Randi Skaug
Randi Skaug (56) er eventyrer, forfatter, foredragsholder og inspirator. I 2004 ble hun første norske kvinne på toppen av Mount Everest, og hun har senere fullført Seven Summits, altså klatret på det høyeste fjellet på hvert kontinent.
I fjor høst kjøpte eventyrer Randi Skaug sin egen øy. Naustholmen i Steigen ble den utvalgte etter utallige somre tilbragt i nord. Ikke denne helgen, men neste, åpner hun sin helt egne turdestinasjon her – det er dette som er hennes neste, store eventyr nå.
– Det er litt magisk her oppe akkurat nå. Det har snødd litt i fjella, sola skinner, det blåser og det regner – og det hagler. Her har vi hatt alle årstidene i løpet av en times tid.
Randi Skaug er en reser på å padle: Etter tre somre med padling langs kysten av Nord-Norge er Randi Skaug og Sakteruta ved veis ende.
Randi Skaug snekrer og ordner. Siste «finish» før turdestinasjonen skal åpnes. Noe av det første som skal arrangeres her på Naustholmen er Eventyrjenterfestivalen, 24. - 26. juni, et samarbeid mellom Skaug, Hvitserk og turjenter.no. Som den første norske kvinne til å bestige Mount Everest i 2004 – brenner hun kanskje litt ekstra nettopp for jenter og tur.
– Det å være sammen om noe, når flere hjerter banker for det samme, det blir det god energi av! Denne øya skal bli et sted som yrer av liv, folk skal være på tur eller sitte i fjæra og prate «skit», forteller en entusiastisk Skaug til Utemagasinet.
STEIGEN: Å padle i Steigen er rimelig idyllisk. I området finnes 3000 holmer og skjær, turkis vann og hvite strender, forteller Randi Skaug. Foto: Hvitserk.
Eventyrjenterfestivalen
På Eventyrjenterfestivalen 24. - 26. juni skal Randi Skaug holde foredrag/workshops, blant annet om mental trening før tur. Ellers kan du være med på ulike kurs og workshops i klatring, utendørs matlaging, fotoreportasjer, redningskurs i kajakk, SUP, mental trening før tur - og mye mer. Man kan være med på både gratis aktiviteter og betalte kurs. Festivalen er et samarbeid mellom Randi Skau, Hvitserk og Turjenter.no. Les mer her.
– Trenger jenter et ekstra «push», mener du?
– Nei, det mener jeg ikke at de gjør. Men jeg har troa på å skape en setting hvor jenter synes det er trygt å «gutse». At det ikke nødvendigvis må være gutta som er de tøffe og som skal prøve alt først.
– De siste årene har jeg for eksempel padlet mye. I padlemiljøet er det masse flinke jenter som tør å være først ut. Tør å vise hva de er gode for.
Men det vil jo bli innslag av det motsatte kjønn, sier Skaug lurt.
– Selv om dette er en egen jentefestival, har vi ikke noe forbud mot menn. Det skal vi ikke ha noe av! Vi må jo trossalt ha noen trivselshaner. For eksempel er lederen for klatrekurset en trivselshane fra Nepal. Tshering Pande Bhote heter han, og har vært noe så lite som seks ganger på Mount Everest.
LES OGSÅ: Kirkespiret ved Leirvassbu
KLATRING: Steigen er ypperlig for klatring. Foto: Kristin Folsland
LES OGSÅ: Guide til Rallarvegen
Skaug gleder seg til å ta fatt på sitt ferske eventyr - hun liker tanken på å skape noe selv.
– Jeg liker jo å snekre og male, jobbe og være i aktivitet. Det blir det nok av her ute. Det å skape noe er utrolig moro, det er dette jeg skal drive med nå. Sammen med vennlige gjester skal vi skape en liten «lykkeøy».
– Men jeg kommer jo fortsatt til å dra på eventyr da. I vinter skal jeg for eksempel gå på ski i Iran. Men jeg skal være her om sommerne. I lang tid fremover.