Ull er gull for isbadere. Jo tykkere og tørrere plaggene er, jo bedre. Det samme gjelder et vindtett ytterlag om det blåser, og ikke minst en termos med varmt drikke.
For selve badingen holder plaggene du ville brukt i svømmehallen, men skal du ha hodet under vann anbefales en badehette. Hvis ikke er en tjukk lue fin å ha under selve badingen.
En matte eller sitteunderlag å stå på når du tar av og på deg klærne er mer enn verdt de ekstra grammene i sekken.
Våtsko eller sandaler er også lurt, da man fort kan oppleve en ubehagelig nummenhet om føttene blir for kalde.
Hvem bør prøve vinterbading?
Alle med normal allmennhelse.
Men det kan være lurt å sjekke med legen hvis du er i tvil.
Hvem bør holde seg unna vinterbading?
Når du bader i iskaldt vann trekker blodårene seg sammen, som gjør at hjertet må jobbe hardere for å pumpe blodet rundt i kroppen.
Dette øker risikoen for hjerteinfarkt. For de fleste med normal helse vil dette være ufarlig, men er du i risikosonen for hjertesykdom bør du holde deg på land I vinterhalvåret.
Det samme gjelder de med høyt blodtrykk. Med for lavt blodtrykk kan du risikere å besvime. Derfor er det alltid viktig å svømme sammen med andre.
Noen grunnleggende sikkerhetstips
1. Isbading er enklere om du starter på sensommeren og holder det gående gjennom høsten enn om du starter midt på vinterstid.
2. Du kan forberede deg ved å dusje i iskald vann hjemme.
3. Ett minutt i vannet er et godt utgangspunkt for nybegynnere, men hvis du føler det blir for mye eller lite er det bare å tilpasse etter behov og eget ønske.
5. Sørg for å bade eller svømme nærme land, og at du enkelt kan bli sett. Tenk at det skal være lett å komme seg både inn og ut.
6. Gå gradvis ut i vannet, aldri stup, og sørg for å sprute litt av det kalde vannet i ansiktet underveis. Det motvirker den såkalte dykkerrefleksen, som fører til langsommere puls og pust, i tillegg til nedsatt blodtrykk.
7. Husk å puste jevnt og trutt.
Og viktigst av alt:
8. Bad aldri alene!