Tipsene som gjør det mer komfortabelt å vinterpadle
Padling kan du gjøre hele året, og ofte gir det fantastiske opplevelser midt på vinteren. Den erfarne padleguiden Kristoffer Vandbakk deler tipsene for at vinterpadlingen blir både mer komfortabel og sikker.
Blikkstille: Vindstille dager og null trafikk på vannet på vei utover Ringedalsvannet nedenfor Trolltunga en vinterdag. Foto: Kristoffer Vandbakk
Lesetid: 4 minutter
– Jeg digger alt med havpadling, spesielt surfing, brottpadling og overnattingsturer, forteller Kristoffer Vandbakk.
Han er på tur nesten hver helg da gjerne langs Vestfold eller Østfold, det nærmeste man kommer havpadling på Østlandet.
Men nå er det vinter. Du tenker kanskje det er litt kjølig å dra frem kajakken?
Det trenger det ikke være. Kristoffer anbefaler nemlig på det varmeste å holde kajakkpadlingen gående.
– Nå har båtfolket parkert båtene sine, og roen har senket seg langs kysten. Det er noen som sier at padlesesongen starter om høsten og slutter om våren fordi du har hele havet for deg selv. Temperaturen langs kysten er gjerne ikke så kald som i innlandet, og når man padler holder man seg naturlig varm. I tillegg får man gjerne røffere vær og bølger om høsten og vinteren. For de som liker å leke seg i bølger er det mye spenning å hente på sine lokale surfesteder. Selv om det er kaldt i luften og vannet, sitter man veldig beskyttet i en kajakk med spruttrekk.
«Nå har båtfolket parkert båtene sine, og roen har senket seg langs kysten.» Kristoffer Vandbakk
Hvilke utfordringer møter man ute i kajakken nå?
– Den største utfordringen er temperaturen i lufta og de korte dagene. Dette gjør at turene på det kaldeste gjerne blir noe kortere enn ellers på året. Generelt sett når det gjelder havpadling er undervurdering av risiko noe nybegynnere kan være utsatt for. Man har kanskje padlet en del, og ikke opplevd noen farlige hendelser helt til man en dag havner i vannet og tenker, hva nå? For å motvirke den risikoen er det viktig å ta kurs for å mestre eller lære å unngå slike situasjoner.
Hva bør man tenke på sikkerhetsmessig?
– Man må kle seg etter vanntemperaturen. Vanntemperaturen tidlig mai kan fortsatt være kald selv om lufttemperaturen er varm. Nedkjølingen begynner gjerne i fingrene og tærne, og går det for lenge må man gjøre noe med dette. Man må lære seg sine grenser og toleranse for kulde, og holde seg innenfor dette når man planlegger turen. Hvis man havner i vannet er nedkjølingen også hurtigere, og nok en risiko man må ta hensyn til i planleggingen og utførelsen av turen. Dette kan man ta hensyn til ved å holde seg nærme land, padle sammen med andre og å kunne kameratredning og egenredning. Hvis man ser på statistikken over ulykker innen kajakk og kanopadling er nedkjøling en vesentlig risiko. Nedkjølingen skjer etter at en eller annen hendelse har forårsaket at personen har havnet i vannet. Faktorer som blant annet kjønn, kroppsvekt og om personen har på seg tørrdrakt vil bestemme hvor lenge personen overlever. Uten tørrdrakt i en vanntemperatur på fire grader kan man forvente at personen kan miste bevisstheten etter 15 minutter. Med tørrdrakt og tørre isolerende plagg kan man overlever i to timer i samme temperatur.
Når bør man droppe padleturen?
– Er det tvil så er det ikke noen tvil, er en trygg regel. Uforutsette endringer som øker risikoen kan være nok til at turen bør droppes. For eksempel det at den personen du skulle padle med ikke blir med, eller at du glemte hansker eller votter. Som i alle aktiviteter ute i naturen er det lurt å være konservativ i forhold til risiko.
Hva slags utstyr bør man ha?
– Tørrdrakt, spruttrekk, padlevest, neoprenvotter, neoprensko, neoprenhette, vindtett lue, ullundertøy og gjerne to eller flere lag med ull på overkroppen.
Om du skal gå for tørrdrakt eller kan bruke våtdrakten du har liggende er det en del sterke meninger om. Noen mener at våtdrakt og en tørrjakke er nok mens andre mener tørrdrakt er best. Hvis du ser på brettsurfere som surfer året rundt i kaldt vann, så bruker disse en tykk våtdrakt og de greier seg fint. Personlig foretrekker jeg derimot tørrdrakt. Spesielt på overnattingsturer kan jeg forestille meg at det å ta av og på en våtdrakt ute i minus 10 grader ikke er så hyggelig. Det finnes gode tørrdrakter til 4-5000 kroner og du må ikke ha den dyreste. Selv har jeg en som kostet 5000 som jeg er fornøyd med. Det er imidlertid viktig at drakten har et skjørt som spruttrekket kan festes under slik at det ikke kommer vann inn i kajakken.
Kristoffer Vandbakk
Kristoffer Vandbakk padleentusiast og har vært programleder for blant annet nettserien vår Havpadleskolen. Han har blant annet firestjerners kurs som guide hos British Canoe Union i Wales, og driver blant annet instruktørvirksomhet som heter kajakknord.no, der han holder grunnkurs, rullekurs og organiserer guidede kajakkturer i Lofoten om sommeren.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.