Du trenger ikke reise halve jorda rundt for å oppleve noe annerledes og eventyrlig. Disse turforslagene byr på vakker utsikt, evige øyeblikk og gode minner.
MANGE MULIGHETER: Ved Finse er det aktiviteter i alle fire sesonger, fra sykkel på Rallarvegen, vandringer og bretur på Hardangerjøkulen. Foto: Matti Bernitz Pedersen
Lesetid: 9 minutter
Norge er et unikt ferieland, både for nordmenn og tilreisende.
Turtipsene du finner nedenfor kan like godt egne seg som helgeturer også!
Sykkeltur – på Finnmarksvidda
På hjul under midnattssola: Smale stier inn gjennom bølgende viddelandskap, elver og innsjøer, koselige fjellstuer med badstu.
Finnmarksvidda er som skapt for terrengsykling, og firmaet Glød Explorer i Alta har spesialisert seg på å tilby slike opplevelser. De tilbyr både dagsturer og flerdagersturer, noen av dem går i traséen til sykkelløpet Offroard Finnmark, som er en utfordring for de tøffeste syklistene.
Når sola skinner døgnet rundt, er det bare dine egne krefter som setter grenser for turen. Sykler kan leies og myggen? Guidene har noen triks der også.
Reisen dit: Fly til Alta. Med bil tar det i underkant av seks timer fra Tromsø til Alta. Info: glodexplorer.no
Juvet Landskapshotell – hotellrom i ett med naturen
Har du sett filmen Ex Machina (2014) så vet du at filmen ble spilt inn i det fantastiske Juvet Landskapshotell. Lei deg inn for en helg og få en helt spesiell opplevelse både inne og ute. På en stupbratt elvebredd, mellom bjørk og furu og kampesteiner, ligger Europas første landskapshotellet på tunet til Burtigarden på Alstad i Valldal. Arkitektene Jensen & Skodvin ville tegne et landskapshotell som gikk i ett med naturen. Resultatet er syv små «kuber» på stylter, med glassvegger mot juvet nedenfor.
Alle rommene har en eller to vegger av glass, noe som gir spektakulær utsikt over naturen utenfor. Enkelte vil sammenlikne det med å sitte i en gapahuk – bare langt mer luksuriøst. Er opplevelsen rå inne, er den ikke snauere utenfor. Folka som driver Juvet har særdeles god kjennskap til områdene utenfor og inviterer til skreddersydde naturopplevelser. Og som de sier: Ei reise er berre ein omveg heim – og den som reiser, har noko å fortelje. Om sommeren kan du rafte, elvepadle, fjordfiske, padle kajakk, klatre og juve .
Reisen dit: Juvet ligger på nordvestkysten av Norge, i Norddal kommune - halvannen times kjøretur fra Ålesund, en time fra Åndalsnes via Trollstigen, og en time fra Geiranger. Fly til Vigra, Ålesund, deretter leiebil, ca. 10 mil. Info: Juvet.com
Helgelandskysten – de tusen øyers land
Kjente naturopplevelser:Torghatten (ikonisk fjell med hull i). De syv søstre (fjellformasjon), Vegaøyene (UNESCOs verdensarvliste)
Et unikt landskap, hvor storhavet møter et mylder av øyer i alle mulige størrelser. Et sted hvor bratte fjell stiger opp mellom skjær, holmer, smale kanaler og grunne sund. Hvite sandbanker lyser opp havet få meter under hvert padletak. Det er utrolig mange flotte viker, hvor du kan sove til havets lyder. Bølgeskvulp og sangen fra kystfugler dysser deg i søvn etter en lang dag i kajakken. Vær obs på store tidevannsforskjeller.
Reisen hit: Direktefly fra Oslo Lufthavn Gardermoen til Brønnøysund og Sandnessjøen. Det går også direktefly fra Trondheim Lufthavn, Værnes og Bodø Lufthavn til Brønnøysund, Sandnessjøen, Mosjøen og Mo i Rana. Tog: Nordlandsbanen går fra Trondheim til Bodø. Bil: E6 går gjennom Helgeland i innlandet og er korteste vei til Bodø. Info: Ut.no
Surfehelg på Jæren
Bruk helgen på å lære deg å surfe! Jæren byr på kanskje landets beste surfemuligheter. Frisk blæst på de jærske strendene, noe som gir gode bølgeforhold. Borestranda ligger sørvest for Stavanger og Sandnes, og byr på surfeforhold som passer for alle. Her arrangeres de fleste surfekursene, og er ypperlig for nybegynnere.
Surfestedene varierer etter vær og vind - fra Brusand i sør via Orre, Bore, Hellestø til Sola i nord. Kursene er først og fremst for nybegynnere, men det er mulig å tilpasse opplegget etter hvilket nivå deltakerne er på. Er man viderekommen kan man også leie en instruktør for dagen.
Hold på hattene – eller mer sydvesten. Kråkenes fyr er en av de mest værutsatte plassene i Norge. Her er det satt friske vindrekorder. Fyret ligger vilt og vakkert til i Vågsøy kommune, Sogn og Fjordane, mellom Ålesund og Bergen – og byr på overnatting ytterst i havgapet. Her er det mulig å overnatte noen dager og få den friske havlufta nærmest intravenøst.
Kråkenes fyr ble opprettet av Kystverket i og ble automatisert i 1986 og har en egen værstasjon som sender data til Meteorologisk Institutt. Er du heldig får du med deg både soloppgang bak Stadlandet og solnedgang i havet.
Her inviterer den uberørte naturen rundt fyret til oppdagelsesturer, fiske i havet, dyrekikking, guidete turer. Har du en ekstra dag, legg inn en dagstur til Hoddevik og Ervik som byr på fantastiske surfemuligheter.
Reisen hit: Fly til Florø, med bil via Riksvei 7, 15 eller E16. Det er bilvei helt frem til fyret. Info:krakenesfyr.com
Sykkeltur med overnatting i Oslomarka
Ingenting som å sitte utenfor stuedøra på Kikutstua med et glass iskald hvitvin en junidag, et par mil fra trafikksummende storby, og tenke at «dæven, storbyliv funker når man har dette å rømme til! »
Visst er vel Kikutstua i Nordmarka i Oslo et begrep for farende hovedstadsfolk, og har siden 1926 vært et populært utfluktsmål for solbærtoddytørste skiløpere i vinterhalvåret.
I 2010 sto Nye Kikut klart og er i dag et særdeles populært både sommer som vinter. Om sommeren er en familietur med sykkel inn til Kikut et ypperlig helgealternativ. Lei kano eller kajakk for padletur på Bjørnsjøen.
Overnatting: Overnattingspakke som inkluderer oppredd seng og håndkle, dagens middag, frokost og matpakke. Info:kikutstua.no
Til topps i Lofoten
Klyving over Vestfjorden: Vågakallen (943 moh.) er ikke det høyeste fjellet i Lofoten, men toppen rett nord for Henningsvær rager på lista over opplevelser i øyriket som ofte kalles verdens vakreste. Oppstigningen går i bratt terreng, og dette er ikke en tur verken for nybegynneren eller uværsdagen.
Den vanligste oppstigningen går fra Djupfjorden. Turen gås vanligvis uten klatreutstyr, men inneholder blant annet klyving opp en bratt renne og svapassasjen «Hustaket» eller «Taket», før du kan klyve helt til topps.
Guideboka advarer om at enkelte av passasjene er krevende og at det kan være vanskelig å finne veien. Men fra toppen slår utsikten det meste.
Reisen dit: Toppen ligger i Austvågøy kommune. Widerøe flyr direkte til Svolvær. Du kan også ta båt fra Bodø eller kjøre ferjefritt fra fastlandet på E10. Info:Boka «Turguide Lofoten» av Kristin Folsland Olsen
Nye Finse
Hotellet Finse 1222 er kun tilgjengelig med tog og ligger langs Bergensbanen, 1222 meter over havet – som navnet tilsier.
Steinboligen, «The Finse Mountain Lodge», er et spennende utgangspunkt for aktiviteter, lek og store naturopplevelser. Utradisjonell arkitektur med giga-panorama gir ypperlige ramme for umiddelbar naturopplevelse. Her er muligheter for å få et skreddersydd opplegg med fokus på mat, personlig service og muligheter for drøssevis av aktiviteter både sommer og vinter.
Folka som driver Steinboligen er erfarne naturfolk og gode kokker. Her er aktiviteter i alle fire sesonger, fra sykkel på Rallarvegen, vandringer og bretur på Hardangerjøkulen om sommeren, til lek med vinden og skiseil vinterstid og selvfølgelig – den gode skituren. Det er uendelige muligheter enten du velger en merket løype eller vil lage dine egne spor.
Reisen dit: Finse ligger i Ulvik Herad i Hordaland. Steinboligen ligger 150 meter fra Finse stasjon som er Bergensbanens høyestliggende jernbanestasjon, 1222 meter over havet. Det tar 2,5 timer med tog fra Bergen og 4,5 timer med tog fra Oslo. Info:steinboligen.no
Knutshø – luftig fottur i Jotunheimen
Knutshø stiger bratt opp på sørsiden av Gjende i Jotunheimen, i Vågå kommune. Opp til høyeste punkt på 1517 (moh.) er det en del stigning og litt kneskjelv hvis du ikke er helt komfortabel med høyder.
Følg stien oppover, noen steder er det bratt, men trygt i finvær. På grunn av sårbar natur, oppfordres du til å holde deg på stien på denne turen, og til å vente til etter 1. juli på grunn av hekkende fugl. I dårlig vær er det noen partier du bør holde deg unna.
På toppen av Knutshø har du utsikt over Besseggen, ned på Øvre Leirungen og videre mot Gjende, og glimt av Memurubu.
Du kan fortsette over hele ryggen og gå tilbake på sti langs foten av fjellet, vannet Leirungen og elva Leirungsåi.
Varighet: Turen opp tar ca. 1.5 - 2 timer. Hele rundturen ca. 5 timer. Reisen hit: Det enkleste er med bil langs riksveg 51 over Valdresflya. Parkeringsmuligheter ved rasteplassen. Følg stien mot Knutshø, som starter ved broen over den vesle elven Varga.
Er du i god form, er det også mulig å gjennomføre turen som en løpetur over Knutshø med start fra Gjendesheim
Jomfruland – Øyeventyr på morenerygg
Det er ingenting som øyliv! Rullestein, svaberg, eikeskog – Jomfruland, utenfor Kragerø i Telemark fylke, ser ikke ut som de fleste andre øyene langs kysten av Østlandet og Sørlandet.
Øya er en flat og grønn morenerygg, 7 kilometer lang, knapt en kilometer bred på det bredeste. Enger, kuer, skoger, grusveier, sandstrender, rullestein og selvfølgelig – de to fyrtårnene.
Her kan du jogge, fiske, leie sykkel – hør med Sykkel-Knut ved Tårnbrygga, bade eller bare sitte musestille på utsiden på rullesteinssiden av øya og se på havet rulle inn. Det funker det også.
Etter at de siste dagsturistene som ankommer med ferga fra Kragerø har reist, har du rullesteinsøya for deg selv. Nåvel, en liten overdrivelse – hyttefolket er en naturlig del av øya, men når sol blir tung gul, og du tar kveldsbadet fra svabergene på Saltness, etter å jogget gjennom eikeskogen og sandstranden på Øitangen – blir du eksponert for det som kalles øymagi!
For øyløpsentusiasten: Bli med på Jomfrulandsløpet i månedsskiftet juni-juli, et mosjonsløp tillatt for alle.
Jotunheimen er stedet for de store fjellopplevelsene. Her finner du tips til både dagsturer, fjellturer fra hytte til hytte og ryggtraverser med eller uten tau.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.