Kanalen fra Grimstad til Lillesand er padlernes favoritt
Fra Grimstad og mot Lillesand er Auesøya og Reddalskanalen åpenbare turmål for padlere og folk som vil ut i skjærgården. I samme område ligger også Homborsund.
Auesøya og Reddalskanalen er perfekte padlemål enten du padler fra Grimstad eller fra Lillesand. Foto: Jon L. Sørensen
Lesetid: 3 minutter
Telemarkskanalen har alle hørt om, men Reddalskanalen er det færre som kjenner til.
Kanalen ble bygd så tidlig som i 1877 og er ikke lengre enn ca. 3,5 kilometer.
Det er en særegen og flott opplevelse å padle fra sjøen og innover i kanalen til du til slutt havner i Landvikvannet. Like før du kommer til dette vannet, padler du under to bruer, hvor den gamle og den nye E18 går over. Fra Landvikvannet kan du komme deg videre til Reddalsvannet.
Innerst i Reddalskanalen er du nesten i Lillesand. Reddal er et landbruksområde hvor blant annet den deilige reddalspoteten (serveres på Slottet!) kommer fra.
I gamle dager gikk det rutebåt her, mens i dag har lokalbefolkningen egne båter. Likevel er det mindre trafikk her enn for eksempel i Nidelva i Arendal.
Sett ut kajakken i Grimstad sentrum og padle vestover Bufjorden, eller start rett nordøst for Homborsund. Nørholmkilen er også et fint sted å starte turen.
Innerst i kilen ligger Knut Hamsuns kjente sted Nørholmen, hvor forfatteren bodde mesteparten av sitt liv. Padler du om våren, er det gode sjanser for å lande en sjøørret eller to.
Selvsagt er det en god idé å padle denne ruten den andre veien, altså starte innerst i Reddalsvannet, via Landvikvannet og ut Reddalskanalen. Da slipper du å padle motstrøms, og du får en mye lettere tur.
Auesøya er stor og flott. Den ligger helt vest i Grimstad kommune. En liten del av øya ligger i Lillesand, og det er kortere vei til Lillesand by. Det mest kjente ankringspunktet ligger helt i sør og kalles Sokken, men det er også fine steder på vestsiden mot Lillesand.
Sokken er en lang kile som trenger seg inn fra ytterst i havgapet. Her inne er det alltid trygt og lunt, og det er flere fine badeplasser og ankringsplasser enten du kommer med båt eller med kajakk. Midt på sommeren kan det være mye folk her, men det er god plass. så dersom du vil ha en plass for deg selv, er det mange steder å gå i land på den mangfoldige Auesøya. Våren er en flott tid, for det er en rik flora her.
Det sies at det er 254 forskjellige plantearter som trives her ute. Det er turstier rundt på øya som du kan vandre eller løpe på som en fin avveksling fra padlingen eller båtlivet. Stiene er merket, og enkelte plasser er det slått opp oversiktskart.
Det er dessverre ingen fast skyss ut til Auesøya. Men har du kajakk, er det et flott mål.
Da kan vi anbefale å padle korteste vei ut fra Lillesand sentrum, gjennom Grunnesund og østover.
Fra Lillesand sentrum padler du innerst i Tingsakerfjorden og finner den smale passasjen inn til Grunnesund, og ut av Grunnesund padler du østover.
Da er du snart på Auesøya, og det er bare å sette i gang med å utforske denne store og fine øya.
FAKTA:
Type tur: Padletur/båttur
Vanskelighetsgrad: Overkommelig for de fleste som har padlet før
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.