Finn en hunderase som har egenskaper og er avlet mot hva som passer deg. For alle hunder kan bli gode turhunder. Du trenger nødvendigvis ikke ha en svært aktiv rase for at den skal bli en god turhund. Alle hunder liker nemlig å gå tur!
FRISTENDE: En godt trent, energisk og atletisk hund kan gi ekstremt mye glede, nytte og action i hverdagen og spesielt på tur. Men de vil ofte kreve mer i hverdagen, kreve at det legges ned mer arbeid i dressur, trening og utfoldelse enn med andre roligere raser. Foto: Therese N. Andersen
Lesetid: 9 minutter
Noen hunderaser er selvsagt bedre egnet som turhund enn andre, men det aller viktigste i valg av hunderase er at du velger en hund som passer til din generelle livsstil og familiehverdag.
Hvis du selv kun liker å rusle rolig ute i skog og mark, er selvsagt behovet annerledes enn hvis du er daglig på joggeturer, går flere oppturer annenhver dag eller bedriver mere fysisk krevende friluftsliv.
Dette vil sette høyere krav til fysikk hos hunden du har eller ønsker å skaffe deg.
Noen raser har rett og slett dårligere fysikk grunnet måten de er avlet på. I noen situasjoner er det svært praktisk med en liten hund du kan putte i ryggsekken om den blir sliten, eller som er enkel å løfte i bratt og svært krevende terreng. Men andre ganger kan det være like greit med en hund som er selvgående.
Noen ganger er det bra med en energisk hund med god utholdenhet, mens andre ganger kan det være kjekt med en rolig og sindig hund.
Det viktigste er at du bruker den hunden du har, og tilegner den kunnskap og trening som gjør at den blir den perfekte turhunden for nettopp deg.
Jakthunder
Mange forbinder muligens husky eller fuglehunder med skikkelige turhunder. Det er de helt klart! De er sterke, har god fysikk og er godt egnet både til å snørekjøre på ski, trekke pulk og bære kløv. Men det vil ikke nødvendigvis si at det er hund som passer til ditt turliv.
Vi skal forklare hvorfor: Både fuglehunder og huskyer har ofte sterkt jaktinstinkt.
Fuglehunden vil ha et ønske om å finne fugl. Den vil gjennomsøke terrenget for fugl, fordi det er det den er avlet for å gjøre! Den vil ofte løpe ut med stor radius, og det å jakte vil ofte stå høyest på en jakthund sin liste – enkelt og greit!
I en fuglehund får du god fysikk, god utholdenhet og en hund som tåler det meste. Men likevel setter det større krav til deg som eier å få lært inn en god innkalling så den kan springe løs, og klare å gjøre deg like spennende som fuglen.
Hvis du anskaffer hunden primært for å bruke på jakt er selvsagt saken annerledes. Men det setter høye krav til samarbeid, kunnskap og mengde trening, i raser som «vil mye». Energiske hunder er det lurt å bruke god tid på å lære å være rolige.
En husky er avlet for å være god trekkhund. De er ofte svært tilpasningsdyktige hunder som fungerer godt sosial med andre hunder og folk. De fleste trives aller best i flokk. Det er fordi de er avlet for å arbeide i et hundespann. Mange huskyer vil ofte ha et svært sterkt jaktinstinkt. Mange kan ikke slippes løse, men må gå mye i bånd.
En husky er avlet for å løpe milevis på fjellet. De har en spesiell drivkraft i seg. Den drivkraften er et stort ønske og en ustoppelig evne til å hele tiden ville fremover, uansett vær, føre eller hindringer. De er trekkhunder, og elsker å trekke, og bør få muligheten til å bruke disse evenene sine! Dette kan være vanvittig gøy på ski!
Men igjen vil det kreve mye av en eier for å få en slik hund til å gå pent i bånd og til å trives å være alene hjemme uten en større flokk. Det vil være enklere med en rase som har et naturlig ønske om å samarbeide enn med en husky som gjerne ønsker å komme seg fremover. Men er det en trekkhund du ønsker, så er ikke valget så vanskelig.
Pels på hunden
Mange tror og at god pels er viktig for en turhund. Det er selvsagt en stor fordel dersom du er på ekspedisjoner i de kaldeste vintermånedene over lengre tid. Da setter det og høye krav til gode poter og god matlyst.
Lang pels er derimot ikke nødvendigvis god pels.
I lang pels kan mange hunder få problemer med at det fester seg kvist, kvast og snøballer vinterstid. Tykkere pels isolerer både mot insekter og uvær. Men tett og kort pels kan i blant være like praktisk, så fremt hunden har god underull.
Men det som er flott, er at det i dag finnes dekken både i ull, vindtett- og vanntette materialer som kan medbringes. Noen hunder har begrensninger når det kommer til hvor tett og god pels de kan bygge. Dette er ofte genetisk.
Samtidig vil noen hunder med tilvenning kunne bygge bedre og kraftigere pels over tid. Dersom du er svært mye ute, bør du bruke sensommer og høsten til å la hunden få bygge bedre pels. Dette gjøres enklest ved å være mest mulig ute!
Hunderaser kan man snakke om i en evighet. Det viktigste er hvordan du former hunden din med trening og gode vaner. Start tidlig med å lære den ting som du ser på som nyttig både på tur og i hverdagen.
Fuglehunder og huskyer er fantastiske turhunder, men om du ikke er svært aktiv, kanskje en annen rase faktisk gir deg mere glede. En gjeterhund som kan gå uten bånd og følger deg og ditt tempo med litt trening eller en kortbeint liten tass du kan sette i ryggsekken når den blir sliten.
Det er viktig å se på rasens egenskaper. Spør deg selv, hva er denne hunden avlet for, og vil disse egenskapene være nyttig og positive eller faktisk skape litt utfordringer i din hverdag? En ting er sikkert: Alle hunder kan bli gode turhunder!
Nyttige triks å lære turhunden
Uansett om du bare er på dagsturer, eller overnatter i telt eller hengekøye er det flere nyttige ting du kan lære hunden din.
GÅ BAK
Spesielt på toppturer og i bratt eller smalt terreng er det å ha en kommando for at hunden din går bak deg veldig nyttig.
Det handler og om sikkerhet, så hunden ikke kan dra deg overende nedover. Dette læres enklest inn ved å gå på svært markerte single stier med mye vegetasjon rundt, eller vinterstid når det er tråkket en smal sti med snø.
De opphøyde kantene gjør at det er vanskeligere for hunden å presse seg foran deg. Plasser bare hunden bak deg på stien og gi deg en godbit for å holde seg bak deg. Prøver den å gå forbi deg, plasserer du den bare tilbake i posisjonen bak deg igjen. Gi hunden godbit bak deg (ikke belønn foran deg).
Når hunden begynner å forstå at det er bak deg den skal gå, kan du legge på kommandoen «gå bak». La det gå lenger og lenger tid mellom at hunden får godbit for å gå bak.
Når den klarer å gå ganske lenge bak deg uten godbit, kan du bevege seg på mere åpne stier, variere terrenget og trene på samme måten på forskjellige steder.
OPPSTALLING
At hunden din er rolig og legger seg ned å hviler når du slår opp teltet, henter vann eller bare når dere har pause er ikke bare veldig behagelig men og viktig.
En hund som skal prestere hardt fysisk, er nødt til å lære seg å slappe av når den kan, for å restituere godt nok.
Det å stalle opp hunden vil si at du binder hunden for eksempel i ett tre, og vender den til å slappe av der. Når hunden er sliten, mett og fornøyd etter lang tur er det en ypperlig tid å trene det på. For noen hunder går dette enkelt.
Noe kan du bare be om å legge seg.
Men for hundene som trenger mere hjelp til å falle til ro blir fremgangsmåten litt som alene-hjemme-trening av valp(eller voksen hund). Det er om å gjøre å la hunden være bundet såpass kort av gangen at den ikke begynner å protestere eller få panikk for å ikke være med deg. Deretter øker du tiden gradvis.
I starten kan du gi hunden et tyggebein når du binder den. Sørg for at den bindes fast en plass den ikke kan sysselsette seg så mye aleine. En plass der hunden gjerne kan se deg og hvor den kan ligge behagelig.
Er det flere andre hunder med, kan det være lurt å la de få litt avstand til hverandre de første gangene så de ikke prøver å leke med hverandre, da er det vanskelig å falle til ro.
Det handler om å binde hunden der du tror sjansen er størst for at den får god oppstallingstrening og klarer enklest mulig å falle til ro. Dette er noe man med fordel kan trene på ellers i hverdagen og. Bind hunden din innen rekkevidde mens du gjør andre ting utendørs.
Det er veldig behagelig med en hund som da bare slapper av fremfor å stå å klage eller gire seg opp fordi den ikke får være med.
For hundene som gnager på båndet, kan det være lurt å gå til innkjøp av lett kjetting så den ikke får gnagd over båndet sitt. Dette kan kjøpes på biltema, eller fås på hundekjørerbutikker.
Tips til telttur med hund
Skal du på langtur i varmen, bør man sjekke på forhånd om det er bekker hunden kan drikke vann av, ellers bør du ta med til vann til den. Å sette opp teltet ved et vann vil gjøre teltturen din mye enklere.
Da har du fri og enkel tilgang på vann, det er lett å ta oppvasken, hunden kan drikke når den ønsker, og du kan fylle på vann til deg selv eller du og hunden kan ta deg et bad om det er veldig varmt.
Det enkleste på turer over flere dager er å enten ha med seg tørrfor eller frysetørket hundemat. Dette veier lite, tar liten plass og er holdbart uansett temperatur.
Noen hunder vil nok kunne falle raskere til ro inne i et e telt enn i en hengekøye uten vegger de første gangene dere sover ute. Men alt kan læres, det handler mest om å gi hunden erfaring og vende seg til ting. Det viktigste på tur med hund er å ta hensyn til din egen- og hunden sin form. Utholdenhet og styrke er noe som bygges opp over tid.
Det samme gjelder erfarenhet og selvtillit når det kommer til å ferdes i mere krevende terreng.
Kos dere på tur, del litt matpakke og nyt utsikten sammen. Det finnes ingenting bedre enn å nyte en god solnedgang med en lodden pelsdott ved din side.
Kjekt utstyr å ha med til hunden på tur
Sammenleggbar vann/matskål
Liggeunderlag/dekken (for de frosne)
Myggspray til hund (Centura)
Vaier/kjetting til oppstalling (for de som biter av bånd)
Energi boost hund for lengre turer
Frysetørket mat/tørrfor
Sele for sikkerhet ved bratte turer
Potesokker (både forebyggende i steinete terreng men og hvis skader oppstår)
Førstehjelpsutstyr
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.