Snørekjøring med hunden er en ypperlig måte å bli kjent med hundekjøring på. Det er enkelt, praktisk og veldig gøy! Snørekjøring med en eller flere løpeglade sprinthunder gir et enormt adrenalinrush.
INGEN BEGRENSNING: Bruk den hunden du har! Selv den minste og mest utradisjonelle hunderasen kan bli en god trekkhund. Foto: Therese Norman Andersen
Lesetid: 5 minutter
Det er fascinerende å se hundene jobbe mens dere snørekjører. Du må bruke både balanse, koordinasjon og rask reaksjonsevne for å følge med og holde deg på beina!
Her får du noen gode tips hvis du har lyst til å snørekjøre med hund.
Snørekjøring på ski gir deg god kontroll. Har du en svært trekkvillig hund, kan det å starte på pudderføre være å foretrekke. Da lander du mykt hvis uhellet er ute, og det går heller ikke like raskt i svingene som ved skareføre.
Er det barn som skal prøve seg bak hunden, kan man koble to kjørestrikker til hunden, en til barnet og en til en voksen ansvarlig. På ski er det enklere å støtte eller motivere hunden dersom den trenger hjelp.
Snørekjøring er en flott måte å starte deres hundekjørerkarriere på sammen. Det er rett og slett veldig gøy!
Det finnes mye spesialutstyr innen hundekjøring, men for snørekjøring er det ikke så komplisert.
Du trenger:
• Ski
• Magebelte
• Trekksele til hunden
• Kjørestrikk
• potesokker
Desto mer ivrig hunden din er til å trekke, desto viktigere er det med en godt tilpasset trekksele. Hvis hunden kommer med hvese-lyder når den trekker, presser den på hundens luftrør. Da bør du bør bytte sele. Selen skal gi hunden frie bevegelser i skuldrene, og ikke sitte for tett bak frambena for å unngå gnagsår.
Til deg selv bør du ha et magebelte og en line med strikk. Skiene du bruker bør være uten stålkant. Dekken og potesokker kan og være lurt å ha med til pauser, eller hvis det er skarpt eller veldig kaldt føre for hunden.
Til de aller raskeste hundene i for eksempel nordisk stil og konkurranser, bruker man skøyteski. Men for en liten tregere hund vil det gå altfor fort, da er klassisk bedre. Fjellski uten stålkant funker både i løypa og utenfor.
Potesokker bør man ha med i tilfelle hunden skader seg. Eller hvis det er veldig kaldt. Noen hunder løfter på labbene fra alt mellom -10 og kaldere.
Bygge motivasjon
Motivasjon er nøkkelen til suksess med hunden din. Den må ha løpeglede. Dette er medfødt, men det kan også bygges opp med riktig trening. Det kan være lurt å trene sammen med andre trekkvillige og erfarne hunder i begynnelsen.
Mange hunder kan være ukonsentrerte og stoppe opp underveis. For å unngå dette, kan du ha en «hare» foran deg. Det vil si en annen hund eller menneske som kjører foran dere i løypa som gjør at hunden får ekstra motivasjon til å ville fremover.
Gi hunden mye ros og gode tilbakemeldinger når den trekker og jobber fremover. For å bygge trekkmotivasjon for hunden, bør det være korte, men svært vellykkede og lystbetonte økter.
Gjerne i flatt og enkelt terreng hvor tyngdekraften gjør at dere svever av gårde så hunden får langet ut i full galopp. Oversiktlige løyper med god plass kan være lurt. Det anbefales også å unngå svært befolkede skiløyper.
Ved å koble din egen hund ved siden av en erfaren trekkhund vil du få svært mye hjelp! Erfarne trekkhunder jobber ofte jevn og konsentrert. Dette vil kunne smitte over på din hund.
Fysiske forutsetninger
God fysisk form på hunden er svært viktig. Dette er noe som bygges gradvis opp over tid. Trekkhunder som er avlet til å løpe langt eller fort, har et spesialisert eksteriør til nettopp dette. En liten hund med korte ben, må man derimot ta mye mer hensyn til.
Når du har god glid i skisporet, ligger ofte hunden i full galopp for å holde følge med deg. Å følge deg på ski er mye mer krevende fysisk enn å løpe løs når hunden styrer tempoet selv. Det blir som at vi skal spurte 60-metern over flere timer.
Gi hunden pauser og tilpass tempoet til hunderasen du har. I bratte nedoverbakker kan du gjerne ploge og holde tempoet nede. Da unngår du hard belastning på hundens skuldre. For mange spreke hunderaser vil snørekjøring gå som en lek!
Det viktigste er at du tar hensyn til hundens form og fysiske forutsetninger for at aktiviteten både skal være givende og fysisk oppbyggende.
Kommandoer
Når hundens motivasjon er på topp, kan det være lurt å lære inn gode vaner og kommandoer i løypa. Du kan lære hunden en «stå» kommando før start slik at den må vente på et «ja» signal før den får løpe.
«Høyre» og «venstre» er svært nyttig. I tillegg kan det være lurt å lære hunden å gå inntil høyre kant i skiløypa.
Passering av både andre skiløpere og hunder gjør turene enda mer behagelig og givende.
Næring
Rikelig med væske og næringsrik mat er svært viktig dersom dere drar på lange turer. Ha gjerne med en bærbar vannskål og litt energipåfyll for å få i hunden ekstra væske underveis.
På lange løp over mange dager får trekkhundene påfyll av kjøtt og næringsstoffer jevnlig gjennom hele dagen. Etterfylt av større måltid når de skal hvile. På kortere distanser holder det å gi hunden næringspåfyll etter trening.
For å få i hunden ekstra vann, kan det blandes ut med noe hunden liker godt som inneholder gode proteiner og fett. Da er det enklere å få i hundene nok væske.
Hundekjøring skal være gøy både for deg og hunden din. Det viktigste er ikke hvordan dere gjør det, men at dere koser dere på tur sammen!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.