SURFSKI: Vi tok pulsen på det lille, men entusiastiske surfski-miljøet i Norge. Foto: Arctic Kayak Race
Lesetid: 5 minutter
Surfski er en relativt ny kajakktype, som i starten var inntil 6,4 meter lang og bare 41-42 cm bred.
I dag finnes surfskis i størrelser fra drøye 4 meter og med en bredde på godt over halvmeteren.
Surfski kan være fullgode alternativer som tur- og treningskajakker så lenge du ikke har behov for å ha med mye bagasje.
Hva er surfski?
Surfskiene karakteriseres ved at de er lange og smale, typisk 5-6 meter lange og bare 40-50 centimeter brede. De har et rett skrog som minsker vannmotstanden, og en sit-on-top sittebrønn med fotpedaler som styrer et fastmontert ror under kajakken.
Sittebrønnen har selvdrenerende åpninger der vannet renner ut under padling. Surfskiene veier bare 10-15 kilo, rundt halvparten av en havkajakk. Dermed har man en fartsmaskin som er anvendelig til både konkurranse og mosjon!
– Svært mange havpadlere hadde hatt større padleglede om de hadde gått over til stabile surfski fordi de er så mye lettere, går kjappere i vannet og er mye lettere å fange bølger med enn havkajakker, mener Einar Kjerschow.
Han foretrekker surfski om han ikke skal konkurrere på flatt vann.
Fordeler med surfski
Synkefri og sikker (selvdrenerende): De fyller seg ikke med vann ved uhell/velt
Enkel egenredning: Enklere å komme oppi fra vann enn i en vanlig kajakk
God trygghetsfølelse: Du sitter ikke fast
God stabilitet: Du sitter dypere
God fart: Gode surfe- og bølgeegenskaper
Frihetsfølelse: Og sol på beina på fine sommerdager
Ulemper med surfski
Kaldere: Du sitter åpent, noe som fordrer varm bekledning
Ror er utsatt på grunt vann: Mulig å montere vipperor på noen modeller
Redning: Kan ikke ta eskimorulle
Turpadling med surfski
Driver du for det meste med dagsturer og kortere kvelds/morgenturer, så er det mye å velge i av både tur-surfski, samt klassiske tur og havkajakker.
Her må du veie fordeler og ulemper opp mot hverandre. Det første spørsmålet du bør stille deg her er: Hvordan er forholdene der du padler, flattvann eller bølger?
Surfskien gir den beste stabiliteten og egenskaper i bølger, mens den klassiske turkjakken på samme bredde gir godt «trykk» og fart på flattvann.
Surfski kan også padles raskt på flattvann, men man har det mest gøy i bølger hvor man får utnytte båtens egenskaper. Bølger som skylles over cockpiten vil renne av igjen. Har man gått rundt, er det lett å komme opp i kajakken, og man slipper å tømme den for vann.
«Surfski bør velges av treningsglade padlere fordi man blir mye mer fleksibel i forhold til vind og bølger og det er mye sikrere. Dessuten er det en morsom treningsform».
PADLEFESTIVAL
ASKR er en padlefestival som arrangeres hvert år i Vesterålen.
Deltakerne på Arctic Sea Kayak Race kommer stort sett fra Skandinavia, men det kommer tilreisende fra Europa som tar turen hvert år.
Neste festival: 24. – 30. juli 2022
Langtur/ekspedisjon med surfski
På lengre padleturer har surfskien de største begrensningene. På grunn av tekniske begrensninger har de fleste tur-surfski kun ett lasterom bak.
Har du tenkt deg på langtur med flere overnattinger, blir dette noe snaut, og den tradisjonelle kajakken vil være det beste valget.
Surfski med en lasteluke kan imidlertid fungere greit på tur med en enkel overnatting på sommeren.
«Det beste er surfingen og fartsfølelsen man får. Når det er gode surfski-forhold (bølger) velger jeg å padle surfski. Surfski passer for alle!»
Hvorfor padle surfski?
For en flatvannspadler vil en surfski gi mer action enn hva en racerkajakk på flatt vann gjør.
For en havpadler ute i bølgene vil en surfski by på en fart som havkajakkene ikke kan matche.
Dermed blir surfski-padling en felles arena for flattvanns- og havkajakkpadlere, der alt ligger til rette for høy fart i store medsjø-bølger.
Med den økende populariteten har det etterhvert også blitt produsert surfski-kajakker for turpadlere.
Disse er opp mot 60 centimeter brede og skrogformen er vesentlig mer stabil enn trenings- og konkurransevariantene. I tillegg har de lasteluker, som ellers er fraværende.
Størst miljøer i Oslo og Stavanger
Til tross for den store populariteten i utlandet, er surfski-miljøet her hjemme forholdsvis lite.
Men interessen øker raskt, og i dag finner vi de største miljøene i Oslo og Stavanger. Men også i Arendal, Sandefjord, Haugesund, i Bergens- og Trondheimsområdene er det også aktive surfski-entusiaster, som organiserer trening og sammenkomster. I tillegg til disse finnes det entusiaster spredt utover landet. Felles for alle er det store iveren for denne nye kajakkgreinen!
Tross små miljøer har det allerede skjedd litt av hvert i surfski-Norge. Da det første verdensmesterskapet i surfski ble avholdt under tropiske temperaturer i Portugal i 2013, hadde det vært verdenscup i surfski Vesterålen tre år tidligere. I 2014 kjørte Oslo Kajakklubb arrangementet Oslo Surfski Challenge, etterfulgt av de første offisielle Norgesmesterskapene i surfski i 2015 og 2016. I 2021 ble det dobbeltgull til Oslo Kajakklubb under Nordisk Mesterskap i surfski.
– Mange multisport-utøvere i regionen har tatt surfskien til seg, blant annet til bruk under TrippTrapp Triathlon, men vi starter opp med lavterskel surfski-tilbud i regi av klubbens flatvannsgruppe, slik at vi får fram bredde, opplyser Marit Nilsen i Stavanger Kajakklubb.
«Det er så enkelt å bruke. På cirka 95 prosent av turene mine velger jeg surfski. Det er kun på overnattingstur jeg bruker havkajakk».
Vil du prøve surfski?
Sjekk med en lokal kajakklubb om de holder kurs eller har kajakker til utlån.
Primus motor for surfski i Bergen, Hallvard Torp, gir deg fem viktige tips på veien mot din første surfski-kajakk:
• Vær konservativ i vurdering av egen balanse
• Passer sittebrønnen? Sitter du godt er allting godt!
• Skal du padle på flattvann, kan du velge en litt ustabil surfski og vinne fart
• Skal du surfe på havet bør du velge en litt for stabil surfski
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.