PÅSKETUR: Nærområdet byr på muligheter overalt, og det skjer mye i skogen på denne tiden av året. Foto: Gunhild Aaslie Soldal
Lesetid: 5 minutter
De statlige anbefalingene om Covid-19-viruset handler om begrensninger for hva vi kan gjøre og hvor vi kan dra. Det viktigste vi gjør i fellesskap, er å følge dem for å unngå smitte. Det samme gjelder ute i parker, på strender, i turområder og i skiløyper:
• Holde 1-2 meter avstand til forbipasserende
• Holde seg i små grupper, helst ikke flere enn fem
Samtidig oppfordres det også til å drive med friluftsliv og dra på turer i nærområdet. Med turmuligheter overalt og turutstyret liggende, hva kan man da finne på?
Ekspedisjon
Med restriksjoner på innreise og utreise ved landegrensene, begrenser de store langturene seg selv. Mikroekspedisjoner er det bare du selv som setter begrensningene. Kanskje ligger det et lite eventyr og venter bare noen timer fra døra di? For å unngå trengsel på parkeringsplasser og i offentlige transportmidler, kan man like godt bruke bena eller sykkelen når det er mulig. Les om Mikkel og Marius sine mikroeventyr.
Fjellskiturer
Det er ikke forbudt å dra på ski i egen hjemkommune, og det er lov å være dagsturist. Det er mye snø mange steder i fjellet. Enkelte steder er opp mot dobbelt så mye snø som vanlig på blant annet Haukeli, Sjusjøen, Sognefjellet og Filefjell. Alle DNT-hytter er imidlertid stengt, og Røde Kors og frivillige mannskaper anmoder folk til å ikke legge ut på turer som kan føre til belastning på helseapparat og nødnett. Det er også mange lokale ferdselsråd. Luster kommune oppfordrer til å unngå toppturer. espekter ferdselrådene og unntakstilstanden. Vurderer du å skaffe deg et par fjellski, får du en fin innføring her.
Kajakk
Noen er helårspadlere, mens andre starter sesongen nå når det begynner å bli varmere i været. Oftest er det vårskiturer og påskefjellet som får mest oppmerksomhet. Det handler om å velge sjøen og den stille fjorden om du har kajakk, Det aller viktigste vi gjør nå, er at mennesker kun møtes i små grupper med god avstand til hverandre, slik at vi ikke representerer en fare for å overføre smitte. Redningsselskapets anmodning er å ikke dra ut i båt og risikere at det oppstår behov for hjelp – som igjen vil kunne belaste redningsselskapets kapasitet og representere en risiko for unødvendig smitteoverføring.
Via Ferrata
Skal påska brukes til å planlegge sommerferien? Mange gir uttrykk for at de vil velge norgesferie, og Via Ferrata har blitt en populær attraksjon flere steder i landet. Her får du en oversikt over Via Ferrata-ruter i Norge, som kan være en spennende utfordring for store og små.
Kano
Kano er et genialt framkomstmiddel, for her kan du laste med deg litt av hvert og dra på eventyr, med eller uten fiskestang. Eier du ingen kano, kan du undersøke med ditt lokale idrettslag, roklubb, eller speidergruppe om de har kanoer til overs. Du skal heller ikke utelukke at naboen har en liggende, eller kanskje du til og med finner en på bruktmarkedet i nærmiljøet. Vi har en fin oversikt over turer her, men du trenger ikke reise langt heller. Det fine med kanotur er at det føles som en lang tur uansett hvor langt du drar, og at ethvert lokale vann kan innby til spennende kano-opplevelser. Denne handler om en kanotur til Dokkvatnet.
Langrenn
Så lenge det er snø er det håp. I Nordmarka i Oslo finnes det fortsatt spor, selv om det begynner å bli isete, og kanskje må du beregne å ta av deg skiene. Bor du slik til at du kan ta dagsreiser, så er det ingen som kan stoppe deg fra en langrennstur gjennom påskedagene, men vis hensyn – i år er det viktigere enn noen gang. Vær en god gjest og vipps et bidrag til løypelaget. Kan du forresten de uskrevne langrennsreglene?
Sykkeltur
Det er ingen skam å sette seg på sykkelen. Med en sykkel kommer du lengre og raskere framover enn når du går til fots, og også sykkelen kan lastes opp. Det er fortere å laste sykkelen enn å pakke bilen. Kanskje i år er året du skal gi bikepacking et forsøk? Vi har masse stoff om tursykling, og gi oss gjerne beskjed om du vil ha mer. Du kan begynne med denne artikkelen! Ellers er sykling på skare noe å starte dagen med.
Joggetur
Du utgjør ikke noen mer risiko for smitte ved å løpe, enn ved å gå en tur. Legg heller løpeturen til tidspunkter eller steder hvor det ikke er så mange andre på favorittstiene dine.
Å gå toppturer på ski er ikke forbudt, så lenge du oppholder deg i egen hjemkommune. Dagsreiser er lov. Husk å sjekke skredvarselet, som fortsetter som før. Særlig nå er det kritisk, siden det er rekordmye snø i fjellet enkelte steder.
Det oppfordres til å gjøre sine turer trygge for å unngå å belaste helsevesen og beredskapen unødig. Dette gjelder forsåvidt alltid, men ekstra mye å i år. Velg turer etter evne.
Tenne bål
Særlig i bynære strøk har det vært mye bålvirksomhet. Bålforbudet tiltrer ikke før 15. april, men det er likevel innført bålforbud flere steder. NRK Sørlandet om bålforbud i sør, og i Larvik kommune innføres et bålforbud som også gjelder engangsgriller og bålpanner. Det kan være at ditt nærområde tillater bålbrenning, men skogbrannfaren øker når det har vært tørt over lengre tid. Primus en fin plan b.
Her er noen knep til hvordan du du får fyr på bålet. Ellers kan kanskje Solo Stove være kjekt å vite om?
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.