Vestlandet byr på trange sund, lune leirplasser i ly fra storhavet, torsk som biter, hvite strender. Her får du padletips til noe av den flotteste kajakkturene i havgapet på Vestlandet.
PADLING PÅ VESTLANDET: Bulandet er som en egen planet, ytterst ute i havgapet sør for Florø.
Lesetid: 7 minutter
Denne guiden tar for seg havnære øyområder på Vestlandet, særlig egnet for kajakkpadlere. Med Vestlandet mener vi Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.
I utvalget har vi lagt vekt på at områdene er store nok for en helgetur, at man slipper lange kryssinger og eksponerte havstrekk.
Enten du er den tålmodige langdistansetypen eller av mer leken støpning, byr den vestnorske kyststripen på utfordringer og opplevelser. Fjordene får ofte masse oppmerksomhet og byr på unike opplevelser, men i våre øyne er det de unike øysystemene i den ytre skjærgården som gjør Vestlandet til et kajakkeldorado av internasjonalt kaliber.
I denne guiden tar vi for oss seks mindre områder som nærmest synes spesialkonstruert for kajakkpadlere. Her finnes trange, grunne sund der få fritidsbåter legger turen – og myriader av holmer, skjær og småøyer som gjør navigeringen krevende, men morsom.
Den enkle tilgjengeligheten fra viktige knutepunkt på Vestlandet gjør områdene særlig godt egnet for helgeturer, kortere ferieturer eller miniekspedisjoner.
Vår guide er ikke rangert – og utvalget kan sikkert diskuteres. Hvert område har sin sjarm og sine kvaliteter. Deler av Trøndelags- og nordlandskysten har mange av de samme kvalitetene som vestlandsregionen. Men om du ønsker deg et ekte havkajakkeventyr med vekt på hav, og befinner deg sør for Trøndelag, er vårt tips å prøve ut et eller flere av de nevnte områdene!
Bulandet
«Sjå deg ikkje attende» står det på et skilt i det du kjører fra fergen til Værlandet. Sammen med øygruppen Bulandet er dette et område som byr på eventyrlige opplevelser for kajakkpadlere, særlig de som vil bryne seg litt på surf og store havdønninger i trygge, men eksotiske omgivelser. Øyriket, som ligger i Askvoll kommune sør for Florø, har etter sigende 365 småøyer.
Øyene er adskilt av trange kanaler som har fått reiselivsfolk til å bruke betegnelsen «Vestlandets Venezia» om Bulandet. Ikke særlig treffende, men kanalene og det særegne øylandskapet med kuleformede fjell («kletter») gir deg fort en følelse av å være på en annen planet – der ute i havet. I forbindelse med at Bulandet og Værlandet ble forbundet med vei (kåret til en av landets vakreste strekninger) ble en del av kanalene fylt igjen, men fortsatt er dette området svært godt egnet for kajakkpadlere.
Landskapet er preget av forblåste øyer, idylliske hus som søker ly bak knausene, og et yrende fugleliv. En av grunnen til at kajakkpadlere stadig vender tilbake, er fantastisk kajakksurf ved de ytterste øyene. Her finner du bølgeleik uansett bølgeretning.
Det ultimate dagsprosjektet er å padle fra Bulandet til Alden for deretter å bestige det 481 meter høye fjellet til fots!
Gulen vest
Kommunen Gulen kan skryte av rundt 1500 øyer, holmer og skjær innenfor kommunegrensene. Området skiller Sognesjøen i nord og Fensfjorden i sør, og er et enkelt reisemål fra Bergen.
Særlig de vestlige delene av kommunen er egnet for kajakkpadlere – ikke minst på grunn av de særegne, smale kanalene som ofte er for grunne for vanlige fritidsbåter.
Mange av dem kan kun padles på flo sjø, og tidevannsstrømmer kan være en utfordring.
I dette området er Byrknesøy den største og mest kjente øyen, men den er flankert av perler som Mjømna, Hiserøy, Hille og Kvernøya. Ytterst i nordvest, mot Sognesjøen, er øyområdet preget av trange sund, laguner og småholmer.
Her kan man dra på oppdagelsesferd og finne laguner, sandstrender og eventyrlige teltplasser med havutsikt.
Mot øst blir øyene større og mer kompakte, men det kan også være verdt å ta turen innover til Skjerjehamn eller Eivindvik og sjekke ut det historiske Gulatinget.
TIPS: Ta en fottur til Veten på Byrknesøy. Fra toppen på 194 meter har du på gode dager utsikt til flere oljeplattformer.
Fitjarøyene
Vest for øya Stord, omtrent midtveis mellom Bergen og Haugesund, ligger et spennende øyrike, preget av velholdt kulturlandskap og et av landets største forekomster av villsau.
Her er det kort vei mellom friske dønninger ved utløpet til Bjørnefjorden og de lune vikene på de talløse øyene og holmene.
Fitjarøyene ligger delvis i Fitjar og delvis Bømlo kommune, og bare et par kilometer i åpent vann skiller området fra Austevoll (som også er meget godt egnet for kajakkpadling).
Her finnes det fortsatt øyer med fastboende som driver som tradisjonelt fiske og jordbruk.
Friluftsrådet Vest har tilrettelagt flere flotte leirområder, og et besøk i tettstedet Brandasund er som å besøke et handelssted 50 år tilbake i tid.
Her har en gruppe kunsthåndverkere slått seg ned, og det er vel verdt turen å stikke innom deres atelier.
Sotra/Øygarden
Rett vest for Bergen sentrum, en knapp halvtime i bilen, ligger det et utrolig flott og variert padleområde. Få, om noen, andre byer i Norge kan by på et tilsvarende øyrike i så umiddelbar nærhet til sentrum.
Den store øya Sotra, som har gitt området navn, er på vestsiden omgitt av et rikt utvalg småøyer, holmer, kanaler og poller. Nordover strekker Øygarden seg, som en perlerad av mindre øyer.
Til sammen utgjør området et ti mil langt padleeldorado som kan utforskes på helgetur eller i form av dagsturer fra Bergen. Du kan legge opp til flotte rundturer, eller padle hele øygruppen fra nord til sør (sjekk værmeldingen og få vinden i ryggen!) Til tross for et relativt stor hus- og hyttebygging i det som nærmest etterhvert er blitt en forstad til Bergen, har man fortsatt følelsen av å padle i et uberørt område. Hellesøy og Turøy er gode utgangspunkt i Øygarden.
Møvik og Glesvær er gode utgangspunkt på Sotra. Om du legger søndagsturen rundt Glesvær kan du avslutte med en sjømatbuffet og en cortado i den gamle handelsstaden.
I slutten av mai hvert år arrangeres det et kajakksymposium på Sotra med kurs, foredrag og guidede turer! På Sotra kan du også gripe sjansen til å prøve coasteering.
Smøla
Helt nordvest i Møre og Romsdal fylke, på grensen mot Sør-Trøndelag, ligger øyriket Smøla. Hovedøyen er rundt 214 kvadratkilometer, og er nesten sirkelrund og flat – ikke høyere enn 74 meter på sitt høyeste.
Et blikk på kartet avslører at øyen er omgitt av en skjærgård hele veien – med småøyer som verner mot storhavet og gjør det mulig å padle rundt hele øyen uten å eksponereres for kraftig sjø i nevneverdig grad.
For vanlig båttrafikk er området et mareritt – det sies at Smøla har flere skjær enn hele Trøndelag fylke til sammen. For padleren er dette drømmelandskap: Her er det rikt fiske, et fantastisk fugleliv og lite forstyrrende båttrafikk.
Padleturen rundt hele øya er rundt 80 kilometer lang, og er en perfekt tur for en langhelg og fortjener klassikerstempel blant havpadlere!
Langtur-tips
Om du er typen som måler padleglede i antall sjømil, vil områdene kanskje oppleves som for små. Alle de nevnte områdene kan fint kombineres og settes sammen til en skikkelig langtur.
Padleturen fra Stavanger til Trondheim (eller kortere delstrekninger) byr på eventyrlige opplevelser. På grunn av flere krevende kryssinger kan turen kun gjøres av rutinerte og godt utstyrte padlere.
Blant utfordringene på veien er Sletta, et åpent havstrekk nord for Haugesund, de ytre delene av Fensfjorden, Sognesjøen og ikke minst Stadt.
Solund
Der Sognefjorden vider seg ut, ytterst mot havet, på nordsiden, finner du et særegent øylandskap – dominert av steinarten konglomerat.
Landskapet er preget av brattlendt terreng mot nord og vest, med frodige daler mellom underlige steinformasjoner. De største øyene Sula, Ytre Sula, Steinsøysund og Losna er omgitt av et mylder av mindre øyer.
Trange fjorder og sund skjærer inn mellom øyene, og en titt på sjøkartet vil avsløre av farvannet er preget av mange grunner og skjær.
Krevende og skummelt for folk med fine cabincruisere med andre ord – men perfekt for kajakkpadlere! Med unntak av kommunesenteret Hardbakke bor det stort sett folk på små, idylliske gardsbruk – der frodig beitemark skvist inn mellom fjellknausene.
Om du skulle ønske å ta en fottur – er Krakhellenipa på 596 meter over havet et utsiktspunkt det er verdt å få med seg. Det er flere etablerte klatreruter her (som sjeldent repeteres).
Ørnen er et dagligdags syn, og bli ikke overrasket om du møter sel eller oter.
Mikroterreng
Mikroterreng, eller små formasjoner som bidrar til at landskapet nærmest forandrer seg for hvert åretak, er en av hemmelighetene ved et godt padleområde. Mange holmer og skjær gjør turen full av overraskelser, og padlingen blir morsommere. De anbefalte områdene byr på hemmelige lune poller, perfekte leirsteder, rikt dyreliv – og værfaktoren blir nøytralisert ved at det alltid finnes en mulighet for å snike seg innaskjærs om havdønningene blir for brutale.
TIPS
Fyrøya Utvær er Norges vestligste bosetning. Det ligger langt til havs, men på vindstille dager er kryssingen fra Ytre Sula en eventyrlig opplevelse for rutinerte havpadlere.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.