PELSKLEDDE EVENTYRERE: De fleste hunder trives godt i fjellet. Å ta forhåndsregler og pakke etter hundens behov, sikrer at dere begge nyter turen. Foto: Magnus Lægreid Storebø
Lesetid: 6 minutter
Stor eller liten hund, med mye eller lite pels. De firbente er noen lykkelige eventyrere. Men noen av dem trenger å få turlivet litt mer tilrettelagt enn andre.
Det kan være utfordrende å vite hva slags utstyr man bør ha med for at opplevelsen skal bli best mulig for deg og hunden. Vi har derfor forsøkt å hjelpe deg litt på veien.
I utgangspunktet kan alle hunder, uansett størrelse, være med på fjelltur. Vær og forhold spiller inn på hva slags forhåndsregler du bør ta før du reiser ut på tur. Husk at været i fjellet snur fort, også for hunden din!
Varme fra pelsen
Det er ikke alle hunder som har tjukk og god pels. Det er et fåtall av hunder som tåler å ligge ute i alle slags vinterforhold.
Det tar tid for hunder å bygge opp robust pels til å leve ute med. Har hunden bodd ute hele livet, og har godt med pels, har den bedre forutsetninger til å holde på varmen, enn en hund som til vanlig bor innendørs.
Selv om du har plass til å ta med hunden inn i teltet, vil en korthåret hund slite med å holde varmen i kulden. Dette er noe du må tenke på når du pakker sekken for fjelltur. Selv på turer hvor du ikke skal sove ute, bør du ha med dekken og noe å ligge på til hunden i pausene.
Det finnes mange typer dekken til forskjellig bruk. Her må man se an hundens behov, om den har behov for dekken i ull, fleece eller vind -og vanntett. Det finnes også dekken som inneholder alt det nevnte.
Ta hensyn til dyrelivet
På tross av at det ikke er båndtvang i vinterhalvåret, gjelder fortsatt reglene for at du til enhver tid skal ha kontroll på hunden din.
I fjellet er det mange dyrearter som ikke skal forstyrres av menneskelig aktivitet. Villrein og tamrein er store dyr som ferdes i fjellet midtvinters, som man må være bevisst på kan være i området du ferdes i. Midtvinters er flere av simlene drektige. Et hund som jager en drektig simle kan få fatale konsekvenser.
Skal du overnatte på fjellet med hunden din, er du nødt til å vite at den er tilstrekkelig festet når du sover.
Sover du med hunden i teltet, bør den uansett være festet til deg eller noe annet den ikke kan rive seg løs fra.
Skal hunden sove utenfor teltet, bør den være festet i deg eller noe annet fast. I tillegg bør den være festet med noe den ikke kan tygge over, da mange hunder har en tendens til å gnage i stykker bånd av kjedsomhet.
Med en vaier kan hunden ligge utenfor teltet, uten at det er stor sannsynlighet for at vaieren blir gnagd over. Husk uansett at den må være festet i noe som holder i snøen. Det sikreste er å feste et ekstra bånd rundt livet ditt inne i teltet.
Pakkeliste for overnatting i fjellet med hund
Trekksele
Trekkbånd
Ryggsekk, rumpetaske eller pulk med drag
Hanefot til å feste trekkbånd
Karabinkrok for sikkerhetsskyld
Vaier
Potesokker (høye og lave ut ifra snøforholdene)
Førstehjelpsskrin
Vanntett pose til tørrfór
Mat/vannskål
Hundemat
Liggeunderlag og dekken
Hva et førstehjelpsskrin til hunden din bør inneholde, får du oversikt over lengre ned i saken.
Skaresnø og stålkanter
Selv om mange av de polare rasene har robuste poter med mye pels, kan skaresnø være skadelig for enhver hund.
Potesokker er en forbruksvare. De faller lett av, spesielt hvis snøen ikke bærer hundens tyngde. Uansett om du skal på dagstur eller en lengre tur, anbefales det å ha med ekstra med potesokker i sekken.
Potesokker er fint å ha med uansett hva slags rase du har. Hunder med lite pels kan ha fordel av å bruke sokker som har fleece eller ull innvendig. Her må du se an hundens behov.
Under forhold med skaresnø er det lurt å ha potesokker som strekker seg litt oppover leggen til hunden, da hundene ofte går gjennom og får sår på leggen.
Forsøk så godt som mulig å plukke med deg de potesokkene som faller av underveis.
FORBRUKSVARE: Potesokker forsvinner fort på tur. Å kjøpe noen klassiske potesokker som ikke er så dyre, kan være lurt før vinterturen. Disse er slitesterke, men kan falle av. Er det fine snøforhold, er disse fine å bruke for å beskytte potene. Foto: Non-stop Dogwear
VANNAVVISENDE: Disse potesokkene er kjekke å bruke om hunden din har behov for å holde seg tørr på bena på vintertur. Disse er noe mer slitesterke, litt tykkere i stoffet og koster også derfor mer. Foto: Non-stop Dogwear
SKAREFØRE: Er det skikkelig skareføre, eller du har behov for å beskytte benet til hunden, er disse fine. De er tykkere i stoffet, varmer og strekker seg litt høyere opp på benet enn klassiske potesokker. I tillegg har de refleks. Foto: Rukka
Det skal veldig lite til før en hund kuttes opp av de skarpe stålkantene mange fjellski har. En bråbrems eller et fall er nok til å gjøre stor skade. For å unngå dette, er fjellski uten stålkant et godt alternativ. Dette er noe mange leverandører tilbyr.
Trekkutstyr
Selv om ikke alle hunder liker å trekke, er det fint å ha en sele til hunden som gjør at ikke nakke og hals belastes om den begynner å trekke.
Når du velger sele, er det viktig at den er ergonomisk i passformen. En ergonomisk sele vil motvirke skader og er mer behagelig for hunden. Seler med et Y-formet frontparti lar hunden din bevege skuldrene fritt, og hemmer pusten minimalt.
Av sikkerhetsårsaker burde du velge en sele som er laget av solide og slitesterke materialer. Å ha en sele som ryker på fjellet ikke særlig gunstig.
Å velge trekksele er noe du må gjøre ut ifra hva slags aktivitet du skal drive med, om hunden din trekker mye eller lite og hva slags kroppsform hunden din har (kort eller lang rygg). Det beste er å få hjelp av noen som kan det.
X-BACK TREKKSELE: En klassisk trekksele med X-passform er fint å bruke til hunder som trekker mye. Selen gir et balansert og godt trekkpunkt for hunden. Utformingen hindrer at selen glir opp i halsgropen og stenger hundens luftveier. I tillegg gir den full bevegelsesfrihet. Foto: Dragråttan
HØYERE TREKKPUNKT: Denne selen funker bra til aktiviteter hvor trekkpunktet er høyere enn hunden, som for eksempel ved snørekjøring. Foto: Non-stop Dogwear
ALLSIDIG: Til en hund som ikke trekker så mye, kan en halvsele være fint å bruke på turer i fjellet, og andre aktiviteter. Foto: Non-stop Dogwear
På dagstur er det fint å ha en sekk med utstyr til deg og hunden. Skal du på overnattingstur, er det mange som foretrekker pulk fremfor storsekken.
Skal hunden din trekke pulk med drag, må den ha trent på å trekke pulk i god tid i forveien for å forhindre belastningsskader som kan skade hunden resten av livet. Ved bruk av pulk med drag må du også ha en sele som er tilpasset pulkfestet.
Mange velger å bruke hundedrag, men trekkbånd kan også festes mellom pulk og hund. Det er smak og behag, men med hundedrag vil trekk av pulken stives mer opp enn med et trekkbånd.
Dette trenger du av førstehjelpsutstyr
Uavhengig om du skal på dagstur eller langtur, er det viktig å ha med førstehjelpsutstyr til deg selv og hunden din. Så lenge hunden din er med på tur, bør førstehjelpsskrinet til hunden være noe du automatisk pakker med.
Uhell kan skje når man ikke har en veterinær eller dyreklinikk i nærområdet. Da er det en trygghet å ha med et komplett førstehjelpsutstyr som trengs hvis hunden får småskader eller behøver akutt førstehjelp før veterinær oppsøkes.
Et førstehjelpsskrin bør sjekkes med jevne mellomrom, spesielt før dere legger ut på langtur. Kanskje du trenger å fylle på noe, eller kanskje du har medisiner som har gått ut på dato? Det er lurt å rydde opp litt og ta en runde med påfyll før hver tur.
Mange dyrebutikker selger ferdig førstehjelpsskrin til hund. Da bør du sjekke om de inneholder alt som trengs og fylle på det som mangler. Det er også fullt mulig å lage sin egen, tilpasset din hund.
Fjellvettreglene gjelder like mye for deg, som for hunden din. Ikke legg ut på langtur uten trening. Tilpass turen etter hunden. Det skal være en hyggelig opplevelse for både deg og hunden å gå i fjellet!
Dette bør førstehjelpsskrinet til hunden din inneholde
Fysiologisk sterilt saltvann (til dype potekutt, eller til å rense rusk i øynene)
Sårspray/ sårsalve/ sårserviett
Flåttfjerner
Pinsett og saks
Termometer
Medisiner til din hund
Plaster
Klotang
Smertestillende til hund (rådfør deg med din veterinær)
Sportsteip
Små ampuller med ørerens
Kremer mot insektsbitt
Blodstopp-pulver
Engangshansker
Hodelykt (eventuelt lommelykt)
Håndsprit
Små poser
Vis mer
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.