God vind for friluftsliv

Friluftslivsbransjen vokser i hele Europa. I Norge har de fleste kjennskap til merker som Bergans, Norrøna og Helsport. Utenfor Norge er virkeligheten ganske annerledes.

Sist oppdatert: 4. august 2014 kl 10.28
TØFFERE PÅ BORTEBANE: – Det er en jungel i hvordan vi skal skjønne 16 markeder på en gang, sier Norrøna-sjef Jørgen Jørgensen, som likevel kan notere positiv vekst i alle land de er i. Alle foto: Gunhild Aaslie Soldal
TØFFERE PÅ BORTEBANE: – Det er en jungel i hvordan vi skal skjønne 16 markeder på en gang, sier Norrøna-sjef Jørgen Jørgensen, som likevel kan notere positiv vekst i alle land de er i. Alle foto: Gunhild Aaslie Soldal
Lesetid: 5 minutter

Bergans, Norrøna og Helsport er kjente aktører for norske friluftslivsfolk.

Men de blir små når 950 europeiske sports- og friluftslivsprodusenter fra 42 land stiller på den årlige Outdoor-messen i Tyskland. Her møter de innkjøpere og viser fram neste års kolleksjoner.

I Norge har ni av ti nordmenn kjennskap til hva Norrøna er og driver med. I Europa er det nesten ingen.

Norrøna-sjef Jørgen Jørgensen medgir at det er en ganske annen virkelighet å posisjonere seg utenfor Norge. 

– Det er en jungel i hvordan vi skal skjønne 16 markeder på en gang. Forventningspresset blir heller ikke mindre med årene, både fra kundene og oss selv. Vi har satset spesielt på lettvekts turklær. «Spot on», sier franskmenn. «Oi, det var nytt», sier tyskerne, så vi må tilpasse oss, sier Jørgensen. 

Han er likevel fornøyd med at Norrøna kan notere tosifret prosent vekst i alle markedene de er i.

Norrøna Sport er 100 prosent eid av Arktis Holding, som hadde en omsetning på 360 millioner kroner i 2013. 

– Det er ingen «walk in the park». Det er tøft overalt, men det er mulig å lykkes. Mitt inntrykk er at det er en liten fordel å være norsk. Norge har en generelt bra standing. Vi representerer sunne verdier, vi har et stabilt politisk system og vi har ikke vært i krig eller strid med andre land. Vi opplever at slikt betyr noe, sier han. 

«Mitt inntrykk er at det er en liten fordel å være norsk. Norge har en generelt bra standing, vi representerer sunne verdier, vi har et stabilt politisk system og vi har ikke vært i krig eller strid med andre land. Vi opplever at slikt betyr noe.» 

Jørgen Jørgensen, Norrøna-eier

Standen er pyntet med Norrønas sommerkolleksjon for 2015, som blir like fargerik som den har vært de senere årene. 

– Jeg tror en av grunnene til at det går så godt for oss, er at kundene tror på det vi sier fordi vi har gjentatt det samme i sju år nå. Vi snur oss ikke etter vinden og dermed vet kundene hvor de har oss. Vi bruker mye ressurser på produktutvikling, vi har flinke folk i staben og vi har brukt mye tid på å finne andre distribusjonskanaler utenfor de store kjedene. Det har vi lykkes med, sier han.

Friluftslivsmarkedet fortsetter å vokse i Europa. I fjor økte det totale markedsvolumet med 2,8 prosent, mens verdien økte med 3,1 prosent. Den totale markedsverdien på innsalg var 4,8 milliarder euro, anslått til salgsverdi på over 10 milliarder euro, ifølge European Outdoor Group (EOG).

Samtlige norske produsenter står side om side i det som kalles Scandinavian Village. Ifølge administrerende direktør i Bergans, Ragnar Jensen, spiller det liten rolle. De kunne stått nesten hvor som helst blant de nesten 950 utstillerne. 

bergans
Bergans noterte 22 prosent økning i eksporten for 2013. – Det er vi godt fornøyde med, sier administrende direktør, Ragnar Jensen. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

I 1991 hadde Bergans en omsetning på 8,7 millioner kroner. I år ligger selskapet an til en omsetning på 700 millioner. 

Bergans-sjefen bekrefter at det har vært en god utvikling for det 106 år gamle selskapet med hovedkvarter i Hokksund.

I 2013 noterte Bergans 22 prosent økning i eksport, og per i dag har de 124 ansatte utenfor Norge. 

– Det er vi godt fornøyde med. Men internasjonalt er vi små, og vi må være dyktige, sier han.

Jensen mener det kontinuerlige arbeidet med produktutvikling må veie tyngst.

– Norge er et vinterland, og Bergans har gjennom sin lange historie hatt et godt rykte for sitt vintersportsutstyr, forteller Jensen.

Han trekker fram Jack Wolfskin, Vaude og Columbia som de største konkurrentene utenfor Norge. Bergans får i løpet av høsten et nytt lager på 10.000 kvadratmeter stort lager i Tyskland, som er et viktig marked. 

«Friluftsliv ikke bare en trend, det er en megatrend.» 

Rolf Schmid, president i European Outdoor Group

Men når materialer og fargevalg er nesten de samme hos konkurrentene, og det koker ned til detaljer som plassering av glidelås og lommer, blir kommunikasjon og selskapets image viktig.

– I Russland kan du finne Bergans-klær side som side med Prada og Gucci, forteller Jensen. 

– Hva synes du om det? 

– Det er problematisk. Det er jo et ganske annet image vi ønsker å signalisere.

– Men det går veldig bra i Russland, legger han til og ler.

Ulltøy som verken klør, lukter eller mister fasongen har etter hvert fått mange tilbydere i friluftslivsbransjen.

Markedssjef i Devold, Trond Sleipnes, er på sin side positivt innstilt til konkurransen.  

«Vi har drevet på i 160 år. At det kommer mer ull inn i markedet synes vi bare er fint.»

Trond Sleipnes, markedssjef i Devold

– Om vi kan konkurrere på markedene til bomull og syntetiske stoffer og klare å overbevise om at ull er best, er det bare bra, sier Sleipnes.

Skjermbilde 2014-08-03 kl. 23.46.45
Skjermbilde 2014-08-03 kl. 23.46.45

Devold nedbemannet nylig rundt seks årsverk av totalt 37 i Norge. Resultatet før skatt var på -9,1 millioner kroner i 2013. 

Driftsinntektene økte på sin side fra 137,2 millioner kroner i 2012 til 167,8 millioner i fjor.

Omsetningen fra 2012 til 2013 økte med 32 prosent. 

Norge er utvilsomt Devolds hovedmarked, men det er positive bevegelser på gang.    

– Det er i hovedsak Skandinavia vi har hatt vesentlige endringer i, med vekst i både Sverige, Danmark og Finland, forteller Sleipnes. 

Møtet med Europa-markedet gjør han optimistisk. Sleipnes er stolt av å representere Devold. 

– Vi spinner vår egen ull, vi farger garnet selv. Vi er engasjert i dyrevelferd, og har sporbarhet helt tilbake til sauene vi henter ulla fra. Vi merker på kundene at det er noe de er opptatt av, sier Sleipnes. 

Outdoor-bransjen

Skjermbilde 2014-08-04 kl. 08.31.05

For 2013 ble det rapportert vekst i nesten alle hovedkategorier i det europeiske friluftslivsmarkedet. Størst økning var det i fottøy (5,2 prosent) og sekker (2,7 prosent). Det var også god vekst i klær (2,5 prosent), tilbehør (2,3 prosent) og klatreutstyr (1,6 prosent). Den eneste kategorien som opplever nedgang, var telt (0,7 prosent).  

– Tallene er oppmuntrende. De viser at friluftsliv ikke bare en trend, det er en megatrend. Det er økende interesse for en aktiv og sunn livsstil, og gjenoppdagelsen av naturens verden, sier Rolf Schmid, president i Europeiske Outdoor Group (EOG).

Generalsekretær Marker Heid i EOG understreker at det ikke betyr at bransjen har det lett:

– Produsenter og forhandlere fortsetter å møte store utfordringer, som konkurranse fra andre kanaler og regioner i verden, noen ganske mette markeder, tøffere reguleringer og høye forventninger fra forbrukerne. Alle disse faktorene legger opp til et svært konkurransepreget miljø som kontinuerlig utfordrer det etablerte. Men det europeiske friluftslivsmarkedet er i en sunn tilstand, og fortsetter å sette spor på den globale scenen, sier Heid.

Publisert 4. august 2014 kl 09.12
Sist oppdatert 4. august 2014 kl 10.28
annonse

Relaterte artikler

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen