Randosportens store styrkeprøve

Romsdal Rando blir skibestigningskonkurransen med flere høydemeter og mer spektakulære nedkjøringer enn vi har sett i Norge noen gang tidligere. Du kan bli med på testarrangementet den siste helga i mars.

Sist oppdatert: 24. mars 2014 kl 10.58
KLASSIKERE: Profilen til Søre Klauva og Kirketaket, to av de tre fjellene som skal bestiges under Romsdal Rando. Foto: Knut Inge Orset
KLASSIKERE: Profilen til Søre Klauva og Kirketaket, to av de tre fjellene som skal bestiges under Romsdal Rando. Foto: Knut Inge Orset
Lesetid: 5 minutter

Rennet skal gå midt i toppturparadiset Isfjorden i Romsdalen. Løypa starter med bestigning av Galtåtind, fortsetter opp på Søre Klauva før den avsluttes med superklassikeren Kirketaket. 

ROMSDAL RANDO

Romsdal Rando blir arrangert første gang (testutgave) 29. mars. Løypa er 2500 høydemeter  fordelt på tre topper. Først går turen til Galtåtind, deretter Søre Klauva,og avslutingsvis Kirketaket. Det har kommet mye snø  i det siste og det kommer mer. Det ligger allerede mye gammel snø i samtlige nedkjøringer.  Som deltager står du selv ansvarlig for din egen og andres sikkerhet. Ved dårlig vær eller skredfare kan løya bli endret. Anbefalt utstyr er: Skredsøker, søkestang, spade, vindjakke, vindbukse, stegjern, hjelm, mat og drikke. Start og mål ved Stormyra. Kjør fra Isfjorden til Øvre Kavli og ta bomvegen til enden av vegen.

Registrering mellom klokka ni og 11.30 i startområdet. Start free rando (uten tidtakning) 10.00. Start race rando (med tidtakning) 12.00. Seineste målgang klokka 18.

– Ideen med rennet er å få flere til å prøve et langt renn. Romsdal Rando skal være et turrenn for alle som føler seg i god nok form og har gode skiferdigheter til å gjennomføre 2500 høydemeter på ski. Dette skal ikke være så høytidelig, sier Ola Hovdenak, mangeårig topputøver i randonnee og initiativtaker til konkurransen.

Han har tenkt på ideen i fire-fem år og tror konseptet kan appellere til mange som hittil ikke har brydd seg om randonnéekonkurranser. Dagens norske konkurranser mener han har for få høydemeter og for lite spennende løyper til at det appellerer til skientusiastene.

– Dette er inspirert av de klassiske skibestigningskonkurransene i Alpene, med røtter fra den gangen det var en militær gren og du konkurrerer på tremannslag. Konkurranser som Mezzalama i Italia og Patruille des Glaciers i Sveits har løyper med 3000 høydemeter, og det er et tak på 1500 deltakere, sier Hovdenak. 

Testkonkurransen for Romsdal Rando går lørdag 29. mars. Turklassen for de uten spesialutstyr og O2-opptak i toppklassen går klokken 10. De må etter hvert regne med å bli passert av eliteklassen som starter klokka 12. Ola Berger har lovet å gi Ola Hovdenak kamp  om å bli førstemann ned fra Kirketaket.

– Dette er en testkonkurranse, der alle må ta ansvar for sin egen sikkerhet. De er to bratte partier, på vei opp til Søre Klauva og Kirketaket, så derfor er det krav om isøks. På eggen opp på nordvestsida Kirketaket kommer vi til  legge opp faste tau, sier Hovdenak.

«For noen blir det kanskje dobbelt så mange høydemeter som på en vanlig topptur, og de får sprengt noen grenser.»
Ola Hovdenak, arrangør av Romsdal Rando

En dugnadsgjeng starter merking av løypa på mandag. I testutgaven av rennet håper de å få med 30 entusiaster, men tar gjerne imot flere, så lenge de kan ta vare på seg selv og hverandre i fjellet. Initiativtakerne håper å få gode tilbakemeldinger som kan brukes i når Romsdal Rando skal lanseres for fullt i 2015.

– Vi håper å få med toppturentusiastene på dette, både lokale og tilreisende. For noen blir det kanskje dobbelt så mange høydemeter som på en vanlig topptur, og de får sprengt noen grenser. Men jeg mener topptur en er forholdsvis snill sport, og det er ikke noe problem å bryte underveis, sier Ola Hovdenak.

Her er den planlagte løypa tegnet inn på kartet.
Her er den planlagte løypa tegnet inn på kartet.

Randonéekonkurranser har dukket opp over hele landet de siste årene. Et annet nytt tilskudd for året er Lyngen Rando, som går førstkommende lørdag med start og mål på Lyngseidet. Løypa er på 800 meter for turfolket, og eliten går to runder. De lokale initiativtakerne har fått drahjelp fra stjernene Emilie Forsberg og Kilian Jornet.

«Det er nok mange av oss som synes breie ski og tungt utstyr er noe herk. Vi ønsker å bevege oss lett og raskt – ta en tur på Kvaløya eller i Lyngen og være hjemme lenge før lunsj.»
Tor André Skjelbakken, Troms Røde Kors Hjelpekorps

– Mange synes at det er morsomt å gå fort opp på fjellet - og å gå mange høydemetre i løpet av en uke eller en dag. Randonnée er jo en stor idrett i Alpene men det er foreløpig få entusiaster i Norge. Det er nok mange av oss som synes breie ski og tungt utstyr er noe herk. Vi ønsker å bevege oss lett og raskt – ta en tur på Kvaløya eller i Lyngen og være hjemme lenge før lunsj, sier Tor André Skjelbakken i Troms Røde Kors Hjelpekorps. 

I Hemsedal går etter hvert tradisjonsrike Mountain Challenge Hemsedal 5. april. Arrangør Reidar Sundvor forteller at denne konkurransen har vært starten for mange toppturentusiaster.
 

«Det høres kanskje rart ut – begynne å løpe før man gå, men så er heller ikke toppturrenn som Mountain Challenge «å løpe». Man går og fort havner man i det tempo som passer en selv.»
Reidar Sundvor, arrangør av  Mountain Challenge Hemsedal

– Vi har holdt på med toppturrenn i snart 10 år, og det har faktisk vært begynnelsen for veldig mange. Det høres kanskje rart ut – begynne å løpe før man gå, men så er heller ikke toppturrenn som Mountain Challenge «å løpe». Man går og fort havner man i det tempo som passer en selv. Det fine er at det er andre der, både under turen og etterpå, sier han.

Det sosiale er svært viktig under konkurransen i Hemsedal. De fleste går sakte nok til at de blir kjent med konkurrentene – eller turkameratene.  

– Det fenger og det er en fin måte å starte sin toppturkarriere på. Sikkerhetsaspektet teller også. Mountain Challenge-traseen er høyalpin, men sikker og lite skredeksponert. Løpsdagen er den dessuten dekket av Hemsedal Skipatrulje. Der er også mange andre løpere der som kan hjelpe hvis noe skulle skje.  Det gir trygghet, sier Sundvor. 

Gaustatoppen Rando og Randoenern i Oppdal er to andre skibestigningskonkurranser som går av stabelen førstkommende helg, sistnevnte har status som norgescup. 

Publisert 20. mars 2014 kl 10.56
Sist oppdatert 24. mars 2014 kl 10.58

Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen