– Det er første gang Fjellfilmstipendet blir delt ut i år, og til tross for at det ikke har vært noen stor markedsføring har det vært sterke kandidater å velge blant, forteller jurymedlem Gunhild Aaslie Soldal, redaktør i UTE.
– Det er inspirerende å være med og bidra til at gode filmprosjekter kan bli en realitet. For oss som har samarbeidet med filmturneer som BANFF og EOFT i mange år, er det meningsfylt å bidra til å heve kvaliteten på norske produksjoner, sier hun.
Målet med stipendet er filmskapere som trenger støtte til å realisere et filmprosjekt. Juryen vektlegger filmprosjekter som kan bidra til å øke bredden og kvaliteten av filmer knyttet til friluftsliv, og som inspirerer til aktiv bruk av naturen, fremmer naturvern eller sikker ferdsel i fjellet.
HUSK: Billettsalget til Fjellfilmfestivalen 2019 åpner 3. april.
Se filmen fra Fjellfilmfestivalen 2018
Her er de to stipendvinnerne:
MIL Skifilm
Dette er et skifilm-prosjekt hvor Marit Rolvsjord, Lisen Strøm og Ida Hilde Gunleiksrud står bak.
Filmen skal være på ca. 15 minutter og er basert i Sogndal og Romsdalen med fokus på storfjellkjøring og mektig natur. Filmen vil også gi et innblikk i hvem kjørerne er, deres tilnærming til skikjøring og fjell. Gjennom filmen vil de formidle en reflektert fjellferdsel, og vise at det dette ligger til grunn for å få til rå skikjøring på en trygg måte.
Juryens begrunnelse:
Juryen har lagt vekt på at det er positivt med en norsk skifilm-prosjekt der jentene selv tar hovedrollen, og med fokus på skikjøring i Norge. Vi gleder os til en film som fronter personlig skiglede og som bidrar til å se mulighetene i norsk natur, og gleder seg til å se disse dyktige skikjørerne i aksjon.
Ida Gunleiksrud forteller at de er i gang med filmingen, men at vinteren 2019 ikke har vært den rauseste på snøfronten.
– Dette byr naturligvis på utfordringer når vi skal lage en skifilm. Etter en mild og tørr februar i Sogndal er vi nå i Romsdalen og har fått en ny vinter servert, med flere fine skidager. Vi har skaffa oss både drone og kamerautstyr, men har fortsatt mye å lære. Med god hjelp fra fotografene Rasmus Bjerkan, Terje Aamodt og Anders Eide har vi fått mye bra materiale, og gleder oss til å jobbe videre med dette. Vi krysser fingrene for at vinteren fortsetter i god driv.
Selv hadde de lyst til å prøve noe nytt. Alle tre har kjørt mye ski, vært mye til fjells og kjørt flere konkurranser, men filmaspektet ved skikjøring var nytt for alle.
– Plutselig hadde vi bestemt oss for å lage skifilm, forteller Gunleiksrud.
Hva skal skille denne filmen fra andre skifilmer vi har sett fra Sogndal og Romsdalen?
– Vinteren 2019 har bydd på en utypisk februar i Sogndal. Vi fikk ikke den pudderkjøringa som både vi forventa og seere forventer når de hører Sogndal og skifilm i samme setning.
Hva tenker dere om fjellfilmstipendet?
– Det viser seg at det trengs penger for å drive et skifilmprosjekt. Bidraget fra fjellfilmstipendet er med på å realisere prosjektet vårt og er gull verdt!
LES OGSÅ: Test av varme dunjakker
Eventyrlyst
Stipend nummer to går til prosjektet «Eventyrlyst». Dette er en dokumentarfilm om Skandinavisk ungdom som reiser til Finnmark for å bli bedre kjent med villmarka i Arktis. I filmen følger vi Vårinn og Jonas som i løpet av et år på folkehøyskole skal lære om friluftslivet i nord. Jonas kommer fra Danmark og har aldri gått på ski, Vårinn fra Stavanger vil lære seg mer om vinterfriluftslivet. Sammen med resten av klassen skal de i løpet av skoleåret møte store naturopplevelser, utfordringer, samt lære om sikker ferdsel i Arktisk natur. De skal forberedes til det store høydepunkt; en elleve dagers skitur på Svalbard.
Saken fortsetter under bildet!
Juryens begrunnelse:
Juryen har vektlagt ambisjonen om å formidle naturopplevelser og naturglede gjennom det tradisjonelle friluftslivet. Juryen verdsetter at filmen er orientert mot lavterskel, naturvern og integrering.
Aron Bræstrup Løsnes, student ved Høgskulen i Volda, står bak prosjektet som allerede er ferdig filmet.
– Filmingen har gått veldig bra. Det har vært utrolig gøy å få muligheten til å dra på en rekke turer i Finnmark og på Svalbard med mange flotte mennesker for å lage film om naturopplevelser og friluftsliv. Planen fremover er å jobbe videre med etterarbeidet på filmen, forteller han.
Han tror mange, inkludert han selv, kan kjenne på en nysgjerrighet og dragning mot naturen i nord.
– Jeg hadde lyst til å lage en film som viser det spesielle med naturen vi har i Norge, verdien i friluftslivet for å bli bedre kjent med både naturen og se selv. Jeg håper filmen vil skille seg fra andre filmer innen denne sjangeren med at jeg har forsøkt å ikke legge fokuset på at friluftsliv nødvendigvis må handle om de lengste og tøffeste turene, men også gjerne de enkle og gode naturopplevelsene i seg selv.
Hva tenker du om fjellfilmstipendet?
– Fjellfilmstipendet er et kjempeflott initiativ for å fremme formidling om natur og friluftsliv, og jeg tror det kan bidra til å øke mangfoldet innen norsk film. Jeg er utrolig takknemlig for å få støtte til å fullføre filmen «Eventyrlyst» og håper at Stiftelsen Fjellkultur i fremtiden vil fortsette å støtte prosjekter knyttet til formidling av natur og friluftsliv.
LES OGSÅ: Alle våre saker om tur og teltliv finner du her!
Juryen har bestått av:
Gunhild Aaslie Soldal. Redaktør i friluftsmagasinet UTE.
Marius Dalseg Sætre. Fotojournalist i DNT.
Audun Holmøy Røhrt. Styremedlem Stiftelsen Fjellkultur og daglig leder Fri Flyt AS.
Det blir nye muligheter til å søke om stipend høsten 2019.
Stiftelsen Fjellkultur
Stiftelsen Fjellkultur er en ideell stiftelse til fremme av film- og kulturuttrykk knyttet til naturopplevelser. Stiftelsens viktigste arrangement er Fjellfilmfestivalen. Stiftelsen ble opprettet av Fri Flyt AS og DNT. Gjennom sitt virke skal stiftelsen bidra til økt kvalitet og bredde i all formidling av film og kultur knyttet til friluftsliv, samt inspirere til aktiv bruk av natur, og å fremme naturvern og sikker ferdsel i fjellet.