I forslaget til revidert nasjonalbudsjett (RNB) går regjeringen inn for at kompensasjonsordningen for frivillighet og idrett endres til å kompensere for bortfall av flere typer inntekter og flere typer arrangementer, blant annet inntekter fra utleie av organisasjonseide bygninger og anlegg.
– Vi har spilt inn til regjeringen og Kulturdepartementet at det er de tapte inntektene fra driften av våre 550 hytter som har størst konsekvenser for medlemsforeningene i DNT. I tiltakspakkene som allerede er lansert falt DNT mellom to stoler. Nå legger regjeringen opp til en ordning som kompenserer den delen av vår virksomhet som er mest kritisk, og hvor vi opplever de største tapene, sier Solvang.
I korona-månedene har de fleste DNT-hyttene holdt stengt som følge av reiserestriksjoner og smittehensyn. Fondsbu holdt åpent for tre langreiste gjester.
Ifølge DNT koster det rundt 180 millioner kroner i året å holde hytte- og rutetilbudet åpent. Virksomheten er svært sesongavhengig, og inntektene til drift og vedlikehold skapes i all hovedsak i påsken og gjennom sommermånedene.
Flere nye DNT-hytter er under planlegging. Mange av dem blir bynære. Etter 150-årsjubileet klarte Turistforeningen å samle inn 40 millioner kroner til et nyopprettet hyttefond.
– Alle våre inntekter brukes til å opprettholde et unikt felles tilbud med lange og stolte tradisjoner i Norge. Den nye tiltakspakken som regjeringen foreslår vil kunne hjelpe medlemsforeningene med å komme gjennom en svært kritisk periode, og vi har klare forventinger til at Stortinget følger opp. Nå gjør vi alt vi kan for å åpne opp igjen tilbudet vårt på en måte som samsvarer med rådene fra helsemyndighetene. Da kan vi bidra til at så mange som mulig får en aktiv sommerferie med flotte naturopplevelser, sier Solvang.