FONDSBU: Den populære turisthytta gikk mot rekordomsetning denne vinteren, før Korona-viruset slo til. Foto: Solbjørg Kvålshaugen
Lesetid: 4 minutter
– Vanligvis er vi fem ansatte her nå, pluss meg. Vi gikk inn en travel periode, så vi hadde planlagt for fullt trøkk, forteller Solbjørg Kvålshaugen ved DNT Fondsbu i Jotunheimen.
Normalt ville det nå vært mellom 45-50 gjester hver dag framover. I vinterferien var det full rulle på hytta innerst ved Bygdin i Jotunheimen. Før Korona-pandemien traff Norge, lå det an til å bli rekordår for Fondsbu med 4000 overnattingsdøgn. Vintersesongen er like viktig som sommersesongen her. Hit kommer gjestene inn med beltebil eller ski, ettersom vegen fra Tyin er vinterstengt. De siste dagene har vært preget av telefoner om kanselleringer i lang tid framover, og milliontap i omsetning.
–Det føles helt uvirkelig, det er nesten som å være med i en film, sier hun.
Hvor lenge dette vil vare og om det kommer til å bli gjester her i påsken er det ingen som vet ennå, annet enn at det kan bli tøft for mange framover.
– Det har vært en skikkelig påkjenning. Den største er usikkerheten er omkring økonomien og forholdene for de ansatte. Da krisepakken fra fra staten ble kjent skjønte jeg hvor mye jeg hadde bekymret meg, for da kom tårene. Jeg setter alltid gjester og personalet først. Det handler om eksistensen vår. Fra å ha fullt hus og god omsetning til nesten ingenting, sier hun.
– Hva sier gjestene som avbestiller?
– Det skyldes Korona, det er bare slik det er. Det forstår vi veldig godt, og ønsker alle velkommen igjen når det roer seg, det er ikke annet å si, forteller Solbjørg.
Kommet for å bli en stund
Vennene John Ulrichsen og Sandy og Jim Gregson er stamgjester på Fondsbu. De kom til Norge i midten av februar, lenge før Korona var på radaren. De pleier å være i Norge i lengre perioder av vinteren hvert år, og har ennå noen uker igjen av oppholdet. De tar nyhetene utenfra med ro.
Jim og Sandy Gregson som kommer fra Manchester i England Det de imidlertid er innforstått med at oppholdet kan bli lengre.
– Vi går på ski. Noen dager går vi litt saktere. Vi er her på ferie, vi er ved god helse, er glade og uten problemer. Det morsomme er at det er så mye snø. Hjemme i Storbritannia er det vått og lite snø, så det er alltid fint å komme tilbake hit. Nå er det så mye at vi ikke vet hva vi skal gjøre med alt. Nå prøver vi å ikke kutte ferien vår, men reiseproblemet kan bli at vi må være her lengre, forteller Jim.
«Akkurat nå føler vi at vi er på det tryggeste stedet i verden». John Ulrichsen
(Artikkelen fortsetter under bildet)
John er spent på hvordan selve utreisen vil bli, med varsel om stengte grenser til Australia.
– Akkurat nå føler vi at vi er på det tryggeste stedet i verden. Vi kan ikke tenke oss noe bedre sted å være akkurat nå. Vi trives veldig godt på Fondsbu, og har det slik som vi pleier. Det uvanlige i år er at vi trolig er de eneste i Jotunheimen som kan nyte å være her. Vi kan ikke konsentrere oss om noe annet enn å kose oss. Vi håper at vi vil huske denne hendelsen for at det var noe vi overlevde, sier John.
Gjengen på Fondsbu holder seg oppdatert på rikets tilstand og verdensbildet fra dag til dag. Både ordføreren, rådmannen og DNT sentralt er orientert om situasjonen på Fondsbu. Bortsett fra at det er litt mer spredte bord og stoler, er forholdene som normale på Fondsbu.
– Så lenge det er gjester, kan vi ikke stenge, og døra er åpen, selv om de blir møtt i døra og må gjennom et lite intervju og med en forklaring på de til en hver tid reglene som gjelder, forteller Solbjørg.
Det smerter litt ekstra med all maten som de har fått fraktet inn for sesongen, og som nå må kastes.
– Vi får fryst ned en del og foredlet noe. Men det er alt med begrenset levetid, som agurk, tomat, salat, egg. Jeg hater å kaste mat og vi vi får ikke returnert, så det blir tap, sier hun.
KORONA-STENGTE DNT-HYTTER
Myndighetene har oppfordret alle om å holde seg hjemme, og DNT ber alle respektere det. Betjente hytter, altså hytter med betjening og matservering holder stengt. Av sikkerhetshensyn for de som enda ikke har kommet seg ned fra fjellet har de nå et selvbetjeningskvarter, altså uten ansatte, men med mulighet for å finne matlager. Ved enkelte betjente hytter som ikke har mulighet for selvbetjeningskvarter er det et minimum av bemanning for å ivareta sikkerheten for de som enda ikke har returnert hjem.
Disse betjente hyttene er pålagt stengt av kommunale smittevernmyndigheter og vil heller ikke ha selvbetjent kvarter:
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.