Slik får du en vellykket jakt

Senhøsten er over oss og den nordlige halvkula er i ferd med å ikle seg vinterdrakten. Her er fem tips for ei vellykka jakt!

Sist oppdatert: 26. oktober 2015 kl 22.41

Kalenderen viser at oktober måned er godt i gang. Sommeren som nylig gjorde sitt beste for å blåse liv i landet, er nå kun et minne bakerst i skallen.

Jeg ser tegnene tydelig i skogene og på fjellet. Rypa tripper nervøst mellom snøflekkene, samlet i store flokker på stadig flukt. Reinskalvene begynner allerede å virke svært så livsvante, der de følger flokkens stadige ferd over vidda.

Bak steinene ligger kanskje Fillefrans, jerven altså, på lur mellom steinene med et sultent blikk festet på fjellets nomader.

Ved antydning til svakheter hos et av de hulhårede individene blomstrer håpet, også for dette hardføre rovdyret.

Reven kom luskende bak huset vårt hvor vi bor, en sval kveld i forrige uke. Kanskje forsvant en av orrfuglens årsunger i raidet dens mot bjørkekrattet i liene mot nord?

For ikke å snakke om elgen. Ikke mindre enn to sterke kalver kom trippende etter gammel-kua, over de mosekledde furumarkene på innlandet, da vi passerte for ikke lenge siden.

Tid for jakt
Tid for jakt

Hver solnedgang teller, når verden stavner frem mot mørketid. Foto: Andreas Skagøy

Det er ingen tvil, en sommer har levd sitt liv, og blåst gnist i skaperverket. Nå er høsten alt på hell, og vinteren står på trappene.

Det medfører en avslutning på det lettvinte livet i naturen, og starten på den store testen for alle års-ferske skapninger der ute.

For oss, som jegere, betyr det at jakta går inn i en ny, hustrig fase.

 

Rifla tas frem, snikjakt blir selve bærebjelken i høstingen, nå når forholdene er på sitt vanskeligste.

Det er fantastisk å få ta del i det økologiske samspillet gjennom sesongene. Og få ta vår del, i en natur som stadig evner og overraske oss med hvor storslått den kan være!

Og få ta vår del, i en natur som stadig evner og overraske oss med hvor storslått den kan være!

Jaktgleden er noe som alle burde oppleve, og derfor tenkte jeg å dele noen små tips til deg som tar på støvlene, slenger børsa over skuldra, og begir deg ut i landskapet på jakt etter en god blanding av vilt og fine opplevelser.

Fem tips til deg som vil ha ei vellykka jakt

1. Planlegging

Jeg har vært tunglært når det kommer til planlegging. Det er like greit å innrømme det med en gang. Men, etter hvert som et utall jaktdøgn er lagt i ryggsekken, har også dette stabeistet begynt å skjønne viktigheten av å være i forkant av egne gjøremål.

Det er spesielt tre ting som jeg prøver å finne ut av, i god tid før avreise: Har du alt du trenger?

Pakk sekken en dag i forvegen.

Hva kan jeg vente meg? Sjekk kart og værmelding kvelden før.

Er hunden klar?

Ta med våtfôr, vann, dekken, og alt annet den firbente vennen din trenger.

Skumringen har kommet, men fokuset er enda på topp. Når som helst kan brase hvite vinger ut av krattene. Foto: Andreas Skagøy

2. Jaktkompiser

De fleste opplevelser er best når de deles. Bruk tid på å bygge relasjoner med andre jegere.

Hva med å arrangere en årlig jegermiddag, med litt av viltet dere har skutt under jakta?

Dra på skytetrening i lag og sett av ei helg eller tre til felles jaktturer.

Om du ikke kjenner andre jegere, er ditt lokale NJFF-lag, en flott plass å lete!

 

3. Skytetrening

Å skadeskyte vilt skal være et enormt nederlag for en jeger. For å unngå å påføre dyret unødig lidelse, er det mengdetrening med våpenet som gjelder.

Det er flere elementer som burde inngå i treninga før jakta starter. Noen av dem er:

• Tørrtrening: Før jeg går til skytebanen, øves det med klikkpatroner i stua. Lag et kryss med tape på veggen, og øv på anlegg i stående, sittende og liggende stilling. Prøv å få et jevnt og godt avtrekk, og på å finne målet i siktemidlene så hurtig som mulig.

• Avstandsbedømming: Lær de til å bli flinkere på å bedømme avstanden, og på å avgi skudd på ulik avstand. Det vil garantert gjøre deg tryggere i felt!

• Sikkerhet: Sikkerhet er alltid det viktigste på jakt. For å lykkes med det, under pressede situasjoner i skogen, må du starte allerede når du tar ut våpenet fra skapet. Sjekk alltid at ammunisjon er tatt ut, både med øyne og fingre. Sikt ikke på noen, ha på sikringen og hold fingeren fra avtrekkeren frem til du skal avlevere et skudd.

• Mengde: Skyt som om hvert skudd teller, og sett samtidig av tid og penger til å skyte mye.

4. Behandling av viltet

For meg, er bearbeidingen av viltet en minst like viktig del av opplevelsen som selve skuddet. Jakta blir en mye mer helhetlig opplevelse når du lærer deg å bruke mest mulig av det du har skudd.

Hva med å tørke skinnet, eller koke tunga (Storvilt) til pålegg? Koke kraft på bein eller lage leverpostei av levra (helst ungdyr)?

Det finnes utallige muligheter for den som har fantasi. Kona lagde for eksempel julekort med fjærpryden til de ulike fuglene vi felte i fjor.. Det ble en hit under juletreet!

Et triks er å ta med gråpapir eller avispapir i sekken, så bevarer du kjøttet på en god måte, til du henger det opp.

Kona lagde for eksempel julekort med fjærpryden til de ulike fuglene vi felte i fjor.

5. Smarte utstyrstips

Jakta skal ikke være preget av utstyrsjag! Men enhver jeger vet å sette pris på de gode hjelpemidlene, som gjennom år etter år bidrar til gode opplevelser i naturen.

Her er noen av de klare favorittene i min jaktsekk:

Fjellduken pro. Et fantastisk produkt til den som søket et godt, allsidig jakt og friluftsliv!

 En god og skarp kniv, med bukspretter

Svartkjel, fyrstikker, trekopp og kaffepose

Kart og kompass (Ja, det har blitt brukt selv på kortere turer..)

 

Ekteparet Elise Theoline (26) og Andreas Skagøy (26) fra Møre/Tromsø solgte leilighet og innbo for å realisere en felles drøm: Å vie et helt år til villmarksliv. Startskuddet gikk i august 2014, og de oppholdt seg i utvalgte områder i Nord-Skandinavia, der de levde friluftslivet over lengre perioder. Elise Theoline er tidligere kjent fra NRK-programmet Min ungdoms vår, som vant Gullruten og har blitt vist flere land. Andreas studerer fiskehelse, og drømmer om å beherske god gammel kunnskap om livet i villmarka. Følg paret på www.skagoy.com

Publisert 26. oktober 2015 kl 22.41
Sist oppdatert 26. oktober 2015 kl 22.41
 

Relaterte artikler

 

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen