På sjekkpunkt Ruby sitter Jeff King og spiser en femretters middag. Landsbyen har rundt 180 innbyggere og et par uker i mars fylles byen av frivillige, veterinærer, media, turister og hundekjørere.
Landsbyen ligger ved siden av Yukon elva og var tidligere en travel gullgraverby.
King har en bunke sedler mellom seg og den lokale gjesten sin. Som førstemann til å komme halvveis sponser et hotell i Anchorage middag og 1500 dollar, i overkant av 12 000 kr. Foran spotlys og to tv kameraer får han servert champagne og rett etter rett som han drøvtygger mens øynene glipper. Siden løpet startet fem dager tidligere har han totalt sovet 4 timer og noen minutter, men her i Ruby skal han ta sin obligatoriske 24-timers hvile. King har vunnet Iditarod fire ganger og figurerer nesten alltid i topp ti.
LES OGSÅ: Angst før start i Alaska
(Bloggposten fortsetter under bildet)
HERREMÅLTID: Jeff King deler et måltid med lokalmannen Billy Honey i Ruby. Den lille landsbyen med 180 innbyggere regnes som halvveis på Iditarod løypa og førstemann dit får et femretters måltid og 1500 dollar, i overkant av 12.000 kr.
Det han ikke vet er at et par dager senere skal hundespannet hans bli angrepet av en snøskuter som resulterer i en drept og to skadede hunder. I natt skal en person på snøskuter visstnok ha angrepet leder av løpet Aily Zirkle som kom fra opplevelsen uten skader. Litt senere på natten mistenkes det at samme person angrep Jeff King på Yukon elva, hvor løypa går inn til landsbyen Nulato. Alaska politiet er underrettet og de har en mistenkt i arresten.
IDITAROD
Iditarod er et hundeløp som går gjennom Alaskas villmark. Det stopper i 23 landsbyer, sjekkpunkt, og på hvert sjekkpunkt kan kjørere sende opptil tre depot sekker med proviant til seg selv og hundene. Disse blir fløyet ut, da alle landsbyene har korte landingsstriper til småfly. Hver løper starter med 16 hunder og må ha fem hunder inn til mål. De kan sette igjen hunder på sjekkpunkt, hvor de blir tatt hånd om av veterinærer. Hvert sjekkpunkt har minst tre veterinærer som undersøker alle hundene når de kommer inn. Løpet er 1600 km langt og tar mellom 8-10 dager å fullføre og alle konkurrer likt på tvers av alder og kjønn. Fotojournalist Kristine Nyborg følger løpet for UTE. Les tidligere bloggposter her.
– Omtrent 20 kilometer før jeg ankom Nulato kom en av de mange snøskuterne som var på elva og kjørte på teamet mitt i høy fart. Den traff ikke sleden min eller meg, og jeg har det bra, men mange av hundene mine ble truffet. En ble drept, en ser ut som den har et brukket ben og en er i sjokk, sier King i et intervju til KNOM i Nulato.
Snøskuteren stakk av like fort som han kom. Etter å ha gitt førstehjelp til hundene puttet han dem i sleden og dro inn til landsbyen.
King og de resterende 11 hundene fortsetter løpet etter å ha fått førstehjelp og litt søvn.
– Jeg innser at dette er en nyhet, men jeg må snakke mye mindre om det hvis jeg er på løypa, fortsatte han til KNOM.
LES OGSÅ: Ti kvinnelige forbilder
(Bloggposten fortsetter under bildet)
NATT: Nordlys over Ruby.
Zirkle og King lå i teten i natt, men nå er det Brent Sass som ligger foran i løypa. Beste nordmann er brannmannen Robert Sørlie som har vunnet løpet to ganger før. Han har hatt litt mindre ulykker. Først vred han kneet da han satte foten mellom sleden og bremsen, så skar han seg i to fingre som måtte renses og teipes opp av en veterinær, før han knakk en tann da han bet i en frossen nøttebar.
– Den er borte, så det er ikke noe å syte over, sa 59-åringen om tannen før han for igjennom Ruby for å hvile utenfor landsbyen.
(Bloggposten fortsetter under bildet)
UTÅLMODIG: Robert Sørlie ankom Ruby, men dro igjen i all hast. Han tok med seg en av sekkene i depoet sitt og halm til hundene for å hvile langs løypa. Foto: Kristine Nyborg
Ralph Johannessen kjørte inn til Ruby med føttene fulle av is. Etter å ha stelt med hundene tok han samekniven og begynte å banke isen av før han la seg til å sove på en halvmeter bred benk inne på sjekkpunktet . En depot sekk fungerte som hodepute. Han er i skrivende stund på en 8. plass, men hverken Sørlie eller Johannssen har enda tatt den obligatoriske åtte-timers hvilen som mange tar på sjekkpunktene langs Yukon elva.
Det har derimot Joar Leifseth Ulsom gjort. Han dro ut fra Ruby med tørre sko etter et møte med overvann på vei inn. Han tok hvilen sin på neste sjekkpunkt, Galena, satte fra seg to hunder og er på vei til Nulato på en foreløpig 19. plass.
LES OGSÅ: UTEs test av tur- og treningsklokker
(Bloggposten fortsetter under bildet)
TIDLIG MORGEN: Hundespannet til Joar Leifseth Ulsom ankom Ruby like før soloppgang. Foto: Kristine Nyborg
Sigrid Ekran tok åtte-timers hvilen sin i Ruby. Hun kom inn med 13 hunder, men var bekymret for noen hunder med såre skuldre. I omtrent en time satt hun og masserte hundene før hun la tepper over dem og fikk i seg litt mat og hvile. Hun reiste ut fra Ruby i går kveld med ti hunder, og ligger foreløpig på en 23. plass.
SPESIALSERVICE: Sigrid Ekran masserer hundene som har fått fersk halm å hvile på midt i landsbyen Ruby.
Lenger bak foregår et annet løp. Tre nordmenn, Dag Torulf Olsen, Leif Idar Hjelvik og Lars Monsen konkurrerer om å bli Rookie of the Year, eller årets debutant, en gjev pris som alle de fire norske løperne foran dem i løypa har fått. Foruten en pengepremie er det regnet som en bragd å slå de andre førstegangs kjørerne. Foreløpig ser det ut som denne prisen kommer til å gå til en av disse tre nordmennene.
Dette løpet er på ingen måte avgjort enda. Lederne av løpet har enda over 500 km igjen, og om et par dager kommer de til havisen ved Beringstredet hvor vær og vind har knust mang en drøm om å vinne Iditarod. UTE drar til Unalakleet ved Beringstredet i dag og vil oppdatere derfra når løpet kommer dit.
HARDT LIV: Ralph Johannessen banker is av buksen og skoene etter et møte med overvann på vei inn til Ruby.
RUBY: Sjekkpunktet i Alaskas villmark sett fra lufta. Foto: Kristine Nyborg