For Leirvassbu ryker nå hele vintersesongen på grunn av smittesituasjonen og det muterte varianten av korona-viruset. På Turtagrø avventer de til 21. april.
UÅR PÅ LEIRVASSBU: De nye, nasjonale retningslinjene gjør det umulig for Leirvassbu å holde åpent. De har valgt å avlyse hele vintersesongen. Foto: Christian Sulheim
Lesetid: 6 minutter
Foran en vinteråpning skal det fraktes inn varer, brøytes veg og medarbeidere som skal være beredt på å ta imot flere tusen gjester.
Enkelte DNT-hytter holder åpent i fjellet, mens andre ser seg nødt til å stenge som følge av de gjeldende korona-restriksjonene. Flere fjellhytter og turisthoteller tar nå avgjørelser som får konsekvenser for resten av sesongen.
Turtagrø Hotel i Vest-Jotunheimen opplyser at de utsetter åpningen, som var planlagt å skje i påsken.
– Situasjonen i år er verre enn i fjor, den kan ikke sammenlignes, sier Ingunn Weka, som er daglig leder for Turtagrø Hotel.
– Vi har hatt løpende vurderinger helt fram til nå, og snakket med ordføreren, smittevernslegen, NHO og også Sognefjellshytta, og alle er enstemmige om at det ikke er tilrådelig at vi åpner nå, sier hun.
De har likevel et håp om at situasjonen kan se annerledes ut om noen uker, og planlegger for å kunne ta imot gjester til 21. april.
– Det er en ganske tom følelse å ha tatt den avgjørelsen. Varer var handla inn og staben er klar, og vi hadde økt smittevernstiltak, men det ville også vært en enorm byrde om det skulle bli et utbrudd. Vi må bare tenke at det er det rette i dagens smittekilde, sier Weka.
Tar ikke sjansen
Leirvassbu befinner seg lengre øst i Jotunheimen og tilhører Lom kommune. Her var planen å åpne Leirvassbu 18. mars, men de besluttet å holde stengt da de så hvordan situasjonen utviklet seg.
– Vi tar ikke sjansen. Vi har ventet i det lengste, men vi har funnet ut at det blir fryktelig vanskelig å holde åpent, forteller Christian Sulheim i Top of Norway.
Leirvassbu i Lom er et yndet turmål for både hytte til hytte-prosjekter og som base for toppturer. Etter regjeringens pressekonferanse 9. mars ble mange av de organiserte fellesturene som går innom Leirvassbu kansellert.
Det er ikke vinterveg helt inn, veien åpnes ni kilometer innover dalen. De siste seks kilometerne fraktes gjester og bagasje med snøskuter eller bandvogn. Eller de tar skiene fatt. I år var «korona-kapasiteten» fullsatt, i tillegg til ventelister. Ikke minst i forbindelse med Høgruta i Jotunheimen, som har blitt en populær flerdagers klassikertur gjennom Jotunheimen.
– Det er klart at det får konsekvenser. Vintersesongen utgjør halve overskuddet av et år. Men noen ganger må du sette helsa og trygghet til gjester og medarbeidere foran økonomien, Vi vil ikke sette oss i en slik situasjon, sier Sulheim.
I tillegg til faste gjester, der mange kommer igjen år etter år, er det alltid noen som kommer for å overnatte i telt, og benytte sanitæranlegg.
Ved Glitterheim i Jotunheimen pleier snøen å ligge fra 1550 meter første på sesongen. Knut Vole hadde planer om å holde åpent fra påske, men har nå gjort helomvending.
Dermed forsvinner en hel vintersesong som så ut til å bli ganske bra økonomisk.
– Ellers er det mye emosjonelle verdier. Glitterheim har hatt åpent siden 1907, til og med under andre verdenskrig var hytta åpen. Nå har vi to vintersesonger på rad som ryker for oss, og det er tøft, sier Knut Vole.
Vinteren 2021 var det lagt opp til rundt 20 organiserte turer som nå utgår. Høgruta i Jotunheimen har vært et kjærkomment konsept de siste årene.
– I 1990 var det 150 som forflytta seg mellom hyttene i Jotunheimen om vinteren, mens nå er det få som går i fjellet vinterstid. I 2019 var det 10 personer. På Glitterheim har vi hatt opptil 300 personer på en natt. Hele vintersesongen minnet mer om påska. Høgruta har vært med og holdt trafikken oppe, forteller Vole.
Få dager senere måtte Gjevilvasshytta ved Trollheimen stenge ned, etter at en gjest fikk påvist smitte av et mutert virus. Ingen andre fikk imidlertid påvist smitte etter hendelsen der.
Trondheim Turistforening (TT), som driver Gjevilvasshytta, har likevel bestemt at den populære hytta ikke vil ikke være betjent i påsken. Den ubetjente fløyen vil være mulig å bestille for familiegrupper.
Talsperson for TT, Frode Støre Bergrem, er glad for at smitteutbruddet ikke eskalerte, da han plutselig stod i situasjonen å måtte sende 25 gjester hjem i karantene.
– Det er veldig krevende, for du får en situasjon der alt blir veldig usikkert. Vi var heldige som hadde klare rutiner, og som har jobbet mye med risikovurderinger. Samtidig vil jeg rose kommunehelsetjenesten i Oppdal, som var gode å ha og for at vi fikk god kontroll på situasjonen. Det var ingen andre som ble smittet etter hendelsen. Men det er var en tøff situasjon å stå i. Både frykten for at betjeningen din, ansatte og gjester skal ha fått pådratt seg alvorlig sykdom.
Hva gjør at dere velger å ikke ha betjent tilbud i påsken?
– Vi valgte å ha det i vinterferien, så det er et godt spørsmål. Den gang oppfordret fra regjeringen nordmenn til å ta vinterferie. Nå er imidlertid reglene ganske strenge. Vi oppfordres til å ikke dra på unødvendige reiser. Hyttene våre er et kollektivsystem, der mange bruker de samme toalettene, den samme matsalen og det er en samling av folk på våre hytter. I tillegg er det om folk blir syke, hvilken ekstrabelastning dette vil gi på både redningsmannskap i fjellet og hos kommunene som blir berørt. Vi har hatt tett dialog med alle kommunene, sier Bergrem.
Hele DNT-hytter kan bookes av familier og kohorter
Turistforeningen har åpnet for familier og kohorter som kan bestille hytter som de kan garantere å ha helt for seg selv. Du finner og bestiller disse hyttene på ut.no.
– Vi har 450 selv- og ubetjente hytter over hele landet. Hyttene ligger på fjellet, i skogen og ved kysten. Dette er et smittevennlig alternativ til alle de som drømmer om hyttetur i påsken, sier Dag Terje Klarp Solvang.
DNT opplyser at kvisting av ruter i fjellet vil bli gjort uavhengig av om hytter er åpne eller ikke.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer UTE,
Terrengsykkel, Fri Flyt, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Utemagasinet.no er friluftsfolkets nettsted. Gjennom grundige utstyrstester, turreportasjer, og intervjuer med aktuelle friluftsprofiler får du inspirasjon og tips til dine egne turer.