NIDELVA MED KAJAKK: Et annet blikk på Trondheim enn hva du får gatelangs. Foto: Runa Green
Lesetid: 4 minutter
Snøkrystallene danser i luften, og kulda napper litt i kinnene. Kajakken glir langsomt gjennom vannet. En kajakktur hører ikke bare sommeren og varme dager til.
Giedre Løvdahl i guidefirmaet Trondheim Kajakk vil ha med seg flest mulig ut på tur, året rundt. Siden hun som liten jente hjemme i Litauen var med foreldrene sine på kajakktur, har Giedre Løvdahl elsket denne utendørsaktiviteten.
Turene med kajakkene i ulike elver hjemme i Litauen samlet familie og venner på fritiden. Slik fikk de også se nye steder fra nye vinkler.
Da hun på grunn av studier flyttet til Norge og Trondheim, tok hun samtidig med seg lidenskapen.
Her fant hun ikke bare kjærligheten, men også en nydelig elv å padle i.
Nidelva er til sammen 31,2 kilometer lang, og deler av den snor seg gjennom sentrum av byen.
– Den er byens store skjønnhet, mener Løvdahl.
Det var ikke tilfeldig at Olav Tryggvasson ønsket å legge en by ved munningen av en elv. Der elv møter fjord har det historisk alltid vært gunstig å slå seg ned, for matproduksjon og fordi elva i seg selv utgjør et naturlig forsvarsverk.
Nidelva går gjennom hele byen. Fra kajakken åpenbarer det seg i dag et rikt dyreliv.
– Det er mange fugler å se på underveis, og om sommeren kan du se laksen hoppe i elva, smiler Løvdahl som også bruker de mange vannene i Bymarka i Trondheim til kajakkturer.
– Da har jeg til og med møtt på en elg svømmende i vannet da jeg var ute og padlet.
Giedre synes enkajakktur om vinteren byr på minst like vakre opplevelser på vinteren som om sommeren.
Med et godt lag med ullundertøy, varme klær og tørrdrakter går det helt fint å padle selv om det er kaldt ute.
– Padling er mindfullness. Å flyte på vannet er ren meditasjon. Da kan du ta livet med ro, sier hun.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
«På turen med kajakk glir du blant annet forbi både nasjonalhelligdommen Nidarosdomen, det røde rundeStudentersamfundet, de gamle bryggene fra midten av 1700-tallet og den gamle trehusbebyggelsen på Bakklandet.»
På turen med kajakk glir du blant annet forbi både nasjonalhelligdommen Nidarosdomen, det røde runde Studentersamfundet, de gamle bryggene fra midten av 1700-tallet og den gamle trehusbebyggelsen på Bakklandet.
Løfter du blikket ser du også Kristiansten Festning anlagt i 1682-1684.
Du padler under flere bruer, blant annet Gamle Bybro fra 1681. På vinterstid gir frostrøyk fra vannet og glitrende rim på trær,en helt spesiell ramme rundt opplevelsen.
– De første gangene jeg padlet her, ble jeg helt slått ut av skjønnheten i landskapet. Wow, tenkte jeg, dette må jeg dele med andre, forteller Løvdahl om noe av bakgrunnen for at hun etablerte guidefirmaet.
Fra kajakken får du en helt annen utsikt, gjemt for vanlige turgåere. I mørketida arrangerer de også «glødende turer». Da lyser kajakkene med LED-lys, mens Nidelva speiler lyset fra byens natteliv.
Det hender også at de henter passasjerer fra Hurtigruten som har lyst til å se Trondheim fra kajakken.
– Turistene liker vinterpadlingen. De opplever noe helt annet, noe eksklusivt. Om vinteren er det jo også en helt annen stillhet i byen, noe som gjør padleturene enda mer spesiell. Vi har for eksempel hatt med folk fra Equador på vinterpadling. De hadde ikke sett snø før, forteller Løvdahl.
– Men også om man har padlet turen mange ganger, ser man hver gang noe nytt i løpet av de to timene turen tar, legger hun til.
Selv blir hun aldri mett av å padle rundt i Nidelva.
Hun brenner etter å få folk ut av sofaen, ikke minst gi dem øyeblikk frifra mobilen.
Så å si alle som henvender seg til Trondheim kajakk for første gang, har aldri prøvd å padle før.
Det har ingenting å si, for man får instruksjon før turen. Trondheim kajakk har alt av utstyr og det blir med ledsager i tomanns-kajakken.
Sosialt er det også.
– Å prate går fint når man sitter to og to i kajakken. Og ønsker man å trene i tillegg, er det bare å øke farten, smiler hun.
Selv tar hun turen ut så ofte hun kan, gjerne tidlig om morgenen.
– Å oppleve dagen som starter fra kajakken er rett og magisk, lover Løvdahl.
Ikke minst når vinterens lys er ledsager på turen.
Nidelva i Trondheim
Da Trondheim ble anlagt i år 997 var Nidelva betydelig bredere enn nå. Mye av årsaken er at byen brant i gjennomsnitt hvert 80. år og at massene som var igjen etter brannene ble jevnet ut og terrenget hevet seg gradvis.
Nidelva har sitt utspring fra Bjørsjøen, lengst vest i Selbusjøen og er 31,2 kilometer lang. Hele elva er padlepar, denne turen går gjennom sentrum, fra Tempe til Skansen (åtte kilometer). Elva munner ut i Trondheimsfjorden ved Brattøra, nær Trondheim sentralstasjon.
De nederste åtte kilometrene av Nidelva er lakseførende. Den lakseførende strekningen går gjennom Trondheim sentrum opp til Nedre Leirfoss. I den en øverste delen av Nidelva er det ørretfiske som dominerer.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.