Disse får Fjellfilmstipend

Det aller første Fjellfilmstipendet deles ut i år, og juryen har plukket ut to prosjekter som får 25.000 kroner hver. Les intervju med vinnerne her!

Sist oppdatert: 13. mars 2019 kl 10.00
Jentene i MIL skifilm får stipend på 25.000 kroner fra Fjellfilmstipendet.
Jentene i MIL skifilm får stipend på 25.000 kroner fra Fjellfilmstipendet.
Lesetid: 5 minutter

– Det er første gang Fjellfilmstipendet blir delt ut i år, og til tross for at det ikke har vært noen stor markedsføring har det vært sterke kandidater å velge blant, forteller jurymedlem Gunhild Aaslie Soldal, redaktør i UTE.

– Det er inspirerende å være med og bidra til at gode filmprosjekter kan bli en realitet. For oss som har samarbeidet med filmturneer som BANFF og EOFT i mange år, er det meningsfylt å bidra til å heve kvaliteten på norske produksjoner, sier hun.

Målet med stipendet er filmskapere som trenger støtte til å realisere et filmprosjekt. Juryen vektlegger filmprosjekter som kan bidra til å øke bredden og kvaliteten av filmer knyttet til friluftsliv, og som inspirerer til aktiv bruk av naturen, fremmer naturvern eller sikker ferdsel i fjellet.

HUSK: Billettsalget til Fjellfilmfestivalen 2019 åpner 3. april. 

Se filmen fra Fjellfilmfestivalen 2018

Her er de to stipendvinnerne: 

MIL Skifilm
Dette er et skifilm-prosjekt hvor Marit Rolvsjord, Lisen Strøm og Ida Hilde Gunleiksrud står bak.

Filmen skal være på ca. 15 minutter og er basert i Sogndal og Romsdalen med fokus på storfjellkjøring og mektig natur. Filmen vil også gi et innblikk i hvem kjørerne er, deres tilnærming til skikjøring og fjell. Gjennom filmen vil de formidle en reflektert fjellferdsel, og vise at det dette ligger til grunn for å få til rå skikjøring på en trygg måte.

Juryens begrunnelse: 
Juryen har lagt vekt på at det er positivt med en norsk skifilm-prosjekt der jentene selv tar hovedrollen, og med fokus på skikjøring i Norge. Vi gleder os til en film som fronter personlig skiglede og som bidrar til å se mulighetene i norsk natur, og gleder seg til å se disse dyktige skikjørerne i aksjon. 

Ida Gunleiksrud
Ida Gunleiksrud

Ida Gunleiksrud forteller at de er i gang med filmingen, men at vinteren 2019 ikke har vært den rauseste på snøfronten.
– Dette byr naturligvis på utfordringer når vi skal lage en skifilm. Etter en mild og tørr februar i Sogndal er vi nå i Romsdalen og har fått en ny vinter servert, med flere fine skidager. Vi har skaffa oss både drone og kamerautstyr, men har fortsatt mye å lære. Med god hjelp fra fotografene Rasmus Bjerkan, Terje Aamodt og Anders Eide har vi fått mye bra materiale, og gleder oss til å jobbe videre med dette. Vi krysser fingrene for at vinteren fortsetter i god driv.

Selv hadde de lyst til å prøve noe nytt. Alle tre har kjørt mye ski, vært mye til fjells og kjørt flere konkurranser, men filmaspektet ved skikjøring var nytt for alle.
– Plutselig hadde vi bestemt oss for å lage skifilm, forteller Gunleiksrud.  

Hva skal skille denne filmen fra andre skifilmer vi har sett fra Sogndal og Romsdalen?
– Vinteren 2019 har bydd på en utypisk februar i Sogndal. Vi fikk ikke den pudderkjøringa som både vi forventa og seere forventer når de hører Sogndal og skifilm i samme setning.  

Hva tenker dere om fjellfilmstipendet?
– Det viser seg at det trengs penger for å drive et skifilmprosjekt. Bidraget fra fjellfilmstipendet er med på å realisere prosjektet vårt og er gull verdt! 

LES OGSÅ: Test av varme dunjakker

Eventyrlyst
Stipend nummer to går til prosjektet «Eventyrlyst». Dette er en dokumentarfilm om Skandinavisk ungdom som reiser til Finnmark for å bli bedre kjent med villmarka i Arktis. I filmen følger vi Vårinn og Jonas som i løpet av et år på folkehøyskole skal lære om friluftslivet i nord. Jonas kommer fra Danmark og har aldri gått på ski, Vårinn fra Stavanger vil lære seg mer om vinterfriluftslivet. Sammen med resten av klassen skal de i løpet av skoleåret møte store naturopplevelser, utfordringer, samt lære om sikker ferdsel i Arktisk natur. De skal forberedes til det store høydepunkt; en elleve dagers skitur på Svalbard.

Saken fortsetter under bildet!

Tur på Svalbard under opptak.
Tur på Svalbard under opptak.

Juryens begrunnelse:
Juryen har vektlagt ambisjonen om å formidle naturopplevelser og naturglede gjennom det tradisjonelle friluftslivet. Juryen verdsetter at filmen er orientert mot lavterskel, naturvern og integrering.

Aron Bræstrup Løsnes
Aron Bræstrup Løsnes

Aron Bræstrup Løsnes, student ved Høgskulen i Volda, står bak prosjektet som allerede er ferdig filmet. 
– Filmingen har gått veldig bra. Det har vært utrolig gøy å få muligheten til å dra på en rekke turer i Finnmark og på Svalbard med mange flotte mennesker for å lage film om naturopplevelser og friluftsliv. Planen fremover er å jobbe videre med etterarbeidet på filmen, forteller han. 

Han tror mange, inkludert han selv, kan kjenne på en nysgjerrighet og dragning mot naturen i nord.
– Jeg hadde lyst til å lage en film som viser det spesielle med naturen vi har i Norge, verdien i friluftslivet for å bli bedre kjent med både naturen og se selv. Jeg håper filmen vil skille seg fra andre filmer innen denne sjangeren med at jeg har forsøkt å ikke legge fokuset på at friluftsliv nødvendigvis må handle om de lengste og tøffeste turene, men også gjerne de enkle og gode naturopplevelsene i seg selv.

Hva tenker du om fjellfilmstipendet?
– Fjellfilmstipendet er et kjempeflott initiativ for å fremme formidling om natur og friluftsliv, og jeg tror det kan bidra til å øke mangfoldet innen norsk film. Jeg er utrolig takknemlig for å få støtte til å fullføre filmen «Eventyrlyst» og håper at Stiftelsen Fjellkultur i fremtiden vil fortsette å støtte prosjekter knyttet til formidling av natur og friluftsliv. 

LES OGSÅ: Alle våre saker om tur og teltliv finner du her!

Juryen har bestått av:

Gunhild Aaslie Soldal. Redaktør i friluftsmagasinet UTE.
Marius Dalseg Sætre. Fotojournalist i DNT.
Audun Holmøy Røhrt. Styremedlem Stiftelsen Fjellkultur og daglig leder Fri Flyt AS.

Det blir nye muligheter til å søke om stipend høsten 2019.

Stiftelsen Fjellkultur

Stiftelsen Fjellkultur er en ideell stiftelse til fremme av film- og kulturuttrykk knyttet til naturopplevelser. Stiftelsens viktigste arrangement er Fjellfilmfestivalen. Stiftelsen ble opprettet av Fri Flyt AS og DNT.  Gjennom sitt virke skal stiftelsen bidra til økt kvalitet og bredde i all formidling av film og kultur knyttet til friluftsliv, samt inspirere til aktiv bruk av natur, og å fremme naturvern og sikker ferdsel i fjellet.

Publisert 13. mars 2019 kl 10.00
Sist oppdatert 13. mars 2019 kl 10.00

Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen