Når inntektsgrunnlaget forsvinner, blir situasjonen alvorlig for mange i friluftslivet. Foto: Håvard Nystad
Lesetid: 6 minutter
Koronaviruset stengte alle betjente hytter frem til 1. mai, uansett hvor avsidesliggende de er. Selv ikke på Mogen, Glitterheim, eller Iungsdalshytta vil det være besøkende. 25. mars bekreftet regjeringen en forlengelse av smitteverntiltakene som ble innført torsdag 12. mars. Det skulle vært et yrende liv i fjellet nå. Det betyr at inntektsgrunnlaget for en stor del av sesongen nå vil forsvinne.
– For mange av vertskapene ved de betjente hyttene er dette svært alvorlig. Flere er private næringsdrivende som trenger påskesesongen for å betjene utgifter mot sommeren. Varer er kjøpt inn i stor monn, og når gjester uteblir totalt, sier det seg selv at det kan bli svært krevende fremover. Det sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.
«For mange av vertskapene ved de betjente hyttene er dette svært alvorlig.» Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT
– Det er tøft for hele DNT. Når turer avlyses og hytter stenges, er det kun medlemskontingenten igjen som inntekt for medlemsforeningene. I enkelte av medlemsorganisasjonene er derfor 80 prosent av de ansatte permittert, sier generalsekretæren.
DNT består av en rekke underorganisasjoner, som lokallag og spesialistgrupper. Disse har ulike inntektskilder, og noen lider mer enn andre. Særlig for DNT Oslo og omegn, som driver 23 av DNT sine betjente hytter, er situasjonen prekær. To tredjedeler av deres omsetning kommer fra hyttedriften.
– Foreløpige beregninger viser at vi vil ha en omsetningssvikt på mellom 40-50 millioner kroner hvis situasjonen normaliserer seg i mai. Hvis sommersesongen må avlyses som en følge av tiltakene vil vi snakke om en omsetningssvikt i størrelsesorden 150-200 millioner, legger generalsekretæren til.
«Frisk luft gjør godt, men vi håper folk opprettholder god avstand til hverandre om de er ute.» Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT
Skiforeningen sliter også
Skiforeningen har også sett seg nødt til å permittere en del ansatte. Nå opprettholder de kun grunnleggende funksjoner, som medlemsoppfølging, administrasjon og kommunikasjon.
Det er sesong for skigåing i marka rundt Oslo, men beredskapen på løypeprepping er begrenset. Det skyldes hovedsaklig at det har vært en dårlig vinter og at det er lite snø. I tillegg drifter skiforeningen en rekke hytter i marka, bl.a. Kikut, som har stengt og dermed også mistet inntektsgrunnlaget.
– Vi spiller en viktig rolle for mange i disse dager. Vi har stengt hyttetilbudet og vi holder preppingen i gang der det lar seg gjøre. Vi har også fokus på å bidra til dugnaden og formidle rådene fra myndighetene. Frisk luft gjør godt, men vi håper folk opprettholder god avstand til hverandre om de er ute, sier Trine Giving i Skiforeningen.
«Hyttene står jo enda, de som eventuelt må betale prisen blir de nåværende eierne.» Øivind A. Nilsen, professor i økonomi, NHH
Men er det mulig å gå konkurs?
Professor ved Norges Handelshøyskole, Øivind A. Nilsen, bekrefter at det kan bli tøft for det organiserte friluftslivet.
– Har en organisasjon lån og utgifter som de ikke kan betale, så er det klart at også en organisasjon som DNT kan gå konkurs. Men ressursene forsvinner jo ikke. Hyttene står jo enda, de som eventuelt må betale prisen blir de nåværende eierne. Kanskje ikke DNT selv, men vertskapet og private eiere av hytter, sier økonomiprofessoren.
– Inntektsgrunnlaget er hovedpoenget her. En slik hytte har kanskje 6 uker nå i vår- og påskesesongen og 10 uker om sommeren som sitt inntektsgrunnlag. Når de seks ukene nå forsvinner fordi hyttene må holde stengt, kan vi anta at opptil en tredjedel av inntektsgrunnlaget for disse hyttene forsvinner, legger han til.
Han forklarer videre at det er vanskelig å spå, men at vi i fremtiden kan se en økning av lokale turister i Norge.
– Optimisten i meg sier at reisevanene våre kan endre seg med dette. Kanskje vi kommer til å bruke Norge mer, så vi kan håpe på at etterspørselen vil ta seg opp, sier økonomiprofessoren.
Utenfor det organiserte
Memurubu turisthytte ved foten av Bessesggen i Jotunheimen er ikke tilknyttet DNT. Her er det Kjetil Sveine som er eier og vertskap på Memurubu.
– Vi har en rekke utgifter, men ingen inntekter. Nå er vi stengt for påsken og hvis det blir slik at sommeren ryker og vi ikke får hjelp, er det konkurs som truer, sier han.
– Det er en krisesituasjon. Uansett om du er DNT eller privat, så er vi i samme båt hele gjengen.
«Uansett om du er DNT eller privat, så er vi i samme båt hele gjengen.» Kjetil Sveine, driver av Memurubu
(Artikkelen fortsetter under bildet)
På Memurubu pleier de å planlegge sommersesongen allerede nå, ved å ansette hjelp, kokker og kjøpe inn varer til sommersesongen. Denne helgen kjørte Kjetil Sveine tilbake 4 snøscooterlass over Gjende med brus og drikkevarer han hadde bestilt opp foran sommeren.
– Hva kan en gjøre for å hjelpe? Vi har heldigvis ikke lån, men mye løpende utgifter. Vi er helt avhengig av at myndighetene kan hjelpe oss slik at vi har en økonomisk situasjon vi kan leve videre med, sier han.
«Vi i Skiforeningen snakker ikke om konkurs, men det er ganske alvorlig for hyttene vi driver i marka.» Trine Giving, Skiforeningen
Optimisme?
De store friluftsorganisasjonene opplever at mange gjerne vil bidra. Både DNT og Skiforeningen tydelige:
– Den viktigste støtten vi kan få er et medlemskap. Vi har fått mye støtte fra medlemmer i disse dager. Vi i Skiforeningen snakker ikke om konkurs, men det er ganske alvorlig for hyttene vi driver i marka. Det er vanskelig å si hvordan dette rammer i det lange løp, sier Trine Giving i Skiforeningen.
– Vi ser en veldig gledelig pågang av nye medlemmer, og vi får en strøm av henvendelser av private og bedrifter som ønsker å bidra. Vi oppfordrer de som har mulighet til å vippse til vårt Hyttefond. Dette kan være med på å gjøre en tung situasjon litt lettere for våre medlemsforeninger, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.