Sørlandet ble «født» i Søgne. Det er lett å forstå hvorfor. Her er det svaberg, hvitmalte hus og flotte kulturlandskap og alle muligheter for å padle fra det ene til det andre.
Karakteristiske bygg står i vannkanten når du padler gjennom Ny-Hellesund. Det var her begrepet «Sørlandet» ble til. Og far til navnet var Vilhelm Krag. Foto: Per Thomas Skaanes
Lesetid: 5 minutter
Fra Bjørnson til Krag
Kommunesenteret i Søgne er det konstruerte lille tettstedet Tangvall.
Her er butikker og leiligheter i skjønn forening, et knutepunkt med et hyggelig lite torg midt i.
De gamle stedene i Søgne er Høllegata, som er en typisk sørlandsgate, ned mot Høllen brygge og en nesten like vel bevart sørlandsgate på gamle Lunde ved Søgne kirke.
I tillegg har man den gamle kirken og Søgne gamle prestegård ved Søgneelva, hvor far til dikterhøvdingen Bjørnstjerne Bjørnson var prest, og som i dag er kommunens kulturhus og kulturhage. Søgne er også heilandskap innover i innlandet, med vann og gårder, for eksempel det idylliske Repstadvatnet.
Og så er Søgne selvsagt berømt for sin flotte skjærgård. Ny- Hellesund og Olavssundet er kjent gjennom klassisk norsk kunstmaleri og fordi Vilhelm Krag bodde her.
Det var her ute, i Søgnes skjærgård, at Vilhelm Krag holdt til i sin bolig Havbugt, og hvor han formulerte landsdelens navn og myte: Sørlandet.
Sørlandet som begrep ble født i Søgne! Utgangspunktet var en artikkel som Vilhelm Krag skrev, og hvor han tok til orde for å kalle landsdelen nettopp dette. Han ville knytte identitet og stolthet til landsdelen som den gang ikke hadde noe eget og felles navn.
Padletur fra Søgneelva til Ny-Hellesund
Søgnes skjærgård er flott. Ta gjerne kajakken med ut til det klassiske sørlandslandskapet i Ny-Hellesund! Eller padle ut den vakre Søgneelva. Og du kan kombinere dette.
Sjøsett kajakken ved Søgne gamle prestegård og padle ut elva og til skjærgården. Da padler du altså fra Bjørnson til Krag så å si. Og du padler fra innland til kyst, fra landbruks- og kulturlandskap til skjærgården.
Dette er en flott padletur! Parker på en romslig parkeringsplass ved Søgne gamle prestegård og ta deg tid til å oppleve dette flotte stedet.
Peder Bjørnson, far til Bjørnstjerne Bjørnson, var prest i Søgne fra 1853 til 1869. Bjørnstjerne besøkte foreldrene flere ganger. Da bodde han på prestegården og arbeidet med flere av sine bøker her, blant annet skuespillet Mellem Slagene og fortellingen Arne.
Her skrev han også skuespillet Halte-Hulda og fortellingen Faderen. Far til Bjørnson viet i 1858 Bjørnstjerne og Karoline Reimers i Søgne gamle kirke. Det står en byste av Bjørnstjerne Bjørnson utenfor prestegården.
I dag er prestegården bygdas kultursted, med utstillingslokaler, kafé med hyggelige utestoler og bord i den flotte hagen og et eget amfi for utekonserter.
Hagen er et flott fristed for store og små. Ved siden av ligger det en planteskole, og botanikken og landbruket er minst like sterkt til stede som kulturen. En fersk vaffel og litt kaffe i hagen før padleturen er et godt tips! Du kan bære kajakken gjennom hagen og ned til Søgneelva. Her padler du ned en idyllisk liten elv.
Har du fiskeutstyr, kan du også prøve fiskelykken, for her er sprelske, små ørreter.
Så padler du ut Søgneelva til du kommer til Årosstranda. Dette er et fantastisk strandområde hvor Åros camping, strandområdene der og stranda på Høllen er på hver sin side av elveutløpet.
Hele området er langgrunt og dermed et eldorado for barnefamilier. Om du tar noen timer på stranda eller padler videre, er dermed et vanskelig valg.
Om du vil videre, padler du ut fra det langgrunne Årosområdet mot Ny-Hellesund. Det er ikke så langt ut fra Årosstranda, og du er stort sett beskyttet innenfor skjærgården. Men sommerstid bør du være oppmerksom på at det er en del båttrafikk i dette området. Det er selvsagt spektakulært og flott å padle seg gjennom sundene mellom øyene i Ny-Hellesund, og rosinen i pølsa er naturligvis Olavssundet.
Ny-Hellesund og Olavsundet
Ny-Hellesund består av tre øyer: Helgøya, Monsøya og Kapelløya. På toppen av Helgøya står Hellesundjentane, vardene som utgjør Søgnes kommunevåpen. Gå gjerne i land her og finn stien opp til vardene.
Herfra er det fin utsikt! Det er også rester fra tyske kanonanlegg her ute. Det er plakater med informasjon om de ulike krigskulturminnene. Du beveger deg mellom skyttergroper, bunkerser, kanonstillinger og mye annet spennende. På Monsøya er det også en flott tursti nordover på øya forbi det gamle skolehuset, og du kan ta en «topptur» opp til loshytta med et fantastisk rundskue.
Kapelløya har også noen fine, smale turstier som snirkler seg rundt på øya.
Ny-Hellesund var tidligere et sentralt sted for skipstrafikken langs kysten og hadde offentlig losstasjon fra 1721, tollstasjon fra 1796, kongelig priviligert gjestgiveri fra 1690 og et yrende liv.
Opptil 60–70 skip kunne ligge fortøyd i sundet. I tidsrommet 1850–1900 var det omkring 100 fastboende her, og de hadde blant annet skole, butikk, postkontor og tollbod.
Mellom Kapelløya og Helgøya er det et smalt sund, Olavsundet. Det går sagn om at da Olav den hellige en gang under flukt satte kursen inn mot Hellesund, så delte fjellet seg. Han slapp inn og var ute av syne for fienden.
I sundet kan du se kongens profil i fjellveggen. Senere har flere kongelige besøkt stedet, noe monogrammene i gull i fjellveggen vitner om.
Her ute har arkitekten Sverre Fehn bygd et unikt kapell. Søndagen nærmest olsok er det gudstjeneste i Olavsundet. Det er flere store planer for området som skal sikre stedets rike kulturhistorie og muligheter.
Det er flotte, tilrettelagte friluftsområder som Romsviga, Helleviga og Donevann. Skal du utforske Søgne, er det beste rådet å gå inn på Midt- Agder Friluftsråds (MAF) utmerkede nettside: www.midt-agderfriluft.no. for mer utførlig informasjon.
FAKTA:
Tur: Fra Søgne gamle prestegård til Ny-Hellesund
Type tur: Padletur i kajakk
Vanskelighetsgrad: Å padle ut elva og til Årosstranda er noe hele familien kan gjøre i kano. Padling ut i skjærgården krever en litt mer erfaren kajakkpadler
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.