Derfor drar surferne til Hoddevika

Hoddevik, eller surfevika, er favoritten til mange norske surfere. Skulle bølgene utebli, er den hvite sandstranden et av de vakreste stedene i verden å reise på bomtur.

Sist oppdatert: 25. mai 2021 kl 10.30
hoddevika
DER NEDE: Hoddevika. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 4 minutter

Det skurrer i radioen rett før Hoddevik.

De fleste kanalene har allerede forsvunnet. Nå blir også stemmen på P1 uklar. Signalene blir borte.
– Vi skrur av, sier kjæresten min i bilsetet ved siden av. 

Reisebeskrivelse lengre ned i artikkelen! 

Hun ser ut over de grønne fjellene som stuper rett ned i havet. Jeg klemmer hardt rundt rattet og stirrer på den smale, bratte veien som skjærer seg nedover fjellsiden. 

I de siste svingene ned til Hoddevika skal soundtracket være stillhet, måker eller lyden fra store nordsjøbølger. 

Foto: Christian Nerdrum
Foto: Christian Nerdrum

Omtrent så langt vest i Norge det er mulig å komme uten å bruke båt, ligger en gresslette med et tjuetalls hus mot en halvmåneformet, lang, hvit sandstrand.

Den forblåste husklynga klemmes sammen av bratte fjell på tre sider.

Utenfor den siste, den med stranden, ligger Nordsjøen. Derfra pumper en nesten endeløs kø av lavtrykk store, kalde dønninger mot land.

Hoddevik er, ved siden av Jæren og Lofoten, en av favorittplassene til norske surfere på bølgejakt.
 

I dag er bølgene små, men utenfor et vindskeivt båtnaust går jeg ut i sjøen. Jeg legger meg på brettet og padler utover.

Bortsett fra et par sjøfugl og en og annen båt langt ute, er jeg alene i vannet. Et stykke ut i bukta setter jeg meg på brettet og veksler mellom å sitte og se innover mot den hvite sandstranden og utover mot horisonten.

Når den første brukbare bølgen kommer, legger jeg meg igjen på brettet og padler alt jeg kan innover.

Jeg fanges av det hvite skummet og reiser meg ustøtt på surfebrettet. Det tar meg helt inn til stranden.

Sånn holder jeg på hele dagen, og etter hvert blir det flere i vannet.  Ved siden av meg hører jeg entusiasmen fra et nybegynnerkurs med en surfeinstruktør fra Førde.

På den andre siden ligger en kar med strikkelue og langt skjegg. 

– Vært her lenge, spør jeg innimellom bølgesettene.

– I en uke, svarer han og peker smilende på et telt ved stranda.

Nesten alle som reiser til Hoddevik, kommer for bølgene. Likevel kan det godt hende at du våkner til dager med blikkstille hav.

Til dager da bølgene er borte og det ikke er noen grunn til å gå i vannet. Det er likevel ingen grunn til å bli skuffet.

For det finnes verre steder å reise på bomtur til enn akkurat her.

 

 

HODDEVIK, STAD

OVERNATTING: Det er tre overnattingssteder i Hoddevik; Strandro, Akka og LaPoint. Alle har en avslappet og tilbakelent atmosfære som minner om rimelige vandrerhjem i Asia eller Sør-Amerika. 

I tillegg til de tre overnattingsstedene i Hoddevik, er det flere på Stadlandet og i Selje og på Måløy lenger sør. På Måløy er det tre fyr som tilbyr overnatting. Et av dem, Kråkenes Fyr, ligger på en høy klippe helt ytterst i havgapet og har fantastisk utsikt over en av Norges barskeste kyststrekninger.

REISEN DIT: Stad ligger omtrent tre timer sør for Ålesund, nesten ytterst på Stadlandet, nord i Sogn og Fjordane. Fra Oslo tar bilturen (over Strynefjellet) i underkant av åtte timer. Fra Bergen tar bilturen omtrent fem timer, men det går også ekspressbåt til Selje (halvtime fra Hoddevik).

Både fra Ålesund, Bergen, Trondheim og Oslo er det mulig å komme seg med offentlig kommunikasjon til Maurstad eller Leikanger. Derfra er det mulig å avtale henting med overnattingsstedene. Egen bil er likevel å foretrekke for når det ikke er bølger i Hoddevik, kan forholdene være bedre i Ervika som ligger en halvtime unna.

Selv om Hoddevik ikke har mer enn 30 innbyggere, har en av pensjonistene i bygda butikk i kjelleren. Åpningstidene er fleksible og varierende. Sjekk datostemplingen på litt ukurante varer.

MER INFORMASJON: www.stadsurfing.com / www.lapoint.no / www.nordfjord.no

 

 

Publisert 25. mai 2021 kl 10.30
Sist oppdatert 25. mai 2021 kl 10.30

Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen