, romtemperatur, intensitet og varighet på ergometersykkel, og så etter en times helt rolig aktiviteter – sjekket vi hvor mye fuktighet som var igjen i ullundertøyet.
Tidligere har dette punktet vært et vesentlig argument for å investere i dyre drakter som for eksempel Kokatat Expedition, men nå ser det ut til at flere av de rimeligere draktene slipper ut fuktighet omtrent like bra.
Tre typer tørrdrakter
1. De enkle modellene med gummiføtter og uten detaljer som hette, lommer, dobbel midje til spruttrekk og enkle/uten utvendige lukninger over mansjetter.
2. Den andre kategorien omfatter drakter med dobbel midje og føtter i membranstoff, men mangler hette.
3. Den tredje katagorien har hette ekstra glidelåslukning i hals, er godt utstyrt med lommer og gjerne en muffe for kalde fingre.
Crewsaver Cell (MEST FOR PENGENE) kr 3.990,- www.padlespesialisten.no
LAV PRIS, GODE DETALJER: Dette er en tørrdrakt i det rimeligste prissegmentet og i den enkleste kategorien, men av fullgod kvalitet. Den har ikke dobbel midje eller hette, men er utformet i et solid pustende stoff (Hyperdry 3). Drakten har gummiføtter og kraftige, store forsterkninger i setet og ved knærne, men ikke på albuene. Drakten er sydd uten merkbar bøy i leddene og har en refleksstripe over brystet og godt synlig rødfarge i skulderparti og armer. Refleks på baksiden og armene ville økt sikkerheten ved padling i mørke. Mansjettene i håndledd og hals er av neopren. Det er enkel lukning i stoff utenpå håndleddsmansjetter, og rundt ankler er det ikke ekstra lukning. Gummiføtter gjør at du bør ha på deg flere tykke sokker. Metallglidelåsen er i front med solid stoffklaff og går fra skulderen og helt ned mot lysken. De innvendige bukseselene har en påsydd, liten lomme i front og vedlikeholdstips som en tydelig påminning i ryggen. Smart med lomme inne den vanntette drakten, og drakten har også en fin lårlomme. Drakten UTE testet er stor (selv om føttene kunne vært større) og bevegeligheten er god selv om stoffet lager noe mer lyd enn de andre draktene. I testingen av pusteegenskapene var denne drakten svært god. Det betyr mindre frysing og mer komfort på tur.
Neoprenmansjettene er behagelige å ha på ved pauser og gjør det lett å slippe ut damp i halsen. Med den lange glidelåsen åpen, var det ved pauser lett å trekke hodet ut av halsmansjetten og inn i glidelåsåpningen for å øke komfort og lufting uten å kle av seg. Den samme glidelåsen fungerer også greit til urinering.
MINUS: Gummiføtter, og stiv og lang glidelås. PLUSS: Meget bra pusting , mange gode detaljer som seler, reflekser og lår- og innerlomme , lav pris
UTEN EKSTRAUTSTYR: Dette er også en drakt i den enkleste kategorien, og den er utstyrt med latexføtter og har formsydde forsterkninger i cordura over knær og sete, men ikke i albuer. Det er inngang i drakten via en skrå messingglidelås over skulder og bryst. Glidelåsen har ingen beskyttende klaff, stopper over navelhøyde og utsettes således ikke for bøy i hofteleddet. Drakten virker lett og myk å bevege seg i, mye på grunn av enkel utforming og minimalt med ekstrautstyr. Passformen føles god og stoffet i tre-lags Triton materiale puster ganske bra. Det er en praktisk, utvendig snorstammer i livet som gjør at drakten sitter bedre både med og uten overkroppen på. Drakten har ingen lommer, klaffer eller lukning over spruttrekk, og den har kun tynn gummilukning utenpå latexmansjetter i hals, håndledd og føtter. Denne ekstra lukningen beskytter latexen mot UV-stråling og tetter greit, men isolerer mindre enn ekstra neoprenlukninger eller neoprenmansjetter.
Drakten har god synlighet med gul farge i armer og overkropp, og rikelig med refleksbånd på armene. Modellen lages også i en versjon uten «relief» (tisseluke). Denne er noen hundrelapper rimeligere, men tenk deg godt om før du kjøper en drakt som kan sette deg i vanskelige sitasjoner! NRS Ekstreme er en lavprisdrakt men som likevel har meget gode egenskaper som vil være godt nok for mange. Mange foretrekker enkelhet og bevegelighet fremfor dyrere drakter med mer stoff, klaffer, lukninger, lommer og hette.
MINUS: Gummiføtter , mangler klaffer på glidelås, Ingen lommer PLUSS: Enkelhet og lav vekt , god bevegelighet , god synlighet og reflekser
Typhon Multisport kr 6.200,- www.havpadlern.no
SOLID: Typhon er verdens største, og eldste produsent av tørrdrakter. Tre-års garanti på draktene indikerer kvalitet og holdbarhet. Multisport er en drakt i kategorien over NRS Extreme Relief og Crewsaver Cell. Drakten har et solid, 4-lags pustende stoff i hele dressen, inkludert føttene. I tillegg er det rikelig med grovt cordurastoff som forsterker kærne, setet og albuer. Den er fint formsydd og har god bevegelighet. Forsterkningene gjør at du kan sette deg eller krabbe ubekymret på skarpe svaberg, og den doble tykkelsen øker isolasjonen, som spesielt merkes i baken, både ved pause og ved padling i kaldt vann. Latexmansjettene rundt håndledd og hals har i tillegg en ytre beskyttelse av neopren og avslutningsbånd av glatt gummi som tetter godt og gir ekstra varme til håndledd. Romslig armlengde på den gode, ytre lukningen gjør det mulig å stramme den til helt ned mot knokene med hele håndbaken isolert fra vind og vann.
Glideåsen er av metall, med åpning bak fra skulder til skulder. Lengden og plasseringen gjør det mulig å åpne og lukke den alene – i hvert fall med litt trening! Dobbel midje med meget brede neoprenbånd og bar gummi på innsiden fester godt over spruttrekk og varmer godt. Det er også innvendige bukseseler og en ekstra neoprenlukning utenpå halsmansjetten av latex, men ellers er drakten enkelt utformet og mangler lommer. For større sikkerhet, burde drakten hatt refleks og en skarpere farge.
PLUSS: God passform , meget gode pusteegenskaper , godt forsterket på utsatte områder, meget gode lukninger over ankler, midje og håndledd . MINUS : Ingen lommer, mangler refleks og signalfarge
LETT Å LIKE: Denne drakten er produsert av amerikanske IR, og den har fått navn etter Daniel De Lavergne, som var en verdens beste elvepadlere. Snittet gir god bevegelsesfrihet for aktiv padling og glidelåsen er av typen T-zip med grove plasttenner som gir mest fleksibilitet og minst friksjon ved åpning og lukning. Det er hensiktsmessig når du er alene om å kle deg. Drakten har egen tisseluke. Doulble D har solid klaff over begge glidelåsene, og det er dobbel midje med god neoprenlukning der og i håndleddet. Den har lukning uten neopren rundt ankler, og innvendig neoprenkant i midjen gjør at drakten sitter komfortabelt på også når overkroppen frigjøres i pauser.
Stoffet i drakten virker solid, er meget vannavstøtende, men oppleves noe stivt. Den har en variant av Dermizax-membran som puster meget godt. Til tross for dagslange padleøkter, ble trøyene ikke våte. Føttene er i samme stoff som drakt med forsterket såle, men ingen ekstra forsterkninger på utsatte slitepunkter for øvrig. Dette er en solid, enkel og funksjonell drakt som det er lett å like – ikke minst i pausene da du er tørrere enn med mange andre drakter.
PLUSS: God bevegelighet, vannavstøtende og meget bra pustende stoff , letthåndterlig glidelås. MINUS: Mangler refleks , ingen nøkkellomme
VELUTSTYRT: Artistic Asco er en velutstyrt drakt (i den tredje kategorien som ble beskrevet innledningsvis) i behagelig tynt stoff som har gode neoprenlukninger utenpå latex og over spruttrekk i den doble midjen. En lang, skrå glidelås fra skulder til mage fungerer også som tisseluke. Her er benyttet Tzip-glidelåsen av den flate typen med store plasttenner med klaff over. Denne glidelåsen er den mest fleksible. To lommer på låret, en på brystet, gode reflekser og god, regulerbar, halvstiv neoprenkrage i hals isolerer og skjermer godt. En enkel hette kan også festes til denne kragen med borrelås (260 kroner). Går du til anskaffelse av det, må du huske å sjekke at du får største størrelsen - hvis du vil ha plass til lue i den.
Drakten har forsterket sete, albuer og knær med et ekstra lag cordura-nylon. Forsterkninger i knær og albuer er fint formsydd og med ekstra polstring, men burde vært større. Drakten puster svakere enn de andre, og det er vanskelig å unngå bløte trøyer etter noen timers aktivitet. Gummiføtter er som tidligere nevnt ingen fordel.
PLUSS: Gode neoprenlukninger, gode detaljer som lommer, refleks, avtakbar hette MINUS: Har gummiføtter, dårlige pusteegenskaper
Typhon Extreme PS 220 (BEST I TEST) kr 7.400,- www.havpadlern.no
VARM OG BEHAGELIG: Passformen i denne drakten er god; den er laget i et behagelig stoff som er grovt og solid, men samtidig mykt og lydsvakt ved bevegelse. Samme type solide glidelås og brede neoprenlukninger utenpå mansjettene som Multisport-drakten fra samme fabrikant. Her er benyttes ikke latexmansjetter, men mer behagelig og isolerende neopren til å gjøre drakten vanntett, slik at det blir to lag neopren rundt håndledd og eventuelt nedover håndbaken til å stå i mot vann og vind. Selv om disse mansjettene regnes som mindre tette enn de i latex, klarte vi ikke å få inn vann i testperioden. Meget god lukning rundt anklene utenpå den behagelige mebransokken, som forøvrig går helt opp til knærne og passer godt til knehøye padlestøvler.
En fleeceforet, magelomme med åpning fra begge sider luner hendene godt når de trekkes ut av årevottene ved pauser. Utenpå muffelomma er en egen romslig magelomme med borrelåslukning og en liten glidelåslomme som uheldigvis er delt i to slik at store nøklekniper får problemer. I tillegg er det en lomme på hver side av brystet, rett under hetten, den ene med fløyte, den andre med hull på innsiden for øretelefoner eller kommunikasjonsutstyr. Det er begrenset tilgang til disse lommene under flytevesten og det kan føles litt voldsomt med tre glidelåser rett under haken og 5-6 lag stoff på magen (muffelomma) ved fremoverbøying. er foret, har fine detaljer som fleecekant, reflekser, snorjustering og knapper. For tykke hodeplagg (som hjelm) blir den i snaueste laget. Pusteegenskapene er meget bra, og selv om den ekstra midjen kun har enkel snorstramming for å feste over spruttrekket - så er dette en testvinner!
PLUSS: Solid og med god passform , behagelige mansjetter med brede, varme ekstralukninger. MINUS: Lite tilgjenglig nøkkellomme , høy vekt og tykk rundt magen
PUSTER GODT: Palm Alution har ekstra neoprenlukning utenpå latexmansjett, men de kan være litt vanskelig å løsne med kalde fingre, da det er lite å få tak i. Stoffet i denne drakten virker litt tynnere og stivere enn i Typhon, men har tilsvarende gode pusteegenskaper. Hetten kan rulles helt inn i kragen og har skygge stivet med ståltråd. Den er imidlertid for liten for en tykk lue og har liten beskyttelse for vind fra sidene. Utvendig snor-snøring i livet gjør at drakten henger godt på ved gange og kan stoppe sirkulasjon av evt. vann som har kommet inn ved rift i drakten. Dobbel midje med neopren og sterk borrelåslukning tetter mot spruttrekk. Drakten har sprutsikre lommer for nøkler på begge overarmer og for muffe på magen. Den har fine, formsydde føtter i tynnere membranstoff på oversiden av foten og med solid stoff på undersiden.
Glidelåsen er av den stive typen Tzip og går over ryggen fra skulder til skulder. Det var mulig å få den igjen alene da enden på glidelåsen når helt ned til overarm. Å få åpnet drakten tilstrekkelig alene viste seg derimot å by på større utfordringer. Glidelåsen hindrer noe bevegelse i skuldrene. Drakten får pluss for synlige reflekser på overkropp og hette. Kne, albuer og sete har grovere membranstoff, men ikke ett ekstra lag med forsterkning. Forsterkningene over knærne og er for liten så du kan risikere å slite på det tynne draktstoffet dersom du skrubber mot svaberg etter en røff landing. Kragen er noe stiv og isolerer ikke så mye utenpå den kalde latexmansjetten.
PLUSS: God reflekser både på skuldre, hette og armer, meget bra pusteegenskaper. MINUS: Stiv glidelås i ryggen er ubehagelig, liten hette, borrelåslukninger er vanskelig å åpne (med kalde fingre).
GENIAL TIL DO-BESØK: Peak har utviklet denne velutstyrte semi-tørrdrakten basert på den, i elvepadlingsmiljøet, anerkjente tørrtoppen Creek. Den er laget i et kraftig, pustende stoff, og med sokker i et tynnere stoff. Drakten har små lommer på armer og bryst, latexmansetter i armer og dobbel midje med utvendig neoprenlukning. I tillegg har den god hette og godt synlig refleksstripe i hele armens lengde.
Denne drakten stiller egentlig i en egen klasse og skiller seg på flere områder fra de andre i testen ved at den har en justerbar neoprenlukning i halsen som gjør at du kan lufte ut mye mer kondens under bruk. Dette øker komforten, men samtidig er ikke åpningen helt vanntett hvis du har halsen under vann ved rulling og leking. Noen centiliter vann slapp inn for hver rulle, og tar du 20 av dem blir det ganske bløtt inne i drakta. Den andre spesielle løsningen med denne drakten er åpningen som hverken er på rygg eller mage, men kreativt nok går via skrittet med en glidelås fra hæl til hæl – via lysken. Denne løsningen gjør drakten helt genial for dobesøk, uten å måtte ta av vest eller spruttrekk kan man både få utført smått og stort. Som for andre drakter er det viktig å prøve passform og at du kommer greit inn og ut av drakta. Når føttene er lirket inn begynner resten av moroa med å sno glidelåsen gjennom lysken og ned til den andre hælen. Tåler du å knyte et par bein rundt magen så har du faktisk også en godt utstyrt allværsjakke med deg på land.
Dersom du ikke skal øve mye på ruller og trenger å få rumpa bar en gang i blant , så kan denne drakten trygt anbefales. Ved normal turpadling på havet er det god sannsynlighet for at du vil være tørrere i denne drakten enn i de med helt tett hals.
PLUSS: God ventilasjon , gode do-egenskaper, spesielt for jenter , gode detaljer som hette, lommer og refleks. MINUS: Ikke helt tett i hals, glidelåsåpningen i bena krever litt mer tålmodighet ved lukning.
TTL Eclipse-stoffet i drakten er tynt og føyelig og med ekstra forsterkninger i setet og knærne, ikke i albuene. Ekstra polstring av celleplast er lagt innenfor kneforsterkningene. Vanlig latexmansejetter i hals og armer, og føtter i stoff som er for små til store føtter og tykke ullsokker. Her må isolasjonen lages med en utvendig sokk og evt. ekstra tykke sko dersom du har store føtter og det er vinterkulde. En fotstørrelse til alle er ingen god ide. Den utvendig neoprentettingen av latexmasjettene kunne gjerne vært noe bredere for mer beskyttelse og isolasjon. God bevegelsesfrihet og lavt «knitre»-nivå på stoffet. En liten lomme på brystet og egen tisseluke. Tynn refleksstripe kun rundt brystet. Dobbel midje med meget bredt neoprenbelte (11cm) som holder spruttrekket oppe og luner godt.
Pusteegenskapene viste seg å være svakere enn Multisport drakten. Til tross for at luft måtte slippes ut gjennom halsen tre ganger når aktviteten pågikk så var ullundertøyet mer fuktig. Det er ikke vaskelig å slippe ut varm, fuktig luft i halsen men at det må gjøres så ofte for å unngå ballongfølelse er upraktisk og tyder på stor tetthet. Glidelås med klaff av den stiveste typen Tzip som krever en del kraft ved lukning. Egen, blå versjon er lagd for damer, men med samme type tisseluke.
MINUS: Pusteegenskaper, små (one size) føtter, ikke albueforsterkning PLUSS: Behagelig stoff, godt synlig farge.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.